Blog
Què és la cuina d’aprofitament?

Què és la cuina d’aprofitament?

Nomen      20/01/2020

Cada any es malgasten una gran quantitat d’aliments que podrien ser utilitzats si fóssim una mica creatius i responsables en aquest aspecte. En aquest article t’expliquem detingudament que és el trashcooking o cuina d’aprofitament i et donem alguns consells per a dur-ho a terme.

En què consisteix la cuina d’aprofitament

La cuina d’aprofitament, també coneguda com “trashcooking”, no és més que la cuina que solien fer les nostres àvies. Abans s’intentava treure el màxim partit possible als aliments i que aquests acabessin en les escombraries gairebé no ocorria. Avui dia ens hem allunyat molt d’aquesta realitat.

És molt preocupant veure la quantitat d’aliments que es tiren a les escombraries, tant en establiments com en les nostres pròpies llars. Ens agrada comprar les pomes més brillants, els tomàquets més turgentes i els pans mes esponjosos. I quan tenim alguna pastanaga que s’ha posat una miqueta lletja en la nevera la tirem a les escombraries sense mirar enrere. I, què em dius dels tuppers abandonats en la nevera? Atès que molts no estan acostumats a menjar el mateix guisat dues vegades seguides, aquest tupper també sol tenir la mateixa destinació que pastanaga.

A causa d’aquest problema, la cuina d’aprofitament o “trashcooking” ha anat agafant força i s’ha anat estenent cada vegada més en els últims anys. Ja que si som una mica creatius i responsables podem realitzar quantitat de plats deliciosos amb aquestes sobres d’aliments.

Trashcooking: consells i idees

A continuació, et donarem alguns consells que podràs aplicar fàcilment a casa que t’ajudaran a evitar aquest problema de desaprofitament alimentari.

Cereals

Amb el pa dur del dia anterior podem fer pa ratllat el qual podem utilitzar per a elaborar mandonguilles o sopes de pa amb all. Altres idees menys convencionals que podem utilitzar el pa són per a l’elaboració de postres com el púding de pa o farciments de gall dindi/pollastre al forn.

Sempre que pensem en unes postres amb pa dur, pensem en les famoses llesques amb ou. El púding de pa té una elaboració molt semblant, ja que utilitza gairebé els mateixos ingredients, però amb un sabor diferent.

Una altra idea estupenda i ideal per a les festes és el realitzar el conegut Stuffing o farcit d’acció de gràcies. Utilitzant pa dur, ceba, api, espècies, ou i brou de carn, podem fer un estupend farciment d’aprofitament.

Fruites i verdures

En aquest grup es presenten una infinitat d’idees que et sorprendran molt gratament. I és que sol ser un dels grups que més es desaprofiten. Amb la fruita que no estigui en bon estat podem fer melmelades, gelats de fruites si la congelem, o fins i tot uns bescuits casolans (opció estupenda per a les sobres de la pastanaga i el carbassó).

Amb els típics tomàquets que estiguin tous o una mica lletjos i no els vulguem afegir a les amanides, podem afegir-los a un saltat de verdures i li donaran molt sabor. A aquest mateix plat si li afegim cuscús, espècies i fruita seca, tindrem un plat per llepar-se els dits.

En el cas de les verdures d’un bullit, si no s’acaben menjant el que podem fer és triturar-les amb una mica de brou i fer un puré riquíssim. Concretament amb la patata d’aquest mateix bullit, podem afegir-la a amanides o saltar-la amb ceba en la paella i convertir-la en un acompanyament.

Amb les sobres de la samfaina de verdures podem fer quantitat de plats: ou amb samfaina, empanada o crestes casolanes, salsa per als espaguetis, pizza, etc.

T’imagines utilitzar les pells d’algunes verdures o tubercles?  Si rentem la pell de la patata a consciència i la fregim amb abundant oli queden uns xips de patata estupends. Amb les pells del carabassó si les tallem en fines tires les podem saltar amb alls, oli i sal, fent de la deixalla d’un vegetal un acompanyament deliciós.

Els troncs d’algunes verdures com el bròcoli, bledes i espinacs el que podem fer és coure’ls uns minuts prèviament, ja que són una mica durs, i saltar-los en la paella juntament amb espècies o alls, oli i sal. D’aquesta manera aprofitarem les verdures a la seva totalitat.

Peix i carn

La pròxima vegada que anem a la carnisseria o la peixateria ens assegurarem que ens guarden tant les espines i caps dels peixos, com els ossos de la carn. Ja que, amb tots dos podem fer un deliciós brou o fumet casolà per a elaborar arròs i fideuá, que clarament marcaran la diferència.

Si una vegada fet el brou, esmicolem la carn que queda entre les espines i els ossos podem fer un munt de plats amb aquests trossos. Si és peix o carn podem fer sopes o croquetes, en canvi si és de pollastre les opcions es multipliquen. Amb els trossos de pollastre podem fer sandvitxos, entrepans, canelons, roba vella, tacs o enchiladas (també es pot fer amb altres carns), o fins i tot amanides.

Llegums

Les sobres de llegums també poden ser utilitzades per a crear nous plats. Les mateixes llenties que sobren es poden triturar i afegir una mica d’espècies per a fer una crema de llegums. Si escorrem les llenties o els cigrons podem fer un hummus casolà riquíssim per a dipear. També podem salpebrar els cigrons secs, afegir-los pebre roig i ficar-los al forn. D’aquesta forma tindrem uns cigrons cruixents ideals per a afegir a una amanida o menjar-los com a snacks.

Formatges

El tascó de formatge parmesà dura que dóna voltes en la nostra nevera durant temps es pot afegir a les sopes o a les cremes per a aportar molt de sabor.

Esperem que amb aquest article t’hàgim conscienciat una mica més sobre l’ús responsable dels aliments i t’hàgim donat algunes idees de trashcooking per a practicar a casa. Fem una llar més sostenible!

Si t’ha agradat aquest article dóna un cop d’ull a 5 hàbits sostenibles fàcils a adoptar, així com el programa de sostenibilitat de Nomen (en castellà).

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *