Blog
La importància de menjar en família

La importància de menjar en família

Nomen      04/01/2016

El desig més gran de qualsevol pare és veure créixer sans i feliços als seus fills i, en aquest punt, és on l’alimentació juga un paper molt important. El model de vida actual que portem, on els pares treballem llargues jornades laborals, ha fet que disposem de poc temps per conciliar la nostra vida laboral amb la nostra vida personal. No obstant això, si ens planifiquem amb anticipació, podem fer que el poc temps que passem en família sigui de la millor qualitat possible.

Recents estudis publicats a la revista “Pediatrics” van indicar que menjar en família tres o més vegades per setmana redueix en un 12% les possibilitats que els nens pateixin excés de pes, en un 20% que es prenguin aliments insans i en un 35% que pateixin trastorns de l’alimentació. Però, a més, augmenten les probabilitats en un 24% que els menors prenguin aliments sans.

Convertir el sopar en un hàbit familiar, on tots els membres de la família estiguin presents, pot ser la millor manera d’acabar el dia! Segurament, dels tres àpats principals, el sopar sigui el moment en la qual és més fàcil coincidir tots. A més, la jornada laboral ja ha acabat i podem estar més tranquils i relaxats per poder inculcar als més joves no només la importància de menjar bé, sinó el fet de compartir un moment agradable i entranyable entorn del menjar.

Quins factors hem de tenir en compte?

Evitar encendre el televisor i/o altres distraccions

Menjar amb la televisió encesa implica perdre la noció de què i quan estem menjant, alhora que impedeix una bona comunicació entre els membres de la família.

Preparar el sopar en família

És important que tant els nens com els joves aprenguin a comprar i elaborar aliments en el si de la família. Això comportarà la seva autonomia i els servirà sobretot per alimentar-se correctament en l’edat adulta, per exemple, ensenyant-los els diferents grups d’aliments que han de formar part del sopar. Es considera que un sopar és complet quan inclou els següents grups alimentaris:

– Hidrats de carboni: són els encarregats de carregar l’energia perduda al llarg del dia (en forma de pa, patates, llegums, arròs, altres cereals …).

– Proteïnes: per la seva fàcil digestió, en el sopar es recomana consumir carn magra (pollastre, conill o gall dindi), peix blanc o ous.

– Verdures: per assegurar l’aportació vitamínica i mineral del plat.

Aprendre bones maneres

El moment del menjar en família és un espai idoni perquè els nens aprenguin les normes de la taula, que després podran aplicar quan anem a menjar fora de casa o quan es quedin a dormir a casa d’un familiar o amic. Això inclou: rentar-se les mans abans de menjar, utilitzar els coberts en comptes de les mans, no parlar amb la boca plena, netejar-se la boca abans de beure, demanar les coses amb educació, no aixecar-se de la taula fins que tots acabin de menjar… És un aprenentatge que es fa a poc a poc i, moltes vegades, per pròpia imitació dels grans.

Estimular el diàleg

Menjar junts no és únicament saciar la fam al voltant d’una taula, és un moment de compartir el menjar i també les vivències que hem tingut al llarg del dia. És un moment per preocupar-se per l’altre, d’escoltar els altres i d’expressar els nostres sentiments perquè els nostres fills també aprenguin a expressar-los.

En definitiva, menjar en família pot convertir-se en el millor hàbit que podem inculcar als nostres fills, perquè aprenguin a alimentar-se correctament i, alhora, gaudeixin del menjar i de la vida familiar.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *