Blog
Amanides fàcils, com preparar-ne una per a cada dia

Amanides fàcils, com preparar-ne una per a cada dia

Nomen      23/09/2020

Comencem pel principi. Què és una amanida? Sembla una obvietat, pero avui en dia hi ha tantes receptes a les que anomenem “amanida” que potser val la pena anar a buscar la definició al diccionari. Bé, doncs una “amanida” és, segons diu l’Institut d’Estudis Catalans, un “plat d’enciam, tomàquet, ceba i altres verdures crues amanides amb oli, sal, vinagre, etc”.

Amanides bàsiques, un comodí pel dia a dia

Un bon grapat de fulles d’enciam fresques i unes hortalisses com tomàquet, pebrot, cogombre, ceba, raves, pastanaga… fets a trossets i amanits amb oli d’oliva verge extra, sal i vinagre. Per preparar una amanida bàsica no cal res més. Això sí, l’enciam ha de ser fresc i cruixent, i per aconseguir-ho, un bon truc és que el trossegis i el guardis a la nevera, dins un recipient cobert amb aigua freda, fins el moment de preparar l’amanida. Llavors, escórre’l i, si et molesta que tingui molta aigua, passa les fulles per un centrifugador d’enciam, així estarà fresc, cruixent i sense aigua de més.

Amanida d'arròs

Fes d’una amanida bàsica un plat únic, amb arròs

Afegeix a la teva amanida bàsica un bon grapat d’arròs cuit i tindràs un plat amb tots els grups de nutrients que necessites per a un àpat complet. Les millors varietats d’arròs per a amanides són les de gra llarg, que sempre queda solt, com el basmati, que només necessita 15 minuts de cocció, així que pots començar per bullir l’arròs i estarà a punt i fred quan vulguis afegir-lo a l’amanida. No t’oblidis de passar-lo sota l’aixeta d’aigua freda quan estigui cuit, per frenar-ne la cocció i disminuir ràpidament la temperatura de l’arròs.

L’arròs salvatge també és ideal per a amanides, però necessita uns 40 minuts de cocció. Si tens poc temps, pots fer servir una varietat de cocció ràpida, com l’arròs ràpid de Nomen (llest en 5 minuts) o els gotets d’arròs Nomen (d’arròs rodó, basmati, arròs integral, integral amb verdures i llavors o integral amb quinoa), que només necessiten 1 minut al microones per estar a punt per menjar.

Més ingredients per a una amanida fàcil i completa

Pots substituir l’arròs per quinoa o per pasta bullida. L’ideal és que sigui una pasta curta, com llacets, espirals o macarrons. I afegir patata bullida trossejada (prova amb les patates mini que es couen al microones, es fan ràpid i només les has de tallar a quarts), uns llegums cuits (cigrons, mongetes blanques, llenties…) o alguna conserva com tonyina o bonítol, anxoves, sardines, verat… Més ingredients? Espàrrecs blancs, de marge o mongeta tendra al vapor, blat de moro, ou dur (trossejat o filat), olives, alvocat, palets de surimi, pit de pollastre cuit, fruits secs (com festucs, nous, pinyons, avellanes o pipes pelades), fruites fresques com poma, mango o taronja… El millor de les amanides es que admeten tota classe d’ingredients!

Amanida d'estiu

D’amanida completa a amanida gourmet

Però si el que vols és convertir la teva amanida en un plat gourmet, perfecte per un dia de festa, hi has d’afegir algun ingredient que la faci especial. Per exemple, uns talls de pernil ibèric o de pernil d’ànec, unes làmines de foie o de parmesà (ah! Els formatges són un altre ingredient perfecte per donar alegria a una amanida, des del brie fins el roquefort o el feta, passant pel rulo de cabra o qualsevol formatge trossejat), salmó fumat, daus de tonyina fresca a la planxa o marinada, unes cues de gambes o llagostins cuits… I per acabar, afegeix uns germinats (n’hi ha de moltes menes, d’alfals i de rave són dels més consumits) o uns grans de sèsam torrat.

El toc final, l’amanit

Prepara per a la teva amanida un amanit diferent i li donaràs un toc especial. Pots afegir-li unes perles d’oli, sal i vinagre. O preparar una vinagreta com aquestes.

  • Vinagreta de mango: tritura oli, vinagre, polpa de mango, sal, pebre i farigola.
  • Oli d’alfàbrega: tritura unes fulles d’alfàbrega fresca amb oli d’oliva verge, sal i pebre negre.
  • Vinagreta picant: barreja oli d’oliva verge amb vinagre, un all xafat, menta, xile, sal i pebre. Deixa macerar 1 hora i després tritura-ho (pots enretirar l’all i el xile si no vols una vinagreta tan potent).
  • Vinagreta oriental: emulsiona oli d’oliva verge amb salsa de soja i vinagre d’arròs. Afegeix cibulet picat i llavors de sèsam (o unes gotes d’oli de sèsam).
  • Vinagreta agredolça: emulsiona oli d’oliva verge amb vinagre balsàmic i una mica de mel, sal i pebre. Si substitueixes la mel per mostassa, tindràs la clàssica vinagreta de mostassa.
Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *