Blog
Gener costerut: com optimitzar les compres

Gener costerut: com optimitzar les compres

Nomen      02/01/2017

Després de les vacances de Nadal, dels regals i dels menjars abundants, arriba el temut “gener costerut”, i ens veiem en la necessitat d’haver d’estalviar. Si t’estàs preguntant com pots reduir en despeses de la compra sense renunciar a una alimentació variada, aquí et deixem alguns consells que pots posar en pràctica.

1. Fes la llista de la compra

D’aquesta manera evitaràs afegir a la cistella de la compra aquells productes que realment no necessites i que només has escollit compulsivament al veure’ls.

Si vols aprendre com economitzar la teva llista de la compra, segueix els passos que aquí et esmentem:

– Pas 1: Revisa els productes d’alimentació que tens disponibles a la cuina (nevera, rebost…) i amb ajuda de paper i llapis crea una llista dels productes que necessites reposar

– Pas 2: Planteja’t un pressupost màxim per invertir en la compra, ja sigui setmanal o mensual, tot dependrà de les teves preferències, la durada dels aliments i el temps que sols invertir en cuinar.

– Pas 3: Elabora un menú setmanal de menjars que t’agradaria realitzar. Pots buscar idees de receptes a internet o en llibres de cuina que tinguis a casa.

– Pas 4: Verifica que el menú que has elaborat comprengui tots els grups d’aliments necessaris d’un menú equilibrat: farines (pa, pasta, patata, arròs), aliments proteics (llegums, peix, marisc, ou, carns blanques), verdures i amanides, postres (ja sigui a base de fruita o làctics) i greixos (oli d’oliva i/o fruita seca).

– Pas 5: Realitza una altra llista en la que incloguis tots aquells aliments que consideres que et falten per completar el teu menú setmanal.

2. Evita comprar amb l’estómac buit

Has notat que quan fas la compra amb fam, mires al teu voltant i de sobte tot sembla deliciós? En fer la compra amb l’estómac buit, és molt probable que al final, els aliments que incloguis en la cistella de la compra, siguin aquells que et vénen de gust i no aquells que realment necessites.

Abans d’anar al supermercat, l’ideal seria que fessis un petit refrigeri, pot ser a base de làctics (iogurt natural o llet desnatada) i/o un grapat de fruits secs, d’aquesta manera evitaràs totes aquestes temptacions del teu voltant.

3. Més proteïna vegetal, menys proteïna animal

Els llegums, en ser més econòmiques, no tan sols són bones per a la teva butxaca, també poden ser-ho per a la teva salut. Si combines grans com llenties, soja, cigrons, amb cereals com l’arròs, obtindràs al teu plat una de les majors fonts de proteïna vegetal. A més, si les comparem nutricionalment amb la carn, tenen un menor contingut en greixos, menys calories, estan lliures de colesterol i són font de fibra, vitamines i minerals. Sona bé, oi que sí?

4. Escull fruites i verdures de temporada

Segurament hauràs notat que les fruites i les verdures varien de preu segons l’estació de l’any en què ens trobem. Això és degut al fet que no totes les fruites i verdures creixen per igual els 365 dies de l’any, de manera que encareixen els costos de transport i conservació. Així doncs, no és d’estranyar que aquelles que estan fora de temporada augmentin el seu preu en el mercat.

Si vols reduir les despeses d’aquests productes, el millor serà que adquireixis productes de temporada, com les cireres a l’estiu o les maduixes a l’hivern. Cal destacar que millorarà considerablement, a més, el seu sabor i frescor.

Una altra manera d’optimitzar la compra de verdures i hortalisses, és cuinant-les i congelant-les, per posteriorment ser utilitzades en guisats i sofregits amb el conseqüent estalvi de temps.

No renunciïs a una dieta equilibrada durant el gener costerut! Planifica’t, busca ofertes i escull aquells aliments que necessitis per complementar el teu menú.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *