Has sentit a parlar dels superaliments, oi? Doncs la quinoa és, possiblement, EL SUPERALIMENT (sí, amb majúscula), perquè conté aminoàcids, proteïnes, greixos, hidrats de carboni, oligoelements, minerals i vitamines, en proporcions molt equilibrades. És perfecta per a tot tipus de consumidors, des d’esportistes fins a nens i persones que pateixen de malalties com el colesterol, la diabetis i la depressió, entre d’altres. I també per als celíacs, ja que tot i que molts la consideren un cereal, en realitat és una llavor i és un aliment sense gluten.
La quinoa es consumeix des de fa milers d’anys a les zones andines de Llatinoamèrica (els principals productors són Perú, Bolívia i Equador), i els inques ja la consideraven un aliment sagrat. De fet, la paraula quinoa o quinua significa “gra mare” en llengua quechua.
Receptes amb quinoa
Per tots aquests motius, i també per la tendència del menjar saludable, la quinoa s’ha convertit en un aliment de moda –i se la mereix!– que ha arribat a les nostres vides per a quedar-se. Ja la trobem a tots els lineals dels supermercats, i és molt fàcil de preparar. Només li calen 15 minuts de cocció per a estar llesta per fer-la servir a la cuina, i tot i que el més habitual és utilitzar-la en receptes salades (com aquestes croquetes amb fruits secs, aquesta amanida amb verdures i formatge feta o aquest saltat amb quinoa i verdures), també és un ingredient perfecte per preparar postres delicioses.
Hem seleccionat dues postres fàcils per a fer amb quinoa, molt diferents entre sí, que et solucionaran tant el berenar o l’esmorzar com les postres d’un àpat familiar. Anima’t a provar, et sorprendrà com n’estan de bones!
Recepta de barretes cruixents de quinoa amb xocolata
Número de comensals: 6 persones
Temps d’elaboració: 1 hora
Ingredients:
- 60 gr de quinoa
- 125 g d’ametlla molta
- 1 cullerada d’oli d’oliva
- 50 g de coco ratllat
- 50 g de granet d’ametlla
- 60 g de mel
- 1 tableta de xocolata amb llet fondant
- Escames de sal
Elaboració:
- Infla la quinoa. Primer renta-la bé, passant-la sota l’aixeta de l’aigua freda, fins a que l’aigua surti neta. Seca la quinoa, extenent-la en una safata de forn, amb el forn a baixa potència, durant uns 50 minuts més o menys. Passat aquest temps, infla la quinoa en una paella amb una culleradeta d’oli d’oliva (és un procés similar al de les crispetes). Quan els grans de quinoa s’hagin inflat, enretira’ls. Ves amb compte, es cremen amb facilitat.
- Prepara la massa. Barreja els altres ingredients (l’ametlla molta, el granet d’ametlla, la mel i el coco ratllat) fins que s’integrin. Afegeix la quinoa inflada i barreja bé fins a aconseguir una massa homogènia.
- Deixa refredar la massa. Exten aquesta massa en una safata rectangular folrada amb paper sulfuritzat, aixafant-la una mica amb els dits o el dors d’una cullera per a que no quedin forats i tingui el mateix gruix. Reserva a la nevera perqupe agafi cos.
- Prepara la xocolata. Fon en un bol la xocolata fondant, al microones o al bany Maria. Espera a que s’atemperi una mica.
- Banya les barretes. Desmotlla la massa de les barretes i talla-la en petits rectangles o quadrats. Banya un dels costats de les porcions en la xocolata fosa i posa-les sobre una safata folrada amb paper de forn, amb la xocolata cap a dalt. Escampa-hi unes escames de sal pel damunt.
- Refreda. Introdueix a la nevera fins que la xocolata s’hagi solidificat.
Recepta de carrot cake amb quinoa (pastís de pastanaga amb quinoa)
Número de comensals: 8 persones
Temps d’elaboració: 1 hora
Ingredients per al carrot cake amb quinoa:
- 500 gr de pastanaga
- 200 gr de quinoa
- 4 ous
- 80 gr de sucre morè
- La ratlladura d’1 llimona
- 200 gr de formatge per refregar
- 1 iogurt desnatat
- 100 gr de sucre glas
- 1 culleradeta de canyella en pols
- Mantega
Elaboració del carrot cake amb quinoa:
- Cou la quinoa. Fes-la bullir en una olla gran amb aigua (3 mides d’aigua per 1 de quinoa) i cou-la 15 minuts. Aparta l’olla del foc i deixa refredar la quinoa. Escorre-la bé.
- Fes la massa. Ratlla la pastanaga i precalenta el forn a 180º. Separa els rovells de les clares. Bat els rovells amb el sucre fins que doblin el seu volum. Afegeix la ratlladura de llimona.
- Afegeix els ingredients. Afegeix la quinoa a la massa i també la pastanaga ratllada. Remena amb una espàtula per a què s’integrin tots els ingredients.
- Afegeix les clares a punt de neu. Monta les clares a punt de neu amb un polsim de sal i afegeix-les a la massa anterior, remenant amb compte amb una espàtula per a què s’integri perdent el mínim d’aire possible
- Enforna el pa de pessic. Posa la massa en un motllo rodó, engreixat amb mantega o oli, i cou el pa de pessic a 180º durant 40 o 50 minuts (punxa’l en el centre amb una brotxeta de fusta als 40 minuts, si la brotxeta surt bruta de massa humida, necessita més temps de cocció). Enretira el pa de pessic del forn i deixa’l atemperar una mica sobre una reixeta abans de desmotllar-lo.
- Fes la crema de formatge. Barreja el formatge i el iogurt i bat-los amb varilles manuals, amb compte, afegint-hi poc a poc el sucre glas i la canyella en pols, fins que estiguin ben integrats.
- Monta el carrot cake. Desmotlla el pa de pessic i talla’l per la meitat en horitzontal. Cobreix la part inferior amb una capa generosa de crema de formatge, posa l’altre part al damunt i fes una altra capa de crema. Cobreix també amb crema de formatge els laterals del carrot cake, amb una espàtula.
- Reserva a la nevera fins el moment de servir i treu-lo 5-10 minuts abans per a què no estigui tan fred.
Descubre toda nuestra gama de productos