Blog
Aliments light i aliments 0%. Són el mateix?

Aliments light i aliments 0%. Són el mateix?

Nomen      04/04/2016

En un altre article ja vam parlar de la importància de dedicar uns minuts a llegir l’etiquetatge alimentari per poder seleccionar millor els aliments a l’hora de fer la compra, però no vam comentar la diferència que hi ha entre un aliment light i un aliment 0%. Anem a descobrir-ho!

Segons la legislació vigent, un aliment es pot anomenar lleuger o light quan el fabricant ha reduït en un 30% la seva aportació calòrica o el contingut d’algun nutrient (generalment greixos o sucres) en relació al seu producte homòleg tradicional (“no light”). Per tant, un producte light sorgeix de la modificació en el valor energètic o nutricional d’un producte alimentari ja existent. A més, en el cas que es redueixi el valor energètic, és obligatori indicar mitjançant quina característica del producte s’ha aconseguit assolir aquesta reducció calòrica (per exemple, mitjançant una reducció en la quantitat de greix o de sucre). Ara bé, no ens enganyem! Un producte light no és un producte sense calories, al contrari, pot arribar a ser bastant calòric si l’aliment de partida és altament energètic. Per exemple, una ració de patates de bossa light (30 g), a la qual se li hagi reduït en un 30% el seu contingut en greix, ens aporta unes 140 kcal i la mateixa quantitat de la seva versió original unes 160 kcal. Com veieu, tots dos productes segueixen sent notablement calòrics. Per tant, una alimentació light no s’aconsegueix amb el consum d’aliments light sinó amb una correcta planificació i elecció alimentària que faci que, al final del nostre dia, hàgim ingerit les calories que necessitem, ni més, ni menys!

I, què passa llavors amb els aliments 0%? Aquests aliments fan referència a aquells productes que aporten menys de 0,5 g de greix o de sucre per cada 100 g o 100 ml d’aliment. D’aquesta manera, al seu etiquetatge es podrà llegir la declaració 0% matèria grassa o 0% sucres. Aquests productes poden ser interessants per a aquelles persones que necessitin o desitgin disminuir la ingesta d’aquests dos nutrients però, de nou, això no vol dir que no ens aportin calories. El valor calòric d’aquests productes serà molt variable depenent del tipus de producte de què es tracti i dels ingredients utilitzats per a la seva elaboració.

Alguns exemples d’aliments o ingredients que no sumen calories a la nostra dieta són l’aigua, les infusions sense sucre afegit, la sal, les espècies i les herbes aromàtiques.

Per tant, per portar una alimentació light, res millor que llegir bé l’etiquetatge alimentari, siguin o no aliments light o 0%, i escollir els aliments que ens aportin una quantitat moderada o baixa de calories. Un aliment es considera baix en calories quan aporta menys de 40 Kcal per cada 100 g d’aliment, en el cas dels sòlids, o menys de 20 Kcal per cada 100 ml si és un aliment líquid.

Una bona eina per seguir una alimentació saludable i lleugera és seguir les pautes recomanades en la piràmide de l’alimentació, com la que aquí us presentem. Us animeu a seguir una dieta lleugera i saludable?


piramide_nutricional
Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *