Blog
3 receptes de Mona de Pasqua casolanes

3 receptes de Mona de Pasqua casolanes

Nomen      10/04/2017

A la fi de Setmana Santa és comú en algunes zones d’Espanya que els padrins de bateig regalen als seus fillols una Mona de Pasqua representant el final de la Quaresma, temps en què tradicionalment es realitzava dejuni i abstinència d’alguns aliments.

Tradicionalment, la Mona de Pasqua tenia forma de tortell, amb tants ous durs com anys tenia el nen que la rebia. Avui dia, aquests dolços han evolucionat: des de les més tradicionals que es representen en forma de tortells amb ous durs, evolucionant a pa de pessic amb decoracions típiques com plomes, ous de xocolata i figures en forma de pollets, fins a les més “modernes”, representades en úniques i impressionants figures de xocolata.

Avui et presentem tres receptes per fer aquests dolços de Setmana Santa,  t’animes a posar-te el davantal?

1. Mona de Pasqua tradicional

Ingredients:

– Per a la massa: 500g de Farina de Blat Nomen, 70g de sucre, 50g de mantega baixa en greix, 3 ous, una mica de sal, una pell de llimona ratllada, 50g de llevat i 50ml de llet.

– Per decorar: ous durs (segons l’edat del nen), 1 ou batut i una mica de sucre.

Elaboració:

1. En un bol afegeix la Farina de Blat Nomen juntament amb una mica de sal. Barreja bé i afegeix el sucre, els 3 ous, la mantega, la ratlladura de llimona i el llevat.

2. Pasta i afegeix la llet poc a poc fins que aquesta sigui homogènia i no s’enganxi a les mans o les parets del recipient. Deixa reposar mitja hora perquè la massa agafi volum, més o menys fins doblar el volum.

3. Mentrestant, bull els ous per a la decoració durant 10 minuts.

4. Quan la massa estigui a punt, dóna-li forma de corona a la massa i pinta-la amb una mica d’ou batut, afegeix els ous durs, i pinta una altra vegada.

5. Empolvora una mica de sucre per sobre i deixa-ho reposar 20 minuts perquè augmenti la seva grandària.

6. Enforna 40 minuts a 180ºC aproximadament. Llest!

2. Mona de Pasqua sense gluten i sense lactosa

Ingredients:

– Per a la massa: 125g de Farina d’Arròs Nomen, 100g de sucre, 4 ous grans, la pell ratllada d’una llimona, 1 sobre de llevat i una mica de sal.

– Per a la cobertura i l’interior: 200g de mantega baixa en greix, 100g de melmelada d’albercoc sense gluten, 150g de sucre blanc, 65g d’aigua i 140g d’ametlles filetejades.

Elaboració:

1. Separa els rovells de les clares dels 4 ous, col·locant-los en dos recipients diferents. Bat les clares a punt de neu i reserva.

2. A l’altre recipient, barreja el sucre amb els rovells i la ratlladura de llimona.

3. En un bol barreja la Farina d’Arròs Nomen juntament amb una mica de sal i el llevat, afegeix-la a la barreja dels rovells d’ou i, finalment, afegeix també les clares muntades.

4. Remou fins a obtenir una massa homogènia i deixa reposar 15 minuts i s’enforna 30 minuts, aproximadament, a 180ºC. Punxa la massa amb un ganivet pel centre, si surt net, la massa estarà a punt. Deixa-la reposar 1 hora a temperatura ambient.

5. Mentrestant, torra les ametlles al forn durant 4 minuts.

6. En un pot afegeix l’aigua i el sucre per fer almívar. Barreja bé i bull fins que obtinguis una massa amb textura de xarop i deixa-ho reposar.

7. En un recipient col·loca la mantega baixa en greix a temperatura ambient i bat, afegint a poc a poc l’almívar, reservant una mica d’aquest per més endavant.

8. Talla el pa de pessic per la meitat i pinta amb almívar les parets de l’interior. Afegeix una mica de la barreja de la mantega i la melmelada d’albercoc sense gluten i torna a muntar el pa de pessic. Pinta la massa amb almívar i escampa el que queda de barreja de mantega cobrint tota la massa i afegeix després les ametlles laminades. Decora la mona amb plomes i llest!

3. Mona de Pasqua per a diabètics

Ingredients:

150g de Farina de Blat Nomen, 4 ous grans, 3 cullerades de stevia, 1 sobre de llevat, ratlladura de pell de llimona, un pessic de sal, oli d’oliva verge i 30g de llet en pols.

Elaboració:

1. Separa els rovells de les clares dels 4 ous. Munta les clares en un bol i, en un altre bat els rovells amb 2 cullerades de stevia i la ratlladura de llimona.

2. Barreja la Farina de Blat Nomen amb la sal i el llevat, i afegeix-la a la barreja dels rovells d’ou.

3. Afegeix les clares muntades i bat fins obtenir una massa homogènia.

4. Amb un tovalló, reparteix oli d’oliva en les parets d’un motlle, afegeix la massa i s’enforna durant 30 minuts, aproximadament, a 180ºC. Punxa el centre del pa de pessic amb un ganivet i si surt sec, la massa està llesta. Deixa-ho reposar durant 30 minuts a temperatura ambient.

5. Mentrestant, barreja la llet en pols amb 1 cullerada de stevia. Afegeix una cullerada d’aigua i barreja bé. Pinzella la barreja d’aigua amb llet en pols i stevia per sobre de la massa de pa de pessic i decora el pastís amb plomes i ous de xocolata sense sucre. Llest!

Gràcies a aquestes receptes de Mona de Pasqua, enguany, siguis de la regió que siguis, no et quedis sense la teva!

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *