Blog
Propietats nutricionals de la quinoa

Propietats nutricionals de la quinoa

Nomen      13/07/2018

En els últims anys, productes com la quinoa han guanyat molta popularitat entre nosaltres i, fins i tot, gràcies al seu sabor i les seves característiques nutricionals s’han anat fent lloc en la nostra alimentació. N’has sentit a parlar? Avui, et comentem les seves propietats i alguns consells per integrar-la en la teva alimentació habitual. Segueix llegint!

Què és la quinoa?

La quinoa és un pseudocereal, és a dir, un aliment que presenta característiques i propietats semblants als cereals, però des d’un punt de vista botànic és diferent. Té un sabor bastant bàsic i la seva textura és semblant a la del cuscús. Es cuina igual que els cereals o els seus derivats, bullint-la abundant aigua durant, aproximadament, 15 minuts. No obstant, en aquest cas, es recomana rentar-la amb abundant aigua abans de cuinar-la.

Quina és la seva composició nutricional i quines propietats té?

La quinoa aporta nutrients de qualitat. Conté hidrats de carboni d’absorció lenta, fibra i proteïna vegetal d’alt valor biològic. A més de, àcid fòlic, vitamina E, potassi, magnesi, ferro i fòsfor.

Al tenir tan bona composició nutricional es converteix en un aliment molt interessant en el món de l’alimentació vegetariana pel seu contingut en proteïna i ferro. D’altra banda, com els hidrats de carboni són essencialment complexos i a més aporta fibra, pot donar una sensació de sacietat més duradora. Finalment, per les seves característiques es considera un producte sense gluten.

Com podem utilitzar la quinoa?

Actualment, pots trobar la quinoa de diverses formes: bullida, inflada (com cereals d’esmorzar), com pasta, en farina per elaborar pans i productes de fleca, creps … No obstant això, la més popular segueix sent la quina bullida, gràcies al seu versatilitat que ens permet utilitzar-la com a ingredient principal d’un primer plat o combinada amb un altre ingredient com l’arròs, com a acompanyament del segon, com a complement per donar-li un toc extra als teus amanides. A continuació, et presentem algunes idees per incloure la quinoa en el teu dia a dia:

 

Amanida verda amb quinoa i formatge de cabra

Ingredients:

  • 40-50 g de quinoa Nomen.
  • 20 g d’enciam arrissada.
  • 20 g canonges.
  • 50 g de pastanaga ratllada.
  • 100 g de tomàquet trossejat.
  • 40 g de pebrot a tires.
  • 40-50 g de formatge de cabra.

Elaboració:

  1. Neteja la quinoa i bull-la amb abundant aigua durant 15 minuts. Quan estigui cuita, treu-la del foc, cola i talla la cocció amb aigua freda. Reserva.
  2. Renta l’enciam, els canonges, el tomàquet, el pebrot i la pastanaga. Tallar-ho tot en petits trossos.
  3. Afegeix els vegetals i la quinoa en un plat, barreja perquè tot quedi ben integrat. Si vols, també pots provar a afegir-fruits secs com nous.
  4. Col·loca el formatge de cabra sobre l’amanida sencer o trossejat, com vulguis.
  5. Finalment, amanida al gust amb oli d’oliva o vinagre. I ja la tindràs a punt per menjar!

 

Quinoa bullida amb verdures saltejades

Ingredients:

  • 75 g de quinoa Nomen.
  • 50 g de pebrot vermell.
  • 50 g de tomàquet.
  • 50 g de ceba.
  • 50 g d’albergínia.

Elaboració:

  1. Neteja la quinoa i bull amb abundant aigua durant 15 minuts. Quan estigui cuita, treu-la del foc, cola i reserva. ¡La necessitaràs per a més tard!
  2. Renta les verdures i les talla-les a petits daus.
  3. Posa al foc una paella amb un raig d’oli d’oliva, i quan estigui calent afegeix les verdures trossejades i assaona al gust. Salta-les durant, aproximadament, uns 5 minuts i ofega-les fins que les verdures quedin ben cuites.
  4. Quan les verdures estiguin llestes, afegeix la quinoa a la paella amb les verdures i remou fins que tot quedi ben integrat.
  5. Serveix en un plat i llest per gaudir!

 

Iogurt natural amb quinoa inflada, nabius llavors de chía

Ingredients:

  • 200 g de iogurt natural
  • 20 g de quinoa inflada
  • 50 g nabius
  • 10 g de llavors de chía

Elaboració:

  1. Serveix el iogurt en un bol.
  2. Renta els nabius.
  3. Afegeix la quinoa, les llavors de chía i els nabius.
  4. Barreja tots els ingredients i ¡llest!
Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *