Cada 14 de novembre, des de fa 25 anys, se celebra el Dia Mundial de la Diabetis i aquesta vegada arriba sota el lema “Ull amb la diabetis”. La diabetis és una malaltia que afecta un gran nombre de persones de tot el món. No té cura, tot i que sí ha un tractament i es poden prendre mesures de prevenció. La seva celebració pretén conscienciar la gent de les causes, símptomes, tractament i complicacions associats a la diabetis.
Què és la diabetis?
La diabetis és una malaltia crònica del metabolisme en la qual els nivells de sucre sanguinis són més alts del normal. Aquests nivells es regulen mitjançant una hormona anomenada insulina que és secretada pel pàncrees. Les cèl·lules del nostre cos necessiten sucre per obtenir energia i funcionar, però un excés prolongat dels nivells de glucosa en sang pot provocar alteracions en diferents òrgans com ara els ulls o els ronyons.
Hi ha diferents tipus de diabetis, en els quals destaquem:
– Tipus 1: És autoimmune, és a dir que el nostre sistema defensiu ataca les cèl·lules pancreàtiques que secreten insulina. Es caracteritza per la incapacitat de l’organisme de produir insulina.
– Tipus 2: Està relacionada amb l’estil de vida de les persones i es caracteritza per una resistència a la insulina o una producció insuficient d’aquesta. És la forma més comuna de la patologia i la majoria de les persones presenten un excés de pes. Pot passar anys sense ser diagnosticada, pel que és important conèixer la diabetis i les seves característiques per reduir riscos de complicacions derivades d’aquesta.
Quins són els símptomes més comuns de la diabetis?
Els símptomes més comuns de diabetis són:
– Necessitat d’orinar constantment, el que provoca deshidratació.
– Set inusual per recuperar aquesta manca de líquid.
– Fam extrema i pèrdua de pes inusual a causa que l’energia no arriba a les cèl·lules.
– Cansament i irritabilitat extrems.
– Visió borrosa, formigueig o entumiment de mans i peus i infeccions recurrents.
Quin tractament se segueix en aquests casos?
El tractament de la diabetis es realitza mitjançant l’administració d’insulina artificial o altres medicaments antidiabètics, juntament amb una modificació de l’alimentació i l’estil de vida. A més, s’haurà de rectificar el sobrepès.
Quines complicacions s’associen a la diabetis?
Quan hi ha un mal control de la concentració de glucosa en sang es pot augmentar el risc de patir altres malalties i infeccions. Es poden donar malalties cardiovasculars, dels ulls com ceguesa, renals com una insuficiència, nervioses i fins i tot de circulació afectant especialment als peus.
Què puc fer per prevenir la diabetis?
Per prevenir l’aparició de diabetis en persones amb risc per a desenvolupar-la, la principal opció és portar un estil de vida saludable evitant el sedentarisme, el sobrepès o l’obesitat.
He de modificar l’alimentació si tinc diabetis?
La dieta d’una persona amb diabetis ha de seguir sent variada i equilibrada. La glucosa (sucre) l’obtenim dels aliments rics en carbohidrats, per tant, s’ha de controlar les quantitats i el moment del dia en què els ingerim per evitar excessos de sucre en sang. S’haurien de consumir ben repartits al llarg del dia prioritzant els carbohidrats complexos com pasta, arròs, patata o llegums (preferentment integrals), enfront dels simples com mel, sucre, sucs, fruites o lactis.
Quina diferència hi ha entre carbohidrats complexos i carbohidrats simples?
La diferència bàsica entre aquests aliments és la rapidesa en què arriba la glucosa a la sang. Els carbohidrats complexos ho fan de forma gradual mentre que els simples el fan ràpidament. S’hauria de limitar el consum d’hidrats de carboni simples per evitar pics de glucosa en sang, és a dir, perquè la quantitat de sucre en sang augmenti progressivament evitant els excessos característics d’aquesta patologia. Es recomana que, quan es prenguin, es combinin amb altres aliments com seria una peça de fruita al costat d’un grapat de fruits secs i, els lactis, si es prenen sols, sencers.
Ja saps: “Ull amb la diabetis”. Presta atenció a tots els símptomes que hem comentat i, si creus que pots patir-la, visita a un especialista.
Descubre toda nuestra gama de productos