Blog
Crea tu huerto urbano

Crea el teu hort urbà

Alguna vegada has pensat en crear un hort urbà a la teva terrasseta? T’expliquem alguns consells per iniciar-te en l’agricultura urbana.

Prepara el teu hort urbà

La mida del teu hort urbà dependrà de l’espai que tinguis disponible. Si l’espai que tens és més reduït, com un balcó, una bona opció és cultivar plantes aromàtiques i una mica d’àloe vera. Si disposes de més espai pots optar per un altre tipus de vegetals que no ocupin molt lloc.

Tria testos, jardineres o taules de cultiu segons l’espai disponible. Per a espais més reduïts pots utilitzar petits testos i jardineres. Són fàcils de moure i adaptar als diferents espais. En cas de més espai, pots utilitzar taules de cultiu o crear jardineres més grans unint caixes o palets.

Estris bàsics per al teu propi hort

  • Un petit rasclet per moure el substrat.
  • Una pala de jardineria petita i una mitjana.
  • Substrat universal o altres substrats com hummus de cuc.
  • Una regadora o una ampolla adaptada per regar.
  • Llavors o esqueixos de les plantes que vulguis conrear.
  • Guants de jardineria (no són estrictament necessaris, però t’embrutaràs menys les mans).

Escull les plantes que conrearàs

Si ets principiant en el cultiu de l’hort urbà comença per plantes fàcils de cuidar i ves augmentant la dificultat a mesura que domines la tècnica.

Àloe vera

És una planta bastant resistent. Aguanta molt bé el fred i la calor i reté força aigua. Si alguna vegada se t’oblida regar-la durant un temps, és probable que no s’assequi ni es mori. És una bona planta per iniciar-te.

Herbes aromàtiques

Les més conreades són la menta i l’alfàbrega. Aquestes dues plantes s’afegeixen als àpats i són fàcils de cuidar. Et recomanem tenir-les en un lloc que rebi llum solar i que estigui ben ventilat. Si les tens a l’exterior, assegura’t que no els doni llum solar directa massa hores ja que les fulles es cremen amb facilitat. Sobretot, les de l’alfàbrega.

Fruites cítriques

Les fruites cítriques són bastant fàcils de conrear ja que el seu arbre és resistent. Necessiten un test gran per desenvolupar les seves arrels i créixer bé. Dins d’una llimona, una taronja o una mandarina trobaràs les llavors per plantar. Si germines les llavors amb paper absorbent podràs veure l’evolució de la planta, i quan surtin les arrels, pots passar-les a substrat universal.

Tomàquets

Per plantar tomàquets necessites un parell de rodanxes no massa gruixudes d’aquest. Més o menys de mig centímetre. Enterra-les sota un centímetre de substrat i rega diverses vegades perquè tinguin humitat per germinar. Un cop arribin a uns 10 – 15 cm d’alt, es poden trasplantar les tiges a testos individuals.

Pebrots

Per als pebrots el procediment és similar al de les fruites cítriques. Les llavors les obtens de la mateixa hortalissa. En aquest cas, és millor germinar-les en paper absorbent, ja que hi ha algunes que no aconseguiran créixer. Aquestes plantes són bastant delicades, sobretot quan són joves. És millor deixar-les a l’interior. El lloc ideal és un lloc on arribi la llum solar, però no de forma directa, fins que estiguin una mica més desenvolupades.

Alvocat

L’alvocat és una planta que necessita paciència i dedicació. La seva germinació és diferent a les altres. Per germinar-lo, has submergir ¾ parts del seu os en aigua. Per a això hi ha uns petits flotadors perquè es mantinguin sempre hidratats.

També pots fer-ho amb 4 escuradents de fusta. Clava’ls en el terç superior i amb una mica d’inclinació cap amunt, de manera que l’os quedi una mica enfonsat en el vas. Col·loca l’os amb els escuradents sobre la vora d’un got de vidre i afegeix-hi aigua fins que cobreixi ¾ parts de l’os. Has canviar l’aigua per complet 1 cop a la setmana i anar omplint l’aigua a mesura que el nivell vagi baixant perquè no s’assequi.

