Blog
Postres amb farina d'arròs

Postres amb farina d’arròs: sans i deliciosos

Has provat mai de preparar dolços amb farina d’arròs? És una bona alternativa a la farina de blat, la més habitual en rebosteria, perquè té les mateixes propietats nutricionals que aquest i, en ser un producte sense gluten, és la opció ideal per a persones celíaques o intolerants al gluten. També ajuda a controlar el colesterol.

La farina d’arròs s’obté triturant el gra d’arròs sencer, un procés que dona com a resultat una farina fina i de color blanc uniforme que no cal tamisar. En receptes salades és molt utilitzada per a fer arrebossats (com que té molt de midó, absorbeix poca aigua i els arrebossats queden més cruixents), pa, massa per a pizza o per a espessar salses o guisats. Però amb farina d’arròs també pots preparar molts dolços, des de galetes, coques, creps o pans de pessic fins a farinetes per a nadons o pasta casolana.

Ara bé, la farina d’arròs, com altres farines sense gluten (de blat sarraí, de blat de moro, de teff…) no reacciona igual que la de blat, precisament perquè el gluten és el que proporciona esponjositat a les preparacions. És una dada que has de tenir clara si vols preparar postres que hagin de llevar (créixer amb l’enfornat), perquè el resultat no serà mai el mateix que si les prepares amb farina de blat. Però d’entre totes les opcions sense gluten, la farina d’arròs és la més recomanable per a substituir la de blat perquè té un sabor molt neutre que no interfereix en el sabor final.

Una dada bàsica a l’hora de fer postres amb farina d’arròs és que no pots fer servir la mateixa quantitat que hi posaries de farina de blat, hi has d’afegir una mica menys precisament perquè como no te gluten, si fas servir la mateixa quantitat, les postres et quedaran endurides. L’equivalència aproximada és: 1 tassa de farina de blat = 7/8 de tassa de farina d’arròs. I els experts en rebosteria asseguren que si es barreja la farina d’arròs amb altres farines, el resultat encara és millor. Si vols una recepta 100% sense gluten, prova a barrejar la farina d’arròs amb farina de teff, un cereal sense gluten originari d’Etiòpia.

Com sempre, la clau de l’èxit és provar, provar i provar. Fins a trobar les proporcions idònies per a les teves postres. En el resultat final també hi intervé el teu forn (no tots fornegen igual), el pastat i per suposat la resta d’ingredients de la recepta.

3 receptes dolces bàsiques amb farina d’arròs

Pa de pessic de farina d’arròs

Pa de pessic de farina d’arròs

Ingredients:

  • 4 ous
  • 120 gr de mantega
  • 150 gr de sucre
  • 200 gr de farina d’arròs
  • 650 ml de llet desnatada
  • Sucre glas para decorar

Bat els ous amb el sucre fins que doblin el seu volum. Afegeix la farina d’arròs i barreja. Afegeix 100 gr de mantega fosa i remena. Incorpora la llet atemperada i bat fins que s’hagi incorporat. Greixa un motlle amb la mantega que queda, posa-hi la massa dins i enforna entre 45 i 50 minuts dins el forn precalentat a 180°. Deixa refredar el pa de pessic sobre una reixeta i posa-hi sucre glas pel damunt.

Galetes amb farina d’arròs

Ingredients:

  • 175 gr de farina d’arròs
  • 75 gr de maizena
  • 100 gr de sucre
  • 75 gr de mantega
  • 1 ou L
  • 1 cullerada de postre d’extracte de vainilla líquida
  • Un polsim de sal

Barreja les farines, afegeix el sucre, la mantega a trossos i la sal. Treballa la massa amb les mans fins a tenir una barreja sorrenca. Afegeix l’ou, lleugerament batut, i la vainilla i barreja amb les mans. Forma una bola amb la massa, tapa-la amb film i deixa-la reposar mitja hora a la nevera. Enfarina (amb farina d’arròs) la superficie de treball y estén la massa amb un corró. Talla les galetes amb un tallapastes i posa-les sobre la safata del forn, forrada amb papel sulfuritzat. Enforna-les 10-12 minuts dins el forn precalentat a 180°, fins a que estiguin daurades. Deixa-les refredar sobre una reixeta i serveix-les fredes.

Farinetes de farina d’arròs

Ingredients:

  • 3/4 d’un got de llet de continuació (o materna)
  • 1 culleradeta de farina d’arròs

Dissol la farina d’arròs en la llet freda i cou-la a foc suau, sense parar de remenar, fins que la llet arrenqui el bull. Deixa atemperar les farinetes. Pots enriquir-les amb una mica de fruita (poma, pera, plàtan…), pelada i ratllada.

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here