Blog
Aprende a interpretar el etiquetaje de los alimentos

Aprèn a interpretar l’etiquetatge dels aliments

Et fixes en l’etiquetatge dels aliments quan fas la compra? Entens la informació exposada en els envasos alimentaris? Les etiquetes dels aliments aporten molta informació amb rellevància nutricional i alimentària. En la majoria de les ocasions, la població no llegeix les etiquetes perquè no les entenen. Fins i tot, pot ser que les llegeixin, però no les interpretin bé. Si ets una d’aquestes persones a les quals els costa interpretar l’etiquetatge dels aliments, pren nota de tot el que has d’observar!

Elements de l’etiquetatge dels aliments

Dins de tota la informació que podem obtenir en un envàs alimentari, hi ha alguns elements que ens aporten més informació que uns altres, o simplement que la informació que ens donen és més rellevant per a decidir si un producte és nutricional i alimentàriament correcte o no.

Llistat d’ingredients

El llistat d’ingredients d’un producte ha d’incloure tots els ingredients continguts o utilitzats durant el procés de producció. Han d’estar ordenats de major a menor quantitat i, aquells aliments considerats com a al·lergògens, han d’estar ressaltats en negreta.

Existeixen 14 al·lèrgens que s’han de ressaltar en negreta, aquests ingredients són:

  • Cereals que continguin gluten (blat, sègol, ordi, civada, etc)
  • Crustacis i productes a base de crustacis
  • Ous i productes a base d’ou
  • Peix i productes a base de peix
  • Cacauets i productes a base de cacauets
  • Soia i productes a base de soia
  • Llet i els seus derivats
  • Fruits amb closca (ametlles, avellanes, nous, anacards, etc)
  • Api i productes derivats
  • Mostassa i productes derivats
  • Grans de sèsam i productes a base de grans de sèsam
  • Diòxid de sofre i sulfits
  • Tramussos i productes a base de tramussos
  • Mol·luscos i productes a base de mol·luscos

Si tens dubtes sobre quins al·lèrgens poden estan en els nostres productes, pots consultar la taula d’al·lèrgens.

En aquesta llista d’al·lergògens també hi trobaràs anotats els additius, aquests han d’indicar la seva funció al costat del seu número o nom, com per exemple: antioxidant (E-306) o tocoferol(antioxidant).

Taula de valors nutricionals

La informació nutricional pot aparèixer en diverses presentacions, però la més habitual és en forma de taula. Sempre s’han d’incloure l’energia en quilocalories, el greix total i el saturat, els hidrats de carboni totals, els sucres, les proteïnes i la sal per cada 100 grams o mil·lilitres de porció comestible de producte. En la majoria dels casos també s’inclou la fibra, encara que no és obligatori. En alguns productes en els quals és rellevant, també s’inclou la quantitat d’algunes vitamines o minerals, en aquests casos ha de superar el 15% de la quantitat d’ingesta recomanada en cada cas.

Porció

A l’envàs d’un aliment, haurà d’aparèixer la quantitat la qual és considerada una porció. Per exemple, en el cas dels cereals d’esmorzar, l’envàs pot contenir uns 200 g, però la porció correspon a 35 – 45 g de cereals. Habitualment, a la taula de valors nutricionals s’inclouen els valors corresponents a una porció, a més de 100 g de producte.

Conservació de l’aliment i mode d’ús

En l’envàs ha de constar com ha de conservar-se l’aliment quan encara no s’ha obert i també en el moment en què està obert. Aquestes indicacions evitaran que l’aliment es faci malbé abans del que es preveu i que arribi en les millors condicions a la data de caducitat.

En el cas del mode d’ús, no és necessari en tots els productes, però és molt important en aquells que s’han de rescalfar o reconstituir. Com, per exemple, la llet, el cacau en pols o els plats preparats.

Data de caducitat

La data de caducitat ha de constar sempre en els envasos. Aquesta indica el moment en què el producte deixa de ser segur. En alguns productes s’inclou la data de consum preferent, que indica quan el producte comença a perdre les seves propietats, tant organolèptiques com nutricionals.

Al·legacions nutricionals

Les al·legacions nutricionals són missatges del producte que es volen destacar, com per exemple “alt contingut en fibra” o “ric en vitamina C”. Existeix un reglament específic que exposa les al·legacions nutricionals que es poden utilitzar, quan es poden usar i quines situacions han de donar-se per a incloure-les en l’envàs.

En el nostre article “Saps el que menges? Llegeix atentament l’etiqueta dels aliments” trobaràs més informació sobre aquestes al·legacions.

Segells

Els segells nutricionals aporten una ajuda visual per obtenir informació del producte amb més facilitat. Els més habituals són els segells referents al gluten, la lactosa, els productes vegetarians/vegans i els ecològics. Aquests segells són oficials i requereixen d’una certificació per a poder utilitzar-los. Algunes marques també han dissenyat els seus segells propis per a destacar alguns atributs, com per exemple “sense oli de palma” o referents a alguna al·legació nutricional.

Ara ja saps els elements més importants que has d’observar dels envasos, fixa’t la propera vegada que facis la compra en la informació nutricional i escull bé!

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here