Blog
Consells per controlar la fam i no picar entre hores

Consells per controlar la fam i no picar entre hores

Nomen      28/12/2015

Us ha passat alguna vegada que, tot i estar plens, continueu menjant? És possible que continuïs menjant per nervis o ansietat. Si t’ha passat, atent als consells que et donem avui per controlar la fam.

Quan estem nerviosos o estressats, el que més sol venir-nos de gust són aliments rics en greixos (formatges, embotits…) i en sucre (galetes, dolços, xocolata, llaminadures…). Sabeu per què?

Diferències entre fam i gana

Respondre a aquesta pregunta no és tasca fàcil. En primer lloc, hem de diferenciar entre dos termes claus: fam i gana. La fam és una necessitat fisiològica vital i es pot satisfer amb qualsevol aliment, en canvi, en la gana intervé el desig per menjar, el plaer pel menjar, en el qual influeixen aspectes com el sabor, olor, aparença i textura dels aliments. També té a veure amb els nostres hàbits alimentaris, amb els nostres “desitjos o apetències”, amb la nostra cultura o amb la nostra rutina (com l’hora dels àpats, la presentació dels plats, els condiments utilitzats, les tècniques culinàries emprades, etc.) .

D’altra banda, un altre aspecte a considerar és el control de la gana entre hores. Aquest aspecte és molt important per poder mantenir un pes saludable. En aquest sentit, els experts en nutrició recomanen realitzar al dia tres àpats principals (esmorzar, dinar i sopar) i dos refrigeris saludables (mig matí i berenar) i, si és possible, no saltar-se cap d’ells per poder anar ingerint aliments cada 3 o 4 hores. D’aquesta manera, evitarem arribar al menjar següent amb massa gana o la temptació de picar entre hores.

Què puc menjar?

Un altre aspecte important perquè el sistema gana-sacietat es mantingui ben regulat és el tipus d’aliments que anem a ingerir.

– Per començar, un esmorzar complet ha de constar sempre de 3 grups d’aliments: cereals (preferentment integrals, sigui en forma de pa o cereals d’esmorzar), un producte lacti (formatge, llet o iogurt) i una peça de fruita.

– Per poder realitzar un dinar i sopar saludables hem d’incloure aliments que ens aportin hidrats de carboni d’absorció lenta (pa, pasta, arròs o llegum), algun aliment proteic (carn, peix o ous) i verdures o hortalisses. De postres podem triar entre una fruita o un iogurt o altres postres làctics saludables.

– A més, és important tenir sempre a mà refrigeris saludables que ens saciïn i que no ens aportin moltes calories (amb poc greix i/o sucre) per poder prendre entre hores si ens ve de gust picar alguna cosa. En aquest sentit, alguns exemples de refrigeris saludables són: fruits secs crus o torrats (un grapadet) combinats amb un làctic baix en greix, un rotllet de pernil i formatge, palets de pastanaga i api per untar en crema de cigrons (humus) o galetes d’arròs integral.

Oblida’t del menjar!

També és molt important pensar en una altra cosa o dur a terme activitats alternatives a menjar quan sentim la temptació de picar excessivament per estrès. És a dir, hem d’intentar fer una altra acció, distreure’ns, per exemple, amb alguna activitat que eviti que utilitzem el menjar com a agent desestressant. Una molt bona idea és sortir a fer una passejada o fer esport, trucar a algun amic… També podem posar un missatge (per exemple: “Només menjo si realment m’entra la fam” o “Vull cuidar-me”), una foto nostra somrient o d’un plat saludable a la nevera que ens faci replantejar la decisió de menjar sense gana.

Si teniu en compte aquests aspectes i apreneu a gestionar les situacions d’estrès que ens inciten a menjar de forma compulsiva, veureu que les vostres ganes de menjar entre hores s’aniran reduint de forma gradual.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *