És un pastís? És un pa de pessic? Sí, és una barreja d’ambdós. I també un arròs amb llet, perquè aquesta elaboració és dins del pastís i li dona un gust únic, a més d’una textura súper original.
El pastís dolç d’arròs amb llet al forn és una bona recepta per a les postres d’un dinar especial, però també és un esmorzar o un berenar ideal per a cada dia, súper nutritiu i fàcil d’emportar en un tupper a l’escola o a la feina, per exemple.
Pots preparar l’arròs amb llet expressament per a aquest pastís, o també pots aprofitar un arròs amb llet que t’hagi sobrat. En qualsevol cas, el resultat serà un pastís diferent, amb el gust de l’arròs amb llet de l’àvia. Tradició i modernitat van de la mà en aquestes postres.
Prepara l’arròs amb llet. Posa un cassó al foc amb 1 litre de llet, la branca de canyella, la pell de llimona i el sucre. Escalfa’l fins que arrenqui el bull i llavors apaga el foc i deixa infusionar, tapat, durant uns 15 minuts.
Afegeix l’arròs. Cola la llet per enretirar la canyella i la llimona. Torna a posar-la al cassó, afegeix l’arròs i cou-lo a foc lent durant 40 o 45 minuts. Quan en faltin 10 per acabar la cocció de l’arròs, precalenta el forn a 180º.
Fes la massa del pastís. Enretira l’arròs del foc i deixa’l atemperar. Després, barreja’l en un bol gran amb els ous batuts, la mantega fosa (pots fondre-la en un cassó al foc o al microones) i la llet que queda.
Afegeix la farina i el llevat. Tamisa la farina i el llevat al damunt de la barreja anterior, per a evitar que es facin grumolls, i remena amb una espàtula per a integrar-les.
Enforna el pastís. Posa la massa en un motlle engreixat amb una mica de mantega i cou el pastís al forn uns 40 minuts a 180º. Passat aquest temps, enretira el motlle del forn i deixa’l atemperar a temperatura ambient.
Desmotlla i serveix. Desmotlla el pastís d’arròs, decora’l amb una mica de sucre glas i serveix.