Blog

Cinc consells per ensenyar a menjar bé als nens

Un dels aspectes que més ens preocupa a qualsevol pare i mare és l’alimentació dels nostres fills. La motivació per aprendre a alimentar als nens de manera saludable i correcta és molt alta així que, aprofiteu la gran oportunitat que la vida us ha regalat per equilibrar i ordenar la vostra pròpia alimentació i no només la dels vostres fills!

Avui us anem a parlar de com podeu educar els vostres fills entorn del menjar. Ja veureu que és molt senzill. Podeu començar seguint aquests senzills i pràctics consells perquè ensenyeu a menjar bé als vostres nens. Preparats?

1. Dóna exemple

Els nens aprenen per imitació així que, la millor manera perquè els teus fills mengin sa és que vosaltres, papis, mengeu de manera saludable. És important que mengeu el mateix que ells, així sentiran que són un més a taula i veuran que tots podeu gaudir i compartir els mateixos aliments. A més, això farà que t’estalviïs molt temps a la cuina perquè no hauràs de cuinar plats diferents per als adults i els nens. Oferir-vos i ofereix-los la major varietat possible de productes incloent tots els grups bàsics d’aliments que mai haurien de faltar a la nostra dieta (làctics, cereals i farinacis, fruita, fruita seca, verdures, hortalisses, llegums, carns, peixos, ous, oli d’oliva…). Finalment, utilitza coccions diferents (forn, vapor, planxa, bullit, guisats…) perquè la vostra alimentació sigui més divertida i agradable.

2. Implica’ls a la cuina

Depenent de la seva edat els més petits poden ajudar-nos amb la preparació dels plats més senzills. Als nens els encanta experimentar a la cuina, amb les diferents olors, textures, sabors… Pensa receptes que pugueu fer junts: sandvitxos variats, amanides, broquetes de fruita o de verdura, pizza o pa casolans… Veureu que divertit i com gaudeixen menjant les seves pròpies creacions!

3. Els menjars, millor en companyia

Aquest punt va unit al primer, per donar exemple és necessari compartir la taula… S’ha acabat donar a menjar abans als nens! Asseieu-vos tots junts a taula, parleu, gaudiu del menjar… A més de ser una gran oportunitat per estrènyer llaços i millorar la comunicació familiar, està demostrat que les persones en companyia mengem millor en qualitat i quantitat d’aliments. Intenteu almenys fer dos menjars al dia en família, el més senzill amb el ritme de vida actual és compartir l’esmorzar i sopar amb els teus.

4. El menjar, ni un premi ni un càstig

És molt important fer entendre als nostres fills que menjar és un acte necessari perquè puguin créixer forts i sans i realitzar les seves activitats diàries de manera satisfactòria. Per tant, mai hem d’utilitzar el menjar com un premi o un càstig (per exemple, deixant-los prendre unes postres especials si es mengen la verdura, o castigar-los si no mengen el que creiem que haurien de menjar). Aprendre a menjar és un procés d’aprenentatge natural que s’ha de fer des del respecte i la confiança, deixant que descobreixin les seves pròpies preferències alimentàries i mai forçant-los a menjar. Penseu que l’apetit de cada nen és molt variable i impredictible, així que armar-vos de paciència i oferiu-los de manera repetida la major varietat d’aliments saludables (un nen pot arribar a necessitar tastar entre 8 o 10 vegades un nou aliment per acceptar-ho). Ja veureu com la seva alimentació es va tornant cada vegada més rica i variada. I sobretot, apunteu els seus plats saludables favorits perquè no faltin a la vostra taula de manera regular! 

5. Un mètode molt fàcil, el mètode del plat

Una manera molt senzilla de planificar els menjars i sopars familiars és amb aquest mètode desenvolupat per la universitat de Harvard, el mètode del plat. Amb aquest mètode podem cuinar plats únics que combinin tots els grups d’aliments que mai han de faltar en els menjars principals: fruites, verdures i hortalisses (han d’ocupar la meitat del plat), aliments rics en carbohidrats (pa, patata i altres tubercles, pasta, llegums o arròs; han d’ocupar una quarta part del plat) i aliments proteics (carn, peix, marisc, ous, llegums; han d’ocupar també una quarta part del plat). En aquest link pots veure de manera més gràfica com es posa a la pràctica el mètode del plat.

 

Esperem que amb aquests consells pugueu gaudir tots junts d’uns menjars familiars agradables, divertits i saborosos. Us animeu a enviar-nos trucs i receptes per gaudir culinàriament amb els vostres fills?

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here