Blog
Arancini, les croquetes d’arròs farcides més famoses d’Itàlia

Arancini, les croquetes d’arròs farcides més famoses d’Itàlia

Nomen      19/10/2022

Si et preguntessin quin és el plat més típic d’Itàlia, segurament diries la pizza o la pasta. I si et diguessin que l’ingredient principal d’aquest plat és l’arròs, el risotto seria possiblement el plat que et vindria al cap.

És cert que aquestes receptes han viatjat des d’Itàlia i s’han fet famoses a tots els racons del planeta, però la gastronomia italiana és molt rica i té moltíssims plats que potser no són tan coneguts, però que val la pena descobrir i preparar a casa perquè són boníssims.

És el cas de la recepta d’avui, unes croquetes d’arròs farcides que són originàries de Sicília però que es poden menjar a qualsevol punt d’Itàlia: els arancini. T’expliquem com s’elabora aquest plat seguint-ne la recepta tradicional, amb carn.

Ingredients per als arancini, les croquetes d’arròs farcides més famoses d’Itàlia

4 persones

  • 500 gr. d’arròs rodó Nomen
  • 2 ous + 3 rovells
  • 100 gr. de formatge pecorino ratllat
  • 30 gr. de mantega
  • 200 gr. de carn picada
  • 75 gr. de pèsols cuits
  • 4 cullerades de sopa de pasta de tomàquet concentrat
  • 1 ceba
  • 100 gr. de mozzarella
  • ¼ de got de vi blanc
  • Farina de galeta
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Pebre blanc
  • Pebre negre
  • Safrà

Elaboració dels arancini, les croquetes d’arròs farcides més famoses d’Itàlia

Cou l’arròs. Pesa el doble d’aigua que d’arròs. Posa l’aigua en una cassola, afegeix un polsim de sal i posa-la al foc. Quan arrenqui el bull, afegeix l’arròs i deixa’l coure fins que l’aigua s’hagi evaporat. Després, passa’l a un bol gran.

Afegeix els rovells. Afegeix una mica de safrà i els rovells d’ou al bol de l’arròs i remena-ho bé. Posa-hi també el formatge ratllat i la mantega. Barreja fins a aconseguir una massa d’arròs que es compacti quan l’apretis amb la mà. Reserva.

Prepara el farcit. Pela la ceba, talla-la ben menuda i sofregeix-la en una paella amb un parell de cullerades d’oli. Quan la ceba comenci a estar transparent, afegeix la carn picada i remena durant 1 minut. Afegeix el vi i torna a barrejar. Després, espera a que el vi s’evapori.

Afegeix el tomàquet. Incorpora el concentrat de tomàquet, salpebra al teu gust i remena. Deixa que es cuini uns 20 minuts a foc mitjà, remenant de tant en tant.

Agrega els altres ingredients. Afegeix els pèsols i la mozzarella i remena. Cuina durant 2 minuts més i enretira del foc.

Dóna forma als arancini. Agafa porcions d’arròs i dona’ls forma de cercle pla al palmell de la mà. Posa una cullerada del farcit al centre del disc i tanca’l afegint una mica més d’arròs al damunt si és necessari, fins a formar una bola amb el farcit a dins. Els arancini tradicionals tenen forma de pera, però per a començar, una forma circular està prou bé.

Arrebossa els arancini. Bat els dos ous que queden i banya-hi els arancini. Després, arrebossa’ls amb la farina de galeta i fregeix-los per tongades, en una paella amb oli calent abundant, fins a que estiguin daurats per tots costats. En enretirar-los de la paella, deixa’ls escórrer al damunt d’un paper absorbent. I serveix-los calents.

Personalitza els arancini i adapta’ls al teu gust

Com has vist, aquesta és una recepta elaborada que requereix el seu temps, però és molt fàcil de fer. S’assembla una mica a les bombes típiques d’Espanya, però aquestes són de puré de patata enlloc d’arròs. En qualsevol cas, és un plat molt complet, que conté hidrats de carboni (per l’arròs), proteïnes (per la carn picada) i fibra (pels vegetals). Acompanya els arancini amb una mica d’amanida i ja tens el menú.

A més, com tantes altres receptes, pots adaptar-la als teus gustos i els de la teva família. Aquí tens diverses opcions de farcits diferents:

  • Canvia la carn picada per unes restes de pollastre al forn. Desfila la carn, sense pell ni tendrums, i barreja-la amb la resta dels ingredients del farcit.
  • Un peix a la planxa o bullit també pot servir pels teus arancini. O un bacallà llest per a consumir, o uns llagostins cuits…
  • Aquesta és una recepta fàcil d’adaptar a la dieta vegetariana. Només amb verdures, el farcit és deliciós.

Arancini exprés per quan no tens temps

Si vas just de temps, també pots preparar arancini a casa. Enlloc de coure l’arròs, utilitza les racions d’arròs Qualitat 1 minut de Nomen, que només necessiten 1 minut al microones per estar llestes per a consumir-les. També et poden servir els vasets d’arròs Nomen. Tria la varietat d’arròs rodó i elabora la recepta de la mateixa manera que t’hem explicat.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *