Blog

Trucs per equilibrar a casa el menú escolar dels teus fills

L’horari laboral de molts de nosaltres ens obliga a apuntar els nostres fills al servei de menjador escolar. Com a pares, serà important conèixer què se serveix en els àpats per així poder planificar amb antelació el menú dels sopars a casa i equilibrar, d’aquesta manera, el menú dels nostres nens. Per això, el primer punt i més important, serà demanar al centre que ens faciliti el quadre mensual dels àpats. A partir d’aquí, quins passos hem de seguir per equilibrar les àpats diaris?

Pas 1: Conèixer quins grups d’aliments han d’estar presents en els àpats principals.

Encara que el menjar del migdia sol proporcionar l’aportació d’energia i nutrients més elevats que el sopar, totes dues ingestes deuen estar compostes pels mateixos grups d’aliments (tal com s’indiquen en el quadre).

  • Verdures o hortalisses: 150-200 g per ració ja sigui en forma d’amanida, verdures o hortalisses.
  • Hidrats de carboni complexos: 50-80 g per ració ja sigui en forma de pa, llegums (cigrons, mongetes, faves, pèsols …), cereals (arròs, pasta, quinoa, cuscús …), o bé uns 300 g de patata.
  • Proteïna: 100 g de carn, 120 g de peix o marisc i un o dos ous.
  • Fruita o producte lacti: intentant potenciar les postres baixos en calories i els baixos en greixos poc saludables.

Pas 2: En el sopar incloure aliments diferents als oferts en el menjar per diversificar la dieta.

En el següent quadre que us presentem a continuació, us indiquem els diferents grups d’aliments amb les recomanacions de consum setmanal. En base a aquestes recomanacions variarem els sopars, intentat arribar a les racions recomanades setmanalment de cada grup d’aliments.

Per exemple, si sabem que per menjar han pres amanida, macarrons amb carn picada i formatge gratinats, i un iogurt de postres; per al sopar podríem donar-los una crema o puré de verdures, un tros de truita de patates i ceba, i una peça de fruita de postres. Així estem variant el tipus d’aliment que aporta proteïnes i hidrats de carboni d’un àpat a una altra.

Menú escolar equilibrado

Pas 3: Combinar les coccions. 

En funció de com cuinem els aliments aprofitarem més uns nutrients o altres o bé augmentarem la seva aportació calòrica (per exemple, quan mengem un tomàquet cru aprofitem millor la seva aportació en vitamina C, ja que aquesta vitamina és sensible a la cocció, però no la seva aportació en licopè, antioxidant que per activar-necessita l’acció de la calor). Per aquest motiu, és interessant utilitzar diferents tipus de tècniques culinàries saludables com la planxa, brasa, microones, bullit, vapor, forn i intentar limitar els fregits i arrebossats a dues vegades per setmana com a màxim ja que augmenten el contingut en greixos i calories de els plats.

Pas 4: Practicar amb l’exemple. 

No podem pretendre que els nostres fills mengin bé, si nosaltres davant d’ells fem tot el contrari. Per això cal inculcar hàbits de vida saludable a la família començant nosaltres mateixos a tenir hàbits saludables i donar exemple als nostres fills. D’altra banda, planificar els sopars en base al menú escolar, no només facilitarà la compra sinó que, alhora, assegurarà una alimentació equilibrada i adequada i proporcionarà als nostres fills un bon estat nutricional i un creixement òptim. També és important per ajudar a que s’adquireixin uns hàbits alimentaris saludables i que aquests es mantinguin en l’edat adulta. Ja veieu, que si apliqueu aquests quatre passos, és molt fàcil aconseguir-ho. Ara només falta posar-ho en pràctica!

 

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here