Blog
Recepta de cuscús amb xai

La recepta del mes: cous cous de xai

Si hi ha un plat de la cuina marroquina que ha traspassat fronteres, és el cous cous (o cuscús, o cous-cous), una recepta típica de la gastronomia àrab i dels països del Magreb (Marroc, Alger, Líbia, Mauritània i Tunis).

La base del cous cous és la sèmola de blat dur, que se serveix acompanyada de verdures i hortalisses, llegums i carns o peixos juntament amb el brou de cocció d’aquests aliments. És una recepta molt completa a nivell nutricional, perquè inclou tots els grups d’aliments necessaris (hidrats de carboni dels cereals, proteïnes de les carns, els peixos i els llegums i fibra dels vegetals).

La recepta que et proposem avui és una de les més tradicionals, el cous cous marroquí de xai, tot i que la pots adaptar al teu gust i preparar-la amb altres tipus de carns, com el pollastre o el gall d’indi, o fer una versió vegetariana només amb verdures i llegums.

El cous cous tradicional es prepara amb un estri especial, anomenat couscousera, que té una olla gran a sota i una cistella superior que encaixa amb l’olla i té la base foradada per a cuinar al vapor. Si no tens couscousera, pots utilitzar una olla amb vaporera, l´única cosa que has de tenir en compte és que si els forats de la vaporera són massa grans i els grans de sèmola hi poden passar a través, hauràs de posar un drap de cotó fi sobre els forats per tal d’evitar-ho.

Recepta de cous cous de xai

Número de comensals: 6-8 persones
Temps d’elaboració: 2 hores i 25 minuts

Ingredients para al cous cous de xai

  • 1 kg i ½ de carn de xai desossada
  • ½ kg de cous cous (sèmola de blat)
  • 200 gr de cigrons
  • 2 cebes
  • 1 albergínia
  • 3 carbassons
  • ½ kg de col
  • 200 gr de carbassa (polpa)
  • 200 gr de nap
  • 4 pastanagues
  • 3 patates
  • 5 tomàquets madurs pelats
  • 3 grans d’all
  • 1 bitxo
  • 1 manat de coriandre
  • 1 branca d’api
  • 1 manat de julivert
  • 1 cullerada de comí en pols
  • 1 cullerada de ras-el-hanout
  • 1 branca de canyella
  • Safrà en pols
  • Pebre negre
  • Oli d’oliva
  • Sal

Recepta cuscús

Elaboració del cous cous de xai

  1. Posa els cigrons en remull 12 hores abans de preparar la recepta.
  2. Pela 1 ceba i els alls. Renta l’api. Pica tots tres ben menuts i sofregeix-los a l’olla couscousera (o una olla amb estri per coure al vapor) amb una mica d’oli d’oliva.
  3. Renta i pica el coriandre i el julivert. Quan el sofregit anterior comenci a agafar color i la ceba estigui transparent, afegeix-los a l’olla, amb la canyella, el ras-el-hanout, 1 culleradeta de pebre negre acabat de moldre i un polsim de safrà. Sofregeix durant 5 minuts, remenant amb una cullera de fusta.
  4. Neteja el xai de restes de greix i talla’l a trossos del tamany d’una mossegada. Salpebra’ls al teu gust i afegeix-los a l’olla per sofregir-los. Cuina’ls durant 10 minuts, fins que estiguin daurats.
  5. Cobreix els ingredients de l’olla amb aigua calenta, afegeix els cigrons remullats, un parell de culleradetes de sal i posa la part superior de la couscousera (o l’estri foradat que serveix per a coure al vapor). Deixa coure a foc lent.
  6. Quan el contingut de l’olla arrenqui el bull i vegis que ja surt vapor pels foradets de la vaporera, posa la sèmola de blat, prèviament rentada, escorreguda i amanida amb un raig d’oli d’oliva, sal, pebre negre i comí en pols, ben distribuïda per tota la vaporera. Tapa la couscousera i deixa coure 15 minuts.
  7. Passat aquest temps, posa la sèmola en una safata, remou-la amb una forquilla, mulla-ña amb una mica d’aigua i rega-la amb una mica més d’oli. Torna a posar-la a la vaporera i espera 15 minuts més. Repeteix aquesta operació 3 vegades en total.
  8. Afegeix la col rentada i trossejada a l’olla inferior. Deixa coure 30 minuts.
  9. Afegeix el bitxo (si no t’agrada el picant, no ho facis) i l’altra ceba, pelada i a trossos. Deixa coure 20 minuts.
  10. Afegeix la resta de vegetals (l’alberginia, els carbassons, els naps, les patates, la carbassa i els tomàquets), nets i a trossos. Rectifica de sal i pebre i deixa coure 20 minuts.
  11. Estén el cous cous en una safata de servei i cobreix-lo amb el xai, les hortalisses i els cigrons, retirant-los del brou de cocció amb una escumadora (no cal que els escorris massa). Serveix el brou en un recipient a part, per a que cada comensal se’n posi el que vulgui.
This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here