Blog
Com afrontar la diabetis en nens i adolescents?

Com afrontar la diabetis en nens i adolescents?

Nomen      06/11/2017

La diabetis infantil suposa entre el 10 i el 15% del total de la diabetis i és la segona malaltia crònica més freqüent en la infància i adolescència en els països desenvolupats. A Espanya, uns 30.000 nens menors de 15 anys tenen diabetis.

Pot ser que, al principi, el diagnòstic sobtat de la diabetis suposi una commoció tant per al nen, com per als seus pares i familiars. La diabetis irromp de cop i tergiversa el funcionament de la rutina diària, però… Tranquils! T’expliquem què és i com afrontar-la perquè causi el menor impacte en la família i el nen.

Què és la diabetis?

Explicar què és la diabetis a un nen no és tasca fàcil, per això és molt important que nosaltres coneguem primer bé què és i com funciona. Per sobre de tot, el més important és tractar la situació amb la major naturalitat possible.

La diabetis tipus 1, també coneguda com a diabetis juvenil o insulinodependent, acostuma a presentar-se abans dels 30 anys i es caracteritza per un augment dels nivells de glucosa (sucre) en sang, causat per un dèficit de la producció d’insulina. Dit d’una altra manera, les persones que no tenen diabetis fabriquen la seva pròpia insulina en el pàncrees. Aquesta hormona és la clau que permet entrar la glucosa a les cèl·lules, on es farà servir per obtenir energia. En les persones diabètiques tipus 1, les cèl·lules beta del pàncrees es fan malbé i no fabriquen suficient insulina, per això, s’ha de injectar.

Quines són les causes de la diabetis tipus 1?

Les causes de la diabetis no estan clares encara, tot i que sí se sap que no està relacionada amb el fet d’haver menjat molt sucre. Cal entendre que no està causada per errors de comportament, així que no té sentit buscar culpables de la malaltia. Es creu que està causada per factors ambientals i, encara que no és hereditària, es pot néixer amb la predisposició a que la malaltia aparegui durant la infància, l’adolescència o en adults joves. Només el 15% dels nens diabètics tipus 1 tenen algun antecedent familiar amb diabetis.

En la majoria de situacions la destrucció de les cèl·lules beta del pàncrees es produeix perquè el sistema de defensa de l’organisme no les reconeix com a pròpies i les destrueix.

Viure-ho amb normalitat

Com hem comentat, el nen diabètic i/o els seus pares han d’aprendre a conviure amb la diabetis de la millor manera possible, intentant que aquest procés pertorbi el menys possible els seus costums i hàbits diaris. Dit d’una altra manera, s’ha de procurar viure amb la diabetis i no per a la diabetis.

I a l’escola?

L’escola és un àmbit molt important per als nens i adolescents ja que és on passen la major part del dia. Per tant, és convenient que no se senti diferent. Cal informar els professors perquè els puguin ajudar en cas de necessitar-ho, a més de conèixer els símptomes d’una hipoglucèmia (una baixada brusca del nivell de sucre en sang) per aturar-la a temps. A més, també és important conscienciar que, pot ser que el nen/adolescent necessiti menjar o beure alguna cosa en hores de classe i deixar clar als altres companys que és una cosa necessària i no un privilegi.

Que res el pari!

Cal tenir molt clar que la diabetis no és un obstacle per dur a terme qualsevol activitat que realitzi un nen de la seva edat. No obstant això, ha de ser molt conscient que aquesta activitat pot ser interrompuda perquè se senti cansat o per menjar alguna cosa. Ha d’estar especialment pendent dels nivells de glucosa, però igualment, és molt recomanable que inclogui la pràctica d’algun esport en la seva rutina diària.

No deixis que res pugui amb tu!

El 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *