Blog
Els hidrats de carboni dins d’una alimentació equilibrada, variada i suficient

Els hidrats de carboni dins d’una alimentació equilibrada, variada i suficient

Nomen      18/01/2016

Moltes dietes d’aprimament, eliminen els hidrats de carboni de la dieta per aconseguir la pèrdua de pes. Aquest fet ha provocat que moltes persones els eliminin directament de la seva alimentació per por a engreixar. La qüestió és, què hi ha de cert en aquesta afirmació? Són realment els hidrats de carboni dels principals responsables del sobrepès i l’obesitat?

La resposta és: rotundament NO! Els hidrats de carboni, també anomenats glúcids o sucres, són un nutrient energètic, la funció principal dels quals és la d’aportar energia a l’organisme perquè pugui desenvolupar de forma adequada totes les seves funcions. Per això, perquè una dieta sigui equilibrada, variada i suficient aquesta ha de contenir entre el 50 i el 60% del total de les calories en forma d’hidrats de carboni. Ara bé, no tothom necessita la mateixa quantitat i ració. Això dependrà, no només de la complexió física, el sexe i l’edat de cada un, sinó que també variarà en funció de l’activitat física que es realitzi. Anem a analitzar-los!

Els tipus d’hidrats de carboni

En primer lloc, podem dividir els hidrats de carboni en dos grans grups:

– Els d’absorció lenta (glúcids complexos) com la pasta, la patata, l’arròs, els llegums i els cereals.

– Els d’absorció ràpida (glúcids simples) com la fruita, la mel, els dolços i el mateix sucre.

Com hem comentat anteriorment, quan mengem hidrats de carboni, aquests es digereixen i transformen en glucosa, proporcionant a l’organisme l’energia necessària per al correcte desenvolupament de les funcions vitals. Ara bé, els d’absorció lenta ho fan de forma gradual i els d’absorció ràpida ho fan de forma instantània. L’OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana una ingesta d’hidrats de carboni que oscil·la entre el 55 i el 65% de l’energia total diària. I d’aquest tant per cent, només el 10% ha de ser aportada a partir de sucres simples.

Però, què passa quan consumim més carbohidrats de la quantitat aconsellada?

Menjar més del que el cos necessita condueix a un augment de pes, independentment que la font procedeixi dels carbohidrats, els greixos o les proteïnes. No obstant això, si consumim més hidrats de carboni dels que realment necessitem, aquests s’emmagatzemen en forma de greix en el teixit adipós. Per tant, haurem de consumir la quantitat que el nostre cos necessiti en funció del desgast energètic que tinguem i sempre tenint en compte que la quantitat serà més gran de carbohidrats complexos que de simples.

I si no arribem a les quantitats aconsellades? Segurament, pensareu que si no prenem hidrats de carboni, podrem reduir greix corporal. Encara que aquesta afirmació sigui certa, haurem de tenir en compte que hi haurà conseqüències, ja que, en faltar els carbohidrats, començarem a utilitzar el greix del teixit adipós i les proteïnes com a font d’energia, produint-se unes substàncies que en excés són nocives per al nostre organisme.

10.Hidratos_carbono_dieta2_B
(FONT: Fundación Dieta Mediterránea)

De fet, si us fixeu en la Piràmide de la Dieta Mediterrània, els hidrats de carboni es troben en el primer graó del menjar, havent de ser consumits diàriament. Per això, heu d’estar tranquils a l’hora de menjar-los, ja que si la vostra alimentació és equilibrada, variada i suficient, podreu gaudir del plaer de prendre’ls sense que us pesi en la vostra figura.
Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *