Blog
Aquesta primavera, descobreix el poder dels antioxidants

Aquesta primavera, descobreix el poder dels antioxidants

Nomen      16/05/2016

Segurament en més d’una ocasió, heu sentit a parlar sobre el poder dels antioxidants, però molts cops no sabem explicar realment què són. Per això, hem cregut interessant, ara que s’apropa el bon temps, parlant dels beneficis d’aquestes substàncies.

Els antioxidants són un grup de vitamines, minerals i enzims, presents tant en la dieta com en l’organisme, que ens protegeixen contra l’excés de radicals lliures, components causants de l’envelliment i d’algunes malalties, sobretot les degeneratives i les relacionades amb el sistema immunològic i cardiovascular.

Tipus d’antioxidants, funcions i aliments que els contenen:

 

VITAMINES

VITAMINA A. També anomenada retinol, ja que genera pigments necessaris per al funcionament de la retina, realitza una tasca important en el desenvolupament d’una bona visió especialment la nocturna. També és fonamental per a les cèl·lules de la pell, ossos i mucoses. A més, protegeix del dany dels radicals lliures, prevenint l’envelliment prematur.

FUENTE: Present sobretot en aliments de color taronja: pastanaga, rovell de l’ou, fruites de color taronja i groc, cereals d’esmorzar fortificats, peix (sardines, tonyina, fetge de qualsevol peix) i verdures com el julivert i els espinacs.

VITAMINA E. El tocoferol o vitamina E és important en la formació de glòbuls vermells en l’organisme. Així mateix, col·labora en un grau significatiu en la formació de músculs i teixits del cos. També destaca pel seu poder antioxidant, reduint les afeccions relacionades en l’envelliment.

FUENTE: Olis d’origen vegetal (oliva, blat de moro i gira-sol), fruits secs (nous, ametlles, pipes, etc.), llavors i cereals (blat, arròs, etc.).

VITAMINA C. La vitamina C contribueix a la reparació i manteniment dels ossos, dents i cartílags. A més, és imprescindible per a l’absorció del ferro i té un paper important en la síntesi del col·lagen i en la cicatrització de les ferides.

FUENTE: Fruites i verdures, sobretot de color verd i vermell (pebrot, cogombre, julivert, tomàquet, cítrics, meló, kiwi, etc.).

OLIGOELEMENTS

SELENI. Oligoelement essencial, és a dir, el nostre cos no té la capacitat de produir-ho, sent imprescindible que ho prenguem a través de la dieta per evitar manques. Té com a unció produir enzims antioxidants, un tipus de proteïnes especials que juguen un paper crucial en la prevenció del dany cel·lular.

FUENTE: Ous, bolets, cereals, marisc, pipes de gira-sol, all…

ZINC. Participa en la divisió i el creixement de les cèl·lules, igual que en la cicatrització de ferides i en el metabolisme dels hidrats de carboni. A més, és imprescindible perquè el sistema immunitari funcioni de forma adequada.

FUENTE: Cereals, ostres i fruits secs.

POLIFENOLS

Els polifenols són composts d’origen vegetal amb capacitat antioxidant especialment interessats des del punt de vista nutricional pel paper que exerceixen en la prevenció de les alteracions funcionals i estructurals de diverses malalties.

FUENTE: Fruites vermelles, cítrics, oli d’oliva, raïm i derivats, llegums.

En definitiva…

Encara que ja hem vist que són molts els aliments rics en antioxidants, el més important per evitar manques és dur a terme una dieta equilibrada, suficient i, sobretot, variada. Aquesta hauria d’incloure de forma diària cinc racions de fruites, verdures i hortalisses, intentant en la mesura del possible, que siguin fresques i de temporada. A més, evitar tots aquells hàbits nocius que incrementen el nivell d’oxidació del nostre organisme com pot ser l’estrès, el consum de tabac, la contaminació ambiental i un excés d’exposició solar.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *