Blog
castaña

Coneixes les propietats de la castanya?

La castanya és un dels aliments més representatius de la tardor. Per aquestes dates comencem a trobar per les ciutats i pobles alguns llocs on venen paperines de castanyes acabades de torrar, i que bones són!

Les castanyes són un fruit sec, encara que menys habituals que, per exemple, les avellanes, ametlles o nous. No obstant això, són un aliment molt ric i nutritiu. De fet, constituïen la base de l’alimentació a Europa fins que van arribar la patata i el blat de moro, que van anant perdent cada vegada més protagonisme. Actualment les castanyes es mengen majoritàriament rostides com a pica-pica, especialment a la tardor.

Coneixes els seus beneficis?

Per què diem que és un fruit sec peculiar? A diferència dels altres, la composició de la castanya s’acosta més a la dels cereals, ja que aproximadament un 80% de la seva energia prové dels carbohidrats (gran part d’ells complexos) i no dels greixos. A més, pràcticament un 50% de la seva composició és aigua. És per això, que, al contrari del que creu molta gent, és força més baixa en calories que els altres fruits secs. No obstant això, la ració recomanada és d’uns 20-30 grams així que no n’hem d’abusar. També compta amb una bona quantitat de fibra soluble, que pot ajudar a aquelles persones que pateixen restrenyiment, contribuint a regular el seu transit intestinal.

També conté quantitats destacables de vitamina E, que compta amb efectes antioxidants beneficiosos per al nostre organisme i vitamines del grup B. Així mateix, és bona font de potassi.

Com pots prendre la castanya?

Consumint la castanya crua conserva millor totes les seves propietats, però, pot resultar una mica indigesta per a algunes persones. En la nostra societat, és molt més comú consumir-la rostida o bullida. També es pot usar en purés o postres com el “marron glacé” típic del Nadal.

Pot servir com un piscolabis a mitja tarda o pots bullir-la i fer un puré, que pot ser un perfecte acompanyament per a molts plats.

Et ve de gust conèixer alguna recepta ràpida i saludable? Et proposem 3!

1. Crema de castanyes i cacau

Un substitut molt saludable per a les típiques cremes de xocolata que podem trobar als supermercats. Només necessites bullir les castanyes i pelar-les. Després barrejar les castanyes, afegir una culleradeta de cacau en pols desgreixat i una culleradeta d’oli d’oliva i triturar tot bé fins a aconseguir una textura cremosa. També pots afegir una mica de llet per aconseguir un sabor més suau.

2. Saltat de cols de Brussel·les rostides amb castanyes i pernil

Pot ser que el nom de “cols de Brussel·les” no et resulti especialment desitjable, però aquesta preparació et sorprendrà. Renta i talla les cols de Brussel·les en dues meitats, després pica unes escalunyes i ofega a foc mitjà-baix en una paella apte per forn fins que estiguin transparents. Afegeix les cols, les castanyes, ½ got de brou de pollastre i remou bé. Finalment fica la paella al forn (preescalfat a 200ºC) durant uns 20-25 minuts, remenant a mitja cocció.

3. Crema de castanyes

Per preparar aquesta recepta pots optar per usar brou de verdures o elaborar el teu propi. Si optes per la segona opció, afegeix en una cassola amb aigua, dues branques d’api, una ceba i un porro i deixa bullir a foc mitjà durant una hora. Després incorpora les castanyes pelades i deixa uns 10 minuts més. Finalment, tritura-ho tot fins aconseguir una textura suau i homogènia. També pots afegir un toc de nata liquida per suavitzar-la una mica.

Ara que ja coneixes totes les propietats de la castanya, anima’t a preparar uns plats fantàstics i aprofitar tot el que t’ofereix.

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here