Blog
4 irresistibles receptes de bacallà per Quaresma

4 irresistibles receptes de bacallà per Quaresma

Nomen      27/02/2017

Segur que alguna vegada has sentit parlar del temps de Quaresma, però saps què és? La Quaresma és una època que s’inicia el Dimecres de Cendra, en què els cristians commemoren els quaranta dies que Jesús va passar al desert. Durant aquest període, el consum de carn queda restringit i és tradició substituir-la per peix els divendres. Són diversos els aliments típics d’aquesta època, com els bunyols o els potatges de verdures, però sens dubte, el rei de quaresma és el bacallà. Per això, avui us deixem algunes receptes de bacallà per gaudir d’aquest peix amb els teus.

1. Potatge de vigília

Ingredients per a 4 persones:

300g de cigrons secs, 300g de bacallà, 250g d’espinacs, 2 cebes mitjanes, 4 grans d’all, 1 ou, 1 fulla de llorer i oli d’oliva verge.

Elaboració:

Posa el bacallà en un bol amb aigua un dia abans i canvia l’aigua cada 8 hores. La nit anterior, posa també els cigrons en un bol amb aigua. En una olla a pressió amb força aigua, posa els cigrons escorreguts, 2 grans d’all i la fulla de llorer durant 35 minuts aproximadament. Mentrestant, tallem la ceba en trossos petits i la sofregim a la paella amb un rajolí d’oli d’oliva. Quan comenci a estar daurada, afegeix els grans d’all restants i baixa el foc al mínim durant 5 minuts i reserva. En una olla posem aigua a bullir i cuinem l’ou. Reserva’l. Quan els cigrons estiguin llests, escorre’ls en una altra olla (sense el llorer i sense l’all), amb part del brou de la cocció i deixa-ho a foc mitjà. Afegeix el sofregit al costat dels espinacs (rentats i tallats). Baixa el foc al mínim, esmicola el bacallà i agrega’l a la cassola, remenant a poc a poc durant 5 minuts. Pela l’ou, talla en trossos petits i afegeix-lo al potatge en el moment de servir. Llest!

2. Arròs amb bacallà

Ingredients per a 4 persones:

400g de bacallà, 400g d’Arròs Bomba Nomen, 1 ceba gran, 2 tomàquets madurs, ½ pebrot vermell, 2 grans d’all, 60g de pèsols, dues fulles de llorer, cap de bacallà o rap, un polsim de pebre vermell dolç, un polsim de safrà, oli d’oliva verge i sal.

Elaboració:

Posa el bacallà en un bol amb aigua un dia abans i canvia l’aigua cada 8 hores. En una olla amb aigua bullint, afegeix les fulles de llorer i el cap de bacallà o rap. Deixa-ho a foc mitjà durant 15-20 minuts. Després d’aquest temps, cola-ho i reserva el brou. Mentrestant, renta i pica les verdures. En una paella amb un raig d’oli d’oliva verge, afegeix la ceba. Un parell de minuts més tard afegeix també el pebrot i deixa-ho a foc lent durant 5 minuts, afegeix també el tomàquet triturat al costat del safrà i l’all. Esmicola el bacallà i afegeix-los al sofregit. Després de 5 minuts, afegeix l’Arròs Bomba de Nomen amb el pebre vermell i remou un parell de minuts. A continuació, afegeix el brou de peix que havies reservat prèviament conjuntament amb els pèsols i deixa-ho a foc mitjà durant 15 minuts.

3. “Esqueixada” de bacalao

Ingredients per a 4 persones:

500g de morro de bacallà, 1 ceba, 5 tomàquets madurs, olives negres, oli d’oliva verge i pebre negre mòlt.

Elaboració:

Posa el bacallà en remull un dia abans i canvia l’aigua cada 8 hores. Renta’l i escorre l’aigua sobrant. Esmicola’l a tires i reserva. En un plat, ratlla el tomàquet i afegeix-li oli d’oliva verge i un pessic de pebre negre mòlt. Barreja bé. Talla la ceba en juliana i les olives en meitats. Col·loca la ceba i les olives sobre el tomàquet i el bacallà a la part superior. Llest!

4. Bacalao a la vizcaína

Ingredients per a 4 persones:

500g de bacallà, 2 cebes grans, 3 grans d’all, 1 llesca de pa, 2 cullerades de salsa de tomàquet, 5 nyores, 425ml d’aigua, sal i oli d’oliva.

Elaboració:

Posa el bacallà en remull un dia abans i canvia l’aigua cada 8 hores. Una hora abans, posa els pebrots en remull. Transcorregut aquest temps, renta els pebrots i deixa’ls 1 minut en una olla bullint. Retira, canvia l’aigua i repeteix el procés. Treu-la carn i reserva-la. Talla la ceba en trossos petits, pica l’all i esmicola el pa. En una paella amb oli d’oliva sofregeix la ceba i, quan comenci a daurar-se, afegeix l’all i el pa. Després d’un parell de minuts, afegeix la carn dels pebrots, la salsa de tomàquet i l’aigua, remou i cou a foc mitjà durant 20 minuts. Mentrestant, renta i seca el bacallà. En un paella, marca-ho per les dues bandes i reserva. Triturar la salsa fins que quedi homogènia, afegeix-se de nou a la cassola amb del bacallà. Deixa-ho a foc mitjà durant 10-15 minuts i llest!

Recorda que hauríem de prendre peix entre 2 i 4 vegades a la setmana, així que anima’t a provar aquestes receptes de bacallà per variar més els teus plats!

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *