Blog
Renova els teus bons hàbits

Renova els teus bons hàbits

Nomen      07/01/2019

Ja has començat a posar en pràctica els teus propòsits d’any nou? Si t’has proposat millorar els teus hàbits, segueix llegint per veure com pots millorar la teva alimentació, activitat física i la sostenibilitat.

Posa ordre a la teva alimentació

Menja de forma equilibrada

Recorda incloure aliments vegetals, farinacis i proteics en els teus menús. Habitualment els vegetals, els llegums i el peix, sobretot el blau, són els que més costa introduir en els menús. Aquest tipus d’aliments tenen coccions més llargues o necessiten preparacions més laborioses.

Una forma de facilitar la feina en el cas dels llegums és comprar-los bullits a granel o en conserva en el supermercat. Això sí, si els compres en conserva has de fixar-te que aquesta sigui bona. És a dir, que la llista d’ ingredients sigui bàsicament el llegum, aigua, sal i algun tipus de conservant natural como l’àcid acètic present en el vinagre, o l’àcid ascòrbic (o vitamina C) present a fruites i verdures.

En el cas de les verdures, sempre és bo tenir una mica de varietat a casa per poder-les incloure en els menús. Una bona opció és cuinar vàries racions de verdures al forn a la vegada, així estalviaràs temps i en el moment de preparar l’àpat no et farà mandra preparar-les, ja que només hauràs d’escalfar-les.

El peix, si be és una miqueta més delicat, aguanta bastant bé congelat. Pots demanar a la peixateria que te’l tallin a filets i guardar-lo en bosses de congelació, en racions individuals. Tarden molt menys a descongelar-se i serà molt més senzill incloure’ls en els àpats.

Pots trobar més consells a com preparar un menú setmanal variat i equilibrat.

Planifica els teus àpats

Planificar els teus àpats de la setmana t’ajudarà a equilibrar millor els teus menús i a preparar-los més variats. Una bona planificació et permetrà anticipar-te a l’hora de fer la compra i tenir tots els aliments per elaborar els teus menús equilibrats. A més, amb la planificació setmanal pots deixar la majoria de les preparacions fetes el cap de setmana, així t’estalviaràs temps de cuina durant la setmana.

Fes la llista de la compra

Planificar els teus àpats et facilitarà fer la compra. Comprova els aliments que ja tens a casa i apunta els que necessitaràs per completar els menús. Així no se t’oblidarà res. Recorda incloure a la llista alguns snacks saludables com fruits secs, fruita deshidratada i fruites fresques de temporada. Portar algun snack d’aquest tipus a la bossa de mà et permetrà prendre alguna cosa a mig matí o a mitja tarda. A més, t’ajudarà a no arribar amb tanta gana al següent àpat i a menjar de forma més pausada. També t’ajudarà a arribar al següent àpat amb menys gana.

El millor moment per anar a comprar és després d’esmorzar o de dinar, quan estiguis ben ple. Per què? Perquè així la teva compra no es veurà influenciada per la gana i evitaràs els snacks poc saludables, com les patates fregides o la brioixeria.

Mantén-te actiu

Prova nous esports

Provar nous esports pot obrir-te portes a fer activitats més variades. Algun podria sorprendre’t i enganxar-t’hi. A més, aprofita per practicar els esports de temporada, doncs com només es poden practicar durant un període de temps limitat, la motivació és més alta. En el següent article pots consultar els esports per practicar a l’aire lliure a l’hivern.

Crea una rutina assequible

Els teus entrenaments han d’adequar-se a les teves capacitats. Si els exercicis que pretens fer estan per sobre del que pots fer, pot resultar frustrant el fet de no realitzar-los o finalitzar-los fent un sobreesforç. Per assegurar el teu màxim rendiment en el marc d’un entrenament assequible, el millor és consultar-ho a un entrenador/a personal. Ell o ella sabrà fins on pots arribar. T’acompanyarà durant l’entrenament per redreçar les males postures que puguis adoptar durant l’exercici.

Posa’t reptes personals

Fixar-te nous reptes i metes et mantindrà actiu. Tingues en compte que només has de “competir” amb tu mateix i en funció de les teves possibilitats, sense oblidar mai el punt anterior, ja que si fas sobreesforços i el teu cos no està preparat, podries fer-te mal.

Sigues més sostenible

Aprèn a reciclar fàcilment

El reciclatge és senzill sempre que tinguis clar quin residu va a cada contenidor i tinguis un contenidor almenys amb dos separadors. Encara que molts dels contenidors per a reciclatge tenen 3 separadors, en realitat amb 2 és suficient. Aquests dos separadors els pots destinar als residus que més generis. Poden ser envasos de plàstic i llaunes juntament amb residus orgànics, amb paper o amb vidre. Estarà en funció dels tipus de residus que més generis a casa teva.

Redueix els residus

Si poses en pràctica la planificació alimentària setmanal i la teva compra està en funció d’aquesta, veuràs que al final de la setmana has exhaurit pràcticament tots els aliments frescos. Pot ser que el cap de setmana et quedin restes de preparacions planificades, ja que de vegades es cuina més quantitat de la que es consumeix. En comptes de llençar les restes del plat que no t’acabis durant la setmana, el cap de setmana pots preparar-te un menú de “sobres”. Segurament et caldrà completar amb algun grup d’aliments. Pots afegir, per exemple, una patata al microones, un grapat de llegums en conserva, una llauna de tonyina o un tomàquet amanit. Fàcil!

Ves integrant alguns d’aquests hàbits poc a poc i renova els teus bons hàbits aquest any.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *