Blog
Aprèn a congelar aliments i allargar la seva vida útil

Aprèn a congelar aliments i allargar la seva vida útil

Nomen      30/05/2016

La falta de temps, molts cops, és la principal causa de caure en la temptació de consumir menjar ràpid o preparat, que és menys saludable i més car. Per això avui explicarem la tècnica del congelat. Congelar aliments és una eina molt eficaç per estalviar-nos temps i organitzar els nostres menjars perquè siguin equilibrats i variats.

La tècnica del congelat

La congelació dels aliments és una tècnica que es basa en la conservació dels aliments per solidificació de l’aigua que contenen.

Un dels principals avantatges de congelar els aliments és que, a més de conservar-los, evita la proliferació de microorganismes, ja que per sota de -10ºC el creixement i desenvolupament dels mateixos es deté. Però és important recalcar que la congelació evita la proliferació de bacteris, però no els elimina, per tant, si l’aliment estava contaminat abans de ser congelat, seguirà amb les mateixes característiques un cop descongelat.

Perquè el procés de congelació sigui eficient, haurà de complir unes condicions de seguretat òptimes:

– Escollir aliments frescos i de bona qualitat, evitant així que estiguin contaminats prèviament.

– Envasar els aliments en recipients adequats que els protegeixin de possibles contaminacions i evitin pèrdues de líquids, així com el seu contacte amb l’aire. És preferible congelar els productes separats per racions individuals que es puguin consumen d’un cop. Són diferents els sistemes que es poden utilitzar:

1. Envasos de plàstic o tuppers: son prácticos para alimentos líquidos o semilíquidos (zumos de frutas, sopas, salsas y caldos para cocinar), pero son aptos para cualquier tipo de alimento. Es mejor que sean cuadrados, ya que los redondos ocupan más espacio. Su principal ventaja es que se pueden usar varias veces y apilar, aunque a bajas temperaturas hemos de tener en cuenta que pueden ser un poco frágiles.

2. Bosses de polietilè: s’adhereixen perfectament a l’aliment. Alguns models resisteixen a la calor i poden col·locar-se directament amb l’aigua bullint. Hem de tenir en compte que només es poden utilitzar les bosses específiques per a ús alimentari i que no es poden reutilitzar.

3. Terrines d’alumini: Molt pràctiques per congelar plats que passen directament del congelador al forn. L’únic desavantatge que tenen és que no són adequades pels aliments àcids o salats i no es poden introduir al microones, tret que en l’envàs s’indiqui el contrari.

4. Envasos de vidre: al no ser un material porós no es deformen amb el canvi de temperatura. L’únic inconvenient és que no són flexibles i poden esclatar amb temperatures molt baixes, ja que el fred augmenta la grandària dels aliments que conté el recipient en congelar-los, de manera que aquests exerceixen pressió sobre el vidre.

5. Paper de plàstic (film transparent): Pot servir per embolicar peces aïllades com un filet de carn o peix, però el seu tancament no és tan hermètic, per la qual cosa és fàcil que l’aliment perdi part de la seva frescor. S’aconsella sempre realitzar un doble embolcall i prioritzar la bossa de plàstic sempre que es pugui.

6. Paper d’alumini: La seva funció és la mateixa que la del paper de plàstic, però el paper d’alumini aïlla i conserva millor l’aliment.

S’esculli el sistema que s’esculli, per consumir els aliments en el temps adequat, serà necessari marcar en l’envàs indicat:

· El contingut i el nombre de racions: per a això es poden fer ús d’etiquetes adhesives que resisteixin el vapor i el fred o es pot escriure directament sobre la tapa amb un retolador indeleble resistent a l’aigua.

· La data de preparació: és una mica difícil establir un temps recomanat d’emmagatzematge per a cada tipus d’aliment, però una recomanació general seria conservar els aliments congelats durant un màxim de tres mesos.

– La congelació haurà de ser la més ràpida possible, per així conservar millor les seves qualitats organolèptiques i reduir el risc de contaminació.

– Abans de congelar els plats cuinats han de deixar-se refredar per, d’una banda, evitar augmentar la temperatura del congelador i, per l’altra, impedir que es descongelin la resta d’aliments amb els quals estiguin en contacte. Però recordeu que deixar-los refredar durant una hora és suficient, ja que en temperatura ambient és on els bacteris es multipliquen més ràpidament.


Sabeu què significa el nombre d’estels del congelador? En funció de la capacitat d’aconseguir menor temperatura, els congeladors es classifiquen amb “estels”, d’1 a 4. Les diferents temperatures tenen associats diferents temps de conservació, com  mostra la taula. Per tant, abans de congelar qualsevol aliment és important saber el nombre d’estels que té el nostre congelador, sent 4 el nombre d’estels ideal per congelar aliments frescos.

temperatura_congelador

Font

A l’hora de congelar aliments és molt important escollir bé l’envàs on vagin a conservar-se, ja que si no estiguessin embolicats correctament poden patir alteracions com “la cremada per fred”, que es caracteritza per l’aparició de taques de color marró a la superfície dels aliments.

Congelar aliments és molt eficaç per estalviar-nos moltes hores cuinant, ja que ens permet anar reservant menjars preparats en racions quan hem cuinat de més, o fer la compra setmanal o mensual congelant els aliments frescos una vegada arribem a casa. Només és qüestió de seguir aquests senzills passos per fer-ho de la forma més adequada possible!

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.