Blog
Coneix més la dieta vegetariana

Coneix més la dieta vegetariana

Nomen      19/03/2018

Cada vegada hi ha més persones que opten per dietes sense productes d’origen animal, però no totes són iguals, saps que hi ha diferents tipus de dietes vegetarianes?

Tot i que ara sembla que la cultura del vegetarianisme cobra més popularitat. El concepte del vegetarianisme va sorgir per primera vegada al segle VI a.C, quan el filòsof grec Pitàgores va decidir rebutjar la carn de la seva alimentació, al·legant idees sobre la reencarnació. Des de llavors, diversos personatges importants en la història han seguit i defensat aquest estil de dieta.

Actualment el 1,5% de la població espanyola segueix una dieta sense carn ni peix, segons l’Enquesta Nacional d’Ingesta Dietètica Espanyola (ENIDE, 2011).

Quins tipus d’alimentació vegetariana hi ha?

Dieta vegana

És el tipus més estricte, ja que no contempla el consum de cap aliment que provingui d’origen animal. És a dir, a part de no consumir peix, carn, ous i lactis, tampoc consumeixen altres productes com la mel. Els seguidors d’aquesta dieta han de prestar especial cura a l’etiquetatge dels productes, per assegurar-se que són 100% lliures d’aquests ingredients. Cal destacar també, que ser vegà no és només en l’alimentació, és un estil de vida i de filosofia, així que tampoc fan servir peces de roba o productes de la cura del cos amb productes animals.

Dieta ovolactovegetariana

Permeten consumir dos grups d’aliments d’origen animal, els lactis i els ous. D’aquesta dieta vegetariana deriven 2 subtipus:

  1. Dieta ovovegetariana. Aquesta versió és una mica més restrictiva ja que, encara que es permet consumir ous, no es poden consumir làctics.
  2. Dieta lactovegetariana. Aquí els aliments que s’eliminen són els ous i els seus derivats, però en canvi, poden consumir làctics com a producte d’origen animal.

Has sentit parlar de la dieta flexitariana?

Pot ser que no hagis sentit parlar d’aquest terme ja que és bastant recent, però cada vegada va cobrant més rellevància en la nostra societat. La dieta flexitariana prové d’unir els termes flexible i vegetarià. Es fa servir per descriure aquella alimentació basada majorment en aliments d’origen vegetal, disminuint el consum d’aliments com el peix i l’ou o la carn magra de forma esporàdica. Es tracta d’una dieta saludable on les verdures, hortalisses, tubercles, llavors, llegums i fruits secs són protagonistes. La proteïna animal que se sol consumir és peix, ous o lactis, i si es consumeix carn, ha de ser d’animals ecològics, que han rebut un tracte “digne”, que han pasturat lliurement.

Cal destacar també, que la filosofia d’aquesta dieta no es basa en defensar els animals, sinó en potenciar una dieta saludable.

Què vitamines i minerals hauria de vigilar en una dieta vegetariana?

Tot i que les dietes vegetarianes són saludables, s’ha de vigilar que estiguin ben dissenyades per no tenir dèficits d’algunes vitamines i minerals. Davant el dubte, sempre és recomanable consultar amb un dietista-nutricionista. Coneix els mites i realitats de la proteïna vegetal.

Vitamina B12

Segurament és la més coneguda en aquest tipus de dietes i cal tenir-ho en compte ja que no hi ha cap aliment d’origen vegetal que sigui bona font d’aquesta vitamina. Així que, en dietes veganes cal consultar a un professional de la salut perquè recomani un complement alimentari adequat.

Calci

Si la dieta no contempla el consum de calci, és molt important triar aliments enriquits amb aquest mineral. Algunes begudes vegetals ja vénen enriquides.

Iode

El iode també és un mineral a tenir en compte, ja que es troba en bones dosis en alguns peixos. Una bona alternativa és incorporar algues marines en petites quantitats a l’alimentació habitual i usar sal iodada per enriquir els plats.

Omega-3

L’àcid gras omega-3 és un greix saludable que es troba majorment en peixos blaus, com el salmó o el verat. Una font alternativa és el consum d’aliments com nous, llavors i oli de lli.

Com veus, és una dieta que pot ser perfectament saludable si es fa bé. Per això, sempre és recomanable consultar amb un professional de la salut que pugui orientar-te.

Pots provar un menú vegetarià elaborant algunes receptes, com hamburgueses vegetarianes.

I tu, què opines de la dieta vegetariana?

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *