Blog
Intolerància a la lactosa

Intolerància a la lactosa

Nomen      06/03/2017

Moltes són les persones que tenen intolerància a la lactosa, segur que coneixeu a algú, però què és la lactosa? Quins aliments en contenen? Tot el que necessites saber sobre la intolerància a la lactosa aquí, en aquest post:

Què és la lactosa?

La lactosa és un sucre que es troba naturalment present en la llet i, en menor mesura, en els lactis derivats d’aquesta.

La lactosa està formada per dues molècules més simples: la glucosa i la galactosa. Perquè el nostre cos absorbeixi aquest sucre i pugui obtenir energia a través d’aquest, primer ha de trencar la unió entre glucosa i galactosa. Per a això, es necessita un enzim anomenat lactasa.

Què és la intolerància a la lactosa?

Quan l’intestí prim no produeix suficient lactasa, no podem trencar tots els enllaços d’unió entre la glucosa i la galactosa, de manera que no podem digerir la lactosa. Quan la lactosa que hem ingerit arriba a l’intestí gros, la nostra flora intestinal la digereix provocant tot un seguit de símptomes gastrointestinals molt molestos.

Quins símptomes provoca la intolerància a la lactosa?

Els símptomes varien d’una persona a una altra i poden ser més o menys intensos en funció de la quantitat que es consumeix i la capacitat del nostre cos per produir l’enzim lactasa. D’aquesta manera, a major consum de lactosa i menor producció d’enzim, més gran serà la simptomatologia. De totes maneres, els efectes més comuns provocats per la intolerància a la lactosa són: distensió abdominal i inflor, còlics abdominals amb espasmes, diarrea, gasos, nàusees i femtes pastoses i flotants.

Aquests símptomes solen aparèixer entre la mitja hora i les dues hores posteriors al consum de lactosa.

Com es realitza el diagnòstic?

Si creus que la llet o els lactis en general no et fan sentir del tot bé, vés al metge perquè et faci un diagnòstic. Existeixen diverses proves per realitzar-lo, però, la més estesa consisteix a; primer bufar en un recipient semblant a un globus, en què miraran la quantitat d’hidrogen que expulses. L’hidrogen és un gas que la nostra flora fabrica a digerir la lactosa. Seguidament, et donen un líquid amb certa concentració de lactosa i et fan tornar a respirar en el globus al cap d’un temps establert. Aquest procés es repeteix diverses vegades i, posteriorment saps si ets intolerant a la lactosa o no. En cas de ser positiu, s’ha de disminuir la quantitat de lactosa de la dieta.

Puc seguir una dieta equilibrada sense ingerir lactosa?

I tant! La indústria alimentària fabrica làctics sense lactosa des de fa anys. Això sí, s’ha de prestar atenció a les etiquetes dels productes del mercat, ja que molts, tot i no ser lactis, estan elaborats amb lactosa.

¿I què hi ha de l’al·lèrgia a la proteïna de la llet de vaca?

La lactosa és un sucre, i l’al·lèrgia és una proteïna, per tant, el problema d’origen no és el mateix. En aquest cas, s’hauria d’eliminar completament aquesta proteïna de la dieta, però la nostra dieta pot seguir sent equilibrada! Podem consumir productes substitutius com ara begudes d’arròs o de qualsevol altre vegetal. És cert que els lactis destaquen pel contingut de dos nutrients, el calci i la vitamina D, però els podem obtenir d’altres aliments. Són font de vitamina D les sardines, el salmó i els peixos blaus en general, i dins dels aliments rics en calci trobem vegetals de fulla verda, tofu i, una altra vegada, les sardines, entre d’altres.

Recorda que una alimentació equilibrada i variada s’aconsegueix amb la combinació de diferents aliments. Posa en pràctica la varietat incloent tots aquells aliments que pots prendre i la dieta estarà completa.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *