Has provat mai de preparar dolços amb farina d’arròs? És una bona alternativa a la farina de blat, la més habitual en rebosteria, perquè té les mateixes propietats nutricionals que aquest i, en ser un producte sense gluten, és la opció ideal per a persones celíaques o intolerants al gluten. També ajuda a controlar el colesterol.
La farina d’arròs s’obté triturant el gra d’arròs sencer, un procés que dona com a resultat una farina fina i de color blanc uniforme que no cal tamisar. En receptes salades és molt utilitzada per a fer arrebossats (com que té molt de midó, absorbeix poca aigua i els arrebossats queden més cruixents), pa, massa per a pizza o per a espessar salses o guisats. Però amb farina d’arròs també pots preparar molts dolços, des de galetes, coques, creps o pans de pessic fins a farinetes per a nadons o pasta casolana.
Ara bé, la farina d’arròs, com altres farines sense gluten (de blat sarraí, de blat de moro, de teff…) no reacciona igual que la de blat, precisament perquè el gluten és el que proporciona esponjositat a les preparacions. És una dada que has de tenir clara si vols preparar postres que hagin de llevar (créixer amb l’enfornat), perquè el resultat no serà mai el mateix que si les prepares amb farina de blat. Però d’entre totes les opcions sense gluten, la farina d’arròs és la més recomanable per a substituir la de blat perquè té un sabor molt neutre que no interfereix en el sabor final.
Una dada bàsica a l’hora de fer postres amb farina d’arròs és que no pots fer servir la mateixa quantitat que hi posaries de farina de blat, hi has d’afegir una mica menys precisament perquè como no te gluten, si fas servir la mateixa quantitat, les postres et quedaran endurides. L’equivalència aproximada és: 1 tassa de farina de blat = 7/8 de tassa de farina d’arròs. I els experts en rebosteria asseguren que si es barreja la farina d’arròs amb altres farines, el resultat encara és millor. Si vols una recepta 100% sense gluten, prova a barrejar la farina d’arròs amb farina de teff, un cereal sense gluten originari d’Etiòpia.
Com sempre, la clau de l’èxit és provar, provar i provar. Fins a trobar les proporcions idònies per a les teves postres. En el resultat final també hi intervé el teu forn (no tots fornegen igual), el pastat i per suposat la resta d’ingredients de la recepta.
3 receptes dolces bàsiques amb farina d’arròs
Pa de pessic de farina d’arròs
Ingredients:
4 ous
120 gr de mantega
150 gr de sucre
200 gr de farina d’arròs
650 ml de llet desnatada
Sucre glas para decorar
Bat els ous amb el sucre fins que doblin el seu volum. Afegeix la farina d’arròs i barreja. Afegeix 100 gr de mantega fosa i remena. Incorpora la llet atemperada i bat fins que s’hagi incorporat. Greixa un motlle amb la mantega que queda, posa-hi la massa dins i enforna entre 45 i 50 minuts dins el forn precalentat a 180°. Deixa refredar el pa de pessic sobre una reixeta i posa-hi sucre glas pel damunt.
Galetes amb farina d’arròs
Ingredients:
175 gr de farina d’arròs
75 gr de maizena
100 gr de sucre
75 gr de mantega
1 ou L
1 cullerada de postre d’extracte de vainilla líquida
Un polsim de sal
Barreja les farines, afegeix el sucre, la mantega a trossos i la sal. Treballa la massa amb les mans fins a tenir una barreja sorrenca. Afegeix l’ou, lleugerament batut, i la vainilla i barreja amb les mans. Forma una bola amb la massa, tapa-la amb film i deixa-la reposar mitja hora a la nevera. Enfarina (amb farina d’arròs) la superficie de treball y estén la massa amb un corró. Talla les galetes amb un tallapastes i posa-les sobre la safata del forn, forrada amb papel sulfuritzat. Enforna-les 10-12 minuts dins el forn precalentat a 180°, fins a que estiguin daurades. Deixa-les refredar sobre una reixeta i serveix-les fredes.
Farinetes de farina d’arròs
Ingredients:
3/4 d’un got de llet de continuació (o materna)
1 culleradeta de farina d’arròs
Dissol la farina d’arròs en la llet freda i cou-la a foc suau, sense parar de remenar, fins que la llet arrenqui el bull. Deixa atemperar les farinetes. Pots enriquir-les amb una mica de fruita (poma, pera, plàtan…), pelada i ratllada.
Comparteix-ho!
Una opinió a “Postres amb farina d’arròs: sans i deliciosos”
He fet el pa de pessic i m ha quedat com.un puding no s’assembla amb res amb el pa de pessic de la foto.
No pot ser que hi falti llevat?
Utilizamos cookies para optimizar nuestro sitio web y realizar estadísticas. Más información en el siguiente enlace.
Funcional
Sempre actiu
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos.El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en un sitio web o en varios sitios web con fines de marketing similares.
He fet el pa de pessic i m ha quedat com.un puding no s’assembla amb res amb el pa de pessic de la foto.
No pot ser que hi falti llevat?