Als més petits de la casa els agrada començar a ajudar en algunes tasques de la casa. A partir dels 6 o 7 anys ja poden començar a fer tasques senzilles de la llar, com recollir les seves joguines, estirar els llençols, etc. A la cuina també poden començar a col·laborar. Participar en les preparacions dels plats pot ajudar a que provin aliments nous.
Com fer que s’interessin i s’involucrin en la cuina
Adapta les tasques a la seva edat i capacitat motriu
A mesura que van creixent van adquirint motricitat i habilitat de moviments amb les mans. El primordial és que facin tasques segons les seves capacitats i que no els suposin un gran esforç. Com més grans es van fent poden tenir més responsabilitats.
Mostra’ls com es fa
Totes les tasques noves que comencen a fer, primer has de explica’ls-hi com es fan. Encara que potser t’hagin vist a tu en diverses ocasions, posaran més atenció per aprendre què han de fer i com ho han de fer.
Acompanya’ls en tot moment
Les primeres vegades que realitzin aquestes activitats, pot ser que a l’inici tinguin inseguretats o que no hagin entès bé com ho han de fer. Tingues paciència i procura que se sentin atesos, així també veuran que son moments per compartir en família.
Tasques que poden fer per iniciar-se en la cuina
Netejar els vegetals
Aquesta és una tasca senzilla que poden fer des de ben petits. L’únic inconvenient és que a edats primerenques pot ser que no siguin prou alts per arribar a la pica. Però això se soluciona usant una banqueta per arribar a qualsevol lloc.
Batre els ous per fer una truita
Ensenya-li a batre els ous amb una forquilla per fer una truita. Al principi li costarà una miqueta batre bé però a poc a poc deixarà de necessitar ajuda.
Fer preparacions senzilles
Pots deixar que es prepari la seva amanida, per exemple, quan estiguin tots els vegetals tallats i preparats. També pots demanar-li que sigui ell qui es prepari el seu plat d’amanida amb els vegetals que vulgui.
Netejar la taula
Passar-li un drap humit a la taula abans de posar els plats i altres estris és una activitat que podrà realitzar ja que estant dempeus arribarà fàcilment a tota la taula per netejar-la. Tu pots humitejar el drap i escórrer bé a l’inici. Aquesta tasca pot ser una mica més complicada, sobretot la part d’escórrer perquè no degoti l’aigua.
Posar la taula
Poden començar amb les coses que no es puguin trencar o fer malbé si es cauen a terra. Quines? El pa, els tovallons, la fruita (peça per peça és més senzill a l’inici), la seva ampolleta d’aigua o el seu got de plàstic, etc. Quant comenci a tenir més control podrà dur coberts, gots de vidre, plats petits amb menjar (que no pesin molt), etc.
Classificar els residus per reciclar
Quan recull la taula i tiri les restes de menjar o tovallons pot classificar-los en els diferents contenidors. Pots posar dibuixos del que va en cada contenidor. D’aquesta manera, li resultarà més senzill identificar quin residu s’ha de llençar a cada contenidor.
Posar els plats, gots i coberts al rentavaixelles
Quan ja comenci a tenir força i coordinació per recollir la taula i rentar els plats pots ensenyar com s’han d’ordenar en el rentaplats.
Què aporta que s’involucrin en tasques de la llar
Contribueix a desenvolupar les habilitats motores
Algunes tasques de la llar milloren l’equilibri i la coordinació de l’infant. En moltes han d’esforçar-se per coordinar la mà amb l’ull. Això es veu molt clar quan intenta que no li caiguin els objectes que porten, com les joguines quan recullen o els plats per parar la taula.
Ajuda a la capacitat de col·laboració
Quan participen en tasques de la llar, se senten membres d’un equip. Ja no són només els pares els que s’encarreguen d’ordenar la casa i preparar els àpats. Ells també aporten el seu granet de sorra. Això l’ajudarà també a treballar en grup i a seguir instruccions fora de casa.
Fomenta la instauració d’hàbits
Poc a poc i a mesura que van creixent els nens van adquirint més tasques de la llar. Algunes seran més esporàdiques, com ajudar a cuinar, estendre la roba … Però altres tasques com recollir les joguines o parar taula són presents cada dia i es poden instaurar com hàbits. La instauració d’hàbits senzills des que són petits pot ajudar a que en un futur els mantinguin i a crear altres hàbits saludables i beneficiosos. Com per exemple, fer els deures quan arriben del col·legi abans de posar-se a jugar o mirar la tele.
Millora la seguretat del nen
Quan els pares demanen als nens que ajudin en algunes tasques domèstiques, perceben aquest gest com un vot de confiança i se senten valorats, cosa que millorarà la seguretat en si mateixos i la seva autoestima.
Aprofita els caps de setmana i les vacances per començar a instaurar tasques i hàbits amb el teu fill/a.
Descubre toda nuestra gama de productos