El xai al forn és un dels plats més tradicionals de la nostra gastronomia i un clàssic de les taules de Nadal a moltes cases del país. A Castella, el lletó al forn és gairebé un símbol culinari sense el qual no es pot entendre un menú de festa.
Avui prepararem una espatlla de xai al forn, una recepta fàcil que sempre surt bé. I l’acompanyarem amb un arròs thai que aportarà un toc d’exotisme al plat.
L’espatlla de xai és una peça fàcil de trobar a les carniceries (també als grans supermercats quan s’apropa el Nadal). Però no és un tall econòmic, i és possible que pugi de preu com més a prop siguem de finals de desembre. Per això, un bon consell és comprar-la cap a finals d’octubre o novembre, quan encara tindrà un preu raonable, i congelar-la a casa.
Si no trobes espatlla, pots preparar la mateixa recepta amb cuixa de xai, però hauràs d’augmentar una mica el temps de fornejat perquè la cuixa acostuma a ser més gran que l’espatlla.
Ingredients per a l’espatlla de xai al forn amb arròs thai
4 persones
– 4 espatlles de xai de ració
– 200 ml de vi blanc
– 500 ml de brou d’au, pollastre o d’escudella
– 12 patates petites
– 24 cebetes franceses
– 4 alls
– Unes fulles de romaní fresc
– Pebre negre
– Oli d’oliva
– Sal
Per a la guarnició:
– 300 gr. d’arròs thai Nomen
– 1 ceba
– 50 gr. de panses sultanes
– Sal
– Pebre
– Oli d’oliva
– Mantega
Elaboració de l’espatlla de xai al forn amb arròs
Condimenta la carn. Frega les espatlles amb oli d’oliva verge extra. Talla els alls per la meitat i refrega’ls per tota la superficie de les espatlles. Després, sala-les i posa’ls pebre negre acabat de moldre. Posa-les a la safata del forn i clava’ls unes branquetes de romaní.
Prepara per a enfornar. Pela les cebetes i renta les patates mini. Les patates no cal que les pelis, però segons el seu tamany, serà millor que les tallis per la meitat. Salpebre-les i afegeix-les a la safata del forn, al voltant de les espatlles de xai. Rega tot amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra.
Comença la cocció. Posa la safata de les espatlles al forn, ja calent, a 220º. Quan hagin passat 20 o 25 minuts, rega la carn amb el vi i el brou per a que estovin els sucs que hagin pogut quedar enganxats al fons de la safata.
Segueix la cocció. Ara, torna a introduir la safata dins el forn, aquesta vegada a 160º, i cuina durant 1 hora i mitja. Cada 20 o 30 minuts, rega les espatlles amb el suc de la safata, per a que no es ressequi.
Prepara la guarnició. Posa un cassó amb 1 litre i mig d’aigua al foc i afegeix un polsim de sal. Esbandeix l’arròs i quan l’aigua bulli, afegeix-lo al cassó. Posa-hi també un parell de cullerades d’oli. Remena, tapa el cassó i deixa que l’arròs cogui durant 9 minuts. Passat aquest temps, refresca’l amb aigua per aturar la cocció.
Fes el saltat d’arròs. Pela la ceba i pica-la ben fina. Posa una paella grossa al foc amb una nou de mantega i espera que es fongui. Afegeix la ceba i sofregeix-la a foc mitjà fins que comenci a agafar color. Salpebra i afegeix les panses, remena bé. Finalment, incorpora l’arròs thai i remena bé per tal que es barregi amb la resta d’ingredients.
Enretira la carn del forn i serveix. Enretira la safata del forn, deixa reposar 1 minut i serveix una espatlla per persona, acompanyada amb les patates i les cebes i regada amb els sucs de la cocció. Serveix cada plat amb un flam d’arròs thai saltat. Per a fer el flam, engreixa un gotet amb oli d’oliva, omple’l amb el saltat d’arròs, pressiona amb el cul d’una cullera i dona-li la volta al damunt d’un plat per a desmotllar-lo.
Descubre toda nuestra gama de productos