A les 3 o 4 setmanes començarà a partir-se l’os i podràs apreciar el germen de l’arrel. Poc a poc l’arrel anirà creixent. A les 6 setmanes podràs veure també com comença a créixer la tija. Un cop la tija mesuri uns 15 – 20 cm, passa el petit arbre a un test. És recomanable utilitzar una ampolla de plàstic o garrafa a manera d’hivernacle per mantenir la humitat, ja que aquest arbre creix en ambients molt humits.

Cura del teu hort urbà

Germinació de llavors

La germinació de les llavors és la primera part del creixement d’una planta. És el moment en què es comença a desenvolupar l’arrel i la tija. Hi ha algunes llavors que necessiten ser germinades abans de ser plantades en un substrat.

En el cas de les llavors més petites, com les flors o herbes aromàtiques, no és necessària una germinació prèvia a la plantació. En canvi, llavors una miqueta més grans és recomanable fer una germinació prèvia per assegurar la seva viabilitat. Per exemple, les llavors de pebrots, llimones o altres vegetals, dels quals podem obtenir la llavor del mateix vegetal.

La germinació es pot fer a casa de forma molt fàcil, i no cal tenir cap artefacte especialitzat. Necessites paper de cuina absorbent i paper d’alumini. Humiteja el paper absorbent, posa les llavors al seu interior i embolica’l amb paper d’alumini. El paper absorbent retindrà l’aigua perquè les llavors s’hidratin. L’alumini reduirà l’evaporació de l’aigua fent que la humitat es mantingui. Quan comencin a sortir arrels, passa-les a substrat.

Reg de les plantes

El reg del teu hort urbà dependrà del tipus de planta que cultivis, les hores de sol directe que rebin i de les temperatures de cada època. Evidentment, com més calor faci i més sol rebin, necessitaran més aigua, ja que es consumirà i s’evaporarà més ràpidament.

El reg s’ha d’aplicar sempre en les hores de menys sol. En les primeres hores del matí, o al final del dia, després de la posta de sol. D’aquesta manera evitaràs que es cremin les plantes.

Pots regar les plantes amb un reg automàtic o bé manualment. En tots dos casos hauràs d’adaptar la freqüència i la quantitat en funció dels factors esmentats en el paràgraf anterior.

Reg manual

Només necessites una regadora o una mànega amb regulador d’intensitat per adaptar-la en forma de suau aspersor. Ruixa bé el substrat cada 2 o 3 dies per assegurar una bona hidratació. Evita l’embassament d’aigua al plat del test o en el mateix test per evitar que la planta s’ofegui. Així també evitaràs que apareguin mosquits degut a l’acumulació d’aigua. Aquest sistema és ideal per a horts petits, ja que no es necessitarà massa temps.

Reg automàtic

Hi ha diferents tipus de reg automàtic, principalment per degoteig i per aspersors. Per a un hort urbà és millor fer servir el degoteig, ja que s’aprofitarà millor l’aigua. Necessites tenir una presa d’aigua prop del teu hort i comprar un kit de reg per degoteig. Així podràs programar cada quant temps vols regar les plantes i durant quants minuts vols que vagi degotant.

En qualsevol dels dos tipus de reg hauràs d’assegurar-te que la terra està humida i no s’asseca massa. En el reg manual es controla millor ja que cada vegada que vas a regar les plantes pots observar l’estat del substrat. Per contra, el reg automàtic, encara que sí que és cert que al regar-se soles és més còmode, cal controlar l’estat de la terra com a mínim un cop a la setmana per assegurar una humitat adequada. En dies especialment freds o calorosos, cal adaptar el reg perquè no s’inundin o s’assequin, ja que ambdues situacions podrien afectar la salut de la planta.

Pren el teu temps per inspirar-te i desconnecta de la rutina creant el teu hort urbà.

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here