Si hi ha un plat de la cuina marroquina que ha traspassat fronteres, és el cous cous (o cuscús, o cous-cous), una recepta típica de la gastronomia àrab i dels països del Magreb (Marroc, Alger, Líbia, Mauritània i Tunis).
La base del cous cous és la sèmola de blat dur, que se serveix acompanyada de verdures i hortalisses, llegums i carns o peixos juntament amb el brou de cocció d’aquests aliments. És una recepta molt completa a nivell nutricional, perquè inclou tots els grups d’aliments necessaris (hidrats de carboni dels cereals, proteïnes de les carns, els peixos i els llegums i fibra dels vegetals).
La recepta que et proposem avui és una de les més tradicionals, el cous cous marroquí de xai, tot i que la pots adaptar al teu gust i preparar-la amb altres tipus de carns, com el pollastre o el gall d’indi, o fer una versió vegetariana només amb verdures i llegums.
El cous cous tradicional es prepara amb un estri especial, anomenat couscousera, que té una olla gran a sota i una cistella superior que encaixa amb l’olla i té la base foradada per a cuinar al vapor. Si no tens couscousera, pots utilitzar una olla amb vaporera, l´única cosa que has de tenir en compte és que si els forats de la vaporera són massa grans i els grans de sèmola hi poden passar a través, hauràs de posar un drap de cotó fi sobre els forats per tal d’evitar-ho.
Recepta de cous cous de xai
Número de comensals: 6-8 persones Temps d’elaboració: 2 hores i 25 minuts
Ingredients para al cous cous de xai
1 kg i ½ de carn de xai desossada
½ kg de cous cous (sèmola de blat)
200 gr de cigrons
2 cebes
1 albergínia
3 carbassons
½ kg de col
200 gr de carbassa (polpa)
200 gr de nap
4 pastanagues
3 patates
5 tomàquets madurs pelats
3 grans d’all
1 bitxo
1 manat de coriandre
1 branca d’api
1 manat de julivert
1 cullerada de comí en pols
1 cullerada de ras-el-hanout
1 branca de canyella
Safrà en pols
Pebre negre
Oli d’oliva
Sal
Elaboració del cous cous de xai
Posa els cigrons en remull 12 hores abans de preparar la recepta.
Pela 1 ceba i els alls. Renta l’api. Pica tots tres ben menuts i sofregeix-los a l’olla couscousera (o una olla amb estri per coure al vapor) amb una mica d’oli d’oliva.
Renta i pica el coriandre i el julivert. Quan el sofregit anterior comenci a agafar color i la ceba estigui transparent, afegeix-los a l’olla, amb la canyella, el ras-el-hanout, 1 culleradeta de pebre negre acabat de moldre i un polsim de safrà. Sofregeix durant 5 minuts, remenant amb una cullera de fusta.
Neteja el xai de restes de greix i talla’l a trossos del tamany d’una mossegada. Salpebra’ls al teu gust i afegeix-los a l’olla per sofregir-los. Cuina’ls durant 10 minuts, fins que estiguin daurats.
Cobreix els ingredients de l’olla amb aigua calenta, afegeix els cigrons remullats, un parell de culleradetes de sal i posa la part superior de la couscousera (o l’estri foradat que serveix per a coure al vapor). Deixa coure a foc lent.
Quan el contingut de l’olla arrenqui el bull i vegis que ja surt vapor pels foradets de la vaporera, posa la sèmola de blat, prèviament rentada, escorreguda i amanida amb un raig d’oli d’oliva, sal, pebre negre i comí en pols, ben distribuïda per tota la vaporera. Tapa la couscousera i deixa coure 15 minuts.
Passat aquest temps, posa la sèmola en una safata, remou-la amb una forquilla, mulla-ña amb una mica d’aigua i rega-la amb una mica més d’oli. Torna a posar-la a la vaporera i espera 15 minuts més. Repeteix aquesta operació 3 vegades en total.
Afegeix la col rentada i trossejada a l’olla inferior. Deixa coure 30 minuts.
Afegeix el bitxo (si no t’agrada el picant, no ho facis) i l’altra ceba, pelada i a trossos. Deixa coure 20 minuts.
Afegeix la resta de vegetals (l’alberginia, els carbassons, els naps, les patates, la carbassa i els tomàquets), nets i a trossos. Rectifica de sal i pebre i deixa coure 20 minuts.
Estén el cous cous en una safata de servei i cobreix-lo amb el xai, les hortalisses i els cigrons, retirant-los del brou de cocció amb una escumadora (no cal que els escorris massa). Serveix el brou en un recipient a part, per a que cada comensal se’n posi el que vulgui.
Utilizamos cookies para optimizar nuestro sitio web y realizar estadísticas. Más información en el siguiente enlace.
Funcional
Sempre actiu
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en un sitio web o en varios sitios web con fines de marketing similares.