Blog

Aprofita les vacances de Nadal perquè els més menuts s’involucrin en la cuina

Als més petits de la casa els agrada començar a ajudar en algunes tasques de la casa. A partir dels 6 o 7 anys ja poden començar a fer tasques senzilles de la llar, com recollir les seves joguines, estirar els llençols, etc. A la cuina també poden començar a col·laborar. Participar en les preparacions dels plats pot ajudar a que provin aliments nous.

 

Com fer que s’interessin i s’involucrin en la cuina

Adapta les tasques a la seva edat i capacitat motriu

A mesura que van creixent van adquirint motricitat i habilitat de moviments amb les mans. El primordial és que facin tasques segons les seves capacitats i que no els suposin un gran esforç. Com més grans es van fent poden tenir més responsabilitats.

Mostra’ls com es fa

Totes les tasques noves que comencen a fer, primer has de explica’ls-hi com es fan. Encara que potser t’hagin vist a tu en diverses ocasions, posaran més atenció per aprendre què han de fer i com ho han de fer.

Acompanya’ls en tot moment

Les primeres vegades que realitzin aquestes activitats, pot ser que a l’inici tinguin inseguretats o que no hagin entès bé com ho han de fer. Tingues paciència i procura que se sentin atesos, així també veuran que son moments per compartir en família.

 

Tasques que poden fer per iniciar-se en la cuina

Netejar els vegetals

Aquesta és una tasca senzilla que poden fer des de ben petits. L’únic inconvenient és que a edats primerenques pot ser que no siguin prou alts per arribar a la pica. Però això se soluciona usant una banqueta per arribar a qualsevol lloc.

Batre els ous per fer una truita

Ensenya-li a batre els ous amb una forquilla per fer una truita. Al principi li costarà una miqueta batre bé però a poc a poc deixarà de necessitar ajuda.

Fer preparacions senzilles

Pots deixar que es prepari la seva amanida, per exemple, quan estiguin tots els vegetals tallats i preparats. També pots demanar-li que sigui ell qui es prepari el seu plat d’amanida amb els vegetals que vulgui.

Netejar la taula

Passar-li un drap humit a la taula abans de posar els plats i altres estris és una activitat que podrà realitzar ja que estant dempeus arribarà fàcilment a tota la taula per netejar-la. Tu pots humitejar el drap i escórrer bé a l’inici. Aquesta tasca pot ser una mica més complicada, sobretot la part d’escórrer perquè no degoti l’aigua.

Posar la taula

Poden començar amb les coses que no es puguin trencar o fer malbé si es cauen a terra. Quines? El pa, els tovallons, la fruita (peça per peça és més senzill a l’inici), la seva ampolleta d’aigua o el seu got de plàstic, etc. Quant comenci a tenir més control podrà dur coberts, gots de vidre, plats petits amb menjar (que no pesin molt), etc.

Classificar els residus per reciclar

Quan recull la taula i tiri les restes de menjar o tovallons pot classificar-los en els diferents contenidors. Pots posar dibuixos del que va en cada contenidor. D’aquesta manera, li resultarà més senzill identificar quin residu s’ha de llençar a cada contenidor.

Posar els plats, gots i coberts al rentavaixelles

Quan ja comenci a tenir força i coordinació per recollir la taula i rentar els plats pots ensenyar com s’han d’ordenar en el rentaplats.

 

Què aporta que s’involucrin en tasques de la llar

Contribueix a desenvolupar les habilitats motores

Algunes tasques de la llar milloren l’equilibri i la coordinació de l’infant. En moltes han d’esforçar-se per coordinar la mà amb l’ull. Això es veu molt clar quan intenta que no li caiguin els objectes que porten, com les joguines quan recullen o els plats per parar la taula.

Ajuda a la capacitat de col·laboració

Quan participen en tasques de la llar, se senten membres d’un equip. Ja no són només els pares els que s’encarreguen d’ordenar la casa i preparar els àpats. Ells també aporten el seu granet de sorra. Això l’ajudarà també a treballar en grup i a seguir instruccions fora de casa.

Fomenta la instauració d’hàbits

Poc a poc i a mesura que van creixent els nens van adquirint més tasques de la llar. Algunes seran més esporàdiques, com ajudar a cuinar, estendre la roba … Però altres tasques com recollir les joguines o parar taula són presents cada dia i es poden instaurar com hàbits. La instauració d’hàbits senzills des que són petits pot ajudar a que en un futur els mantinguin i a crear altres hàbits saludables i beneficiosos. Com per exemple, fer els deures quan arriben del col·legi abans de posar-se a jugar o mirar la tele.

Millora la seguretat del nen

Quan els pares demanen als nens que ajudin en algunes tasques domèstiques, perceben aquest gest com un vot de confiança i se senten valorats, cosa que millorarà la seguretat en si mateixos i la seva autoestima.

 

Aprofita els caps de setmana i les vacances per començar a instaurar tasques i hàbits amb el teu fill/a.

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here