Blog
Menús per triomfar aquest Nadal

Menús per triomfar aquest Nadal

Nomen      24/12/2020

La nit de Nadal, el dinar de nadal, sant Esteve, cap d’any, primer d’any, el dia de Reis… Són les cites ineludibles d’aquestes festes, que sempre celebrem al voltant d’una taula. Quines sols celebrar tu? Aquest any potser no et podràs reunir amb tots aquells que voldries, però això no vol dir que et quedis sense celebrar-les, encara que sigui en petit comité. I tota celebració passa per un menú de festa, oi que sí?

Per a que no perdis temps buscant receptes aquí i allà, et donem 2 menús per aquests dies, amb la llista d’ingredients per a que et sigui més fàcil organitzar-te i anar a comprar. Els dos tenen un entrant, un plat principal i un postre, que per suposat pots combinar com vulguis per fer un menú a la teva mida. Comencem?

MENÚ 1

  • Entrant: Xampinyons farcits d’arròs, quinoa i gall d’indi
  • Principal: Llobarro amb salsa de safrà i risotto
  • Postre: Tortell de pasta de full farcit de trufa

Xampinyons farcits d’arròs, quinoa i gall d’indi

Temps d’elaboració: 50 minuts
Número de comensals: 4 persones

Ingredients:

  • 16 xampinyons grans
  • 250 gr de pit de gall d’indi
  • 1 ceba
  • 60 gr d’ametlles
  • 2 gotets d’arròs integral amb quinoa Nomen
  • Formatge ratllat
  • 500 ml de llet
  • 40 gr de farina
  • 40 gr de mantega
  • Nou moscada
  • Sal, pebre
  • Oli d’oliva

Elaboració:

  • Comença per la beixamel. Fon la mantega en un cassó, afegeix la farina i torra-la 1 minut. Afegeix la llet calenta i cou a foc lent, remenant amb varilles manuals, fins que la salsa espesseixi, durant 8-10 minuts. Després, condimenta amb sal i una mica de nou moscada i enretira del foc.
  • Prepara els xampinyons. Treu el peu terrós i renta’ls sense deixar-los en remull. Queda’t només amb els barrets. Pica les tiges i la polpa.
  • Fes el farcit. Pela i pica la ceba. Pica el gall d’indi a daus petits. Sofregeix la ceba en una paella amb dues cullerades d’oli. Quan estigui transparent, afegeix la carn dels xampinyons i el gall d’indi. Quan estiguin daurats, afegeix les ametlles a trossos. Enretira del foc i barreja amb la beixamel i l’arròs amb quinoa, que abans hauràs calentat 1 minut al microones.
  • Farceix els xampinyons amb el farcit preparat. Cobreix-los amb formatge ratllat i gratina’ls a 180ºC fins que el formatge s’hagi fos i estigui torrat.

 

Llobarro amb salsa de safrà i risotto

Temps d’elaboració: 40 minuts
Número de comensals: 4 persones

Ingredients:

  • 4 filets de llobarro
  • 1 ceba tendra
  • 1 ceba vermella
  • 320 gr d’arròs per a risotto Nomen
  • 60 gr de parmesà ratllat
  • 1 l de brou de peix
  • 2 gots de vi blanc
  • 30 gr de mantega
  • 1 cullerada de maicena
  • Uns brins de safrà
  • Julivert
  • Pebre negre
  • Oli d’oliva, sal

Elaboració:

  • Prepara el risotto. Pela i pica la ceba vermella i sofregeix-la en una paella, amb la mantega. Afegeix 1 got de vi i espera a que redueixi i s’evapori l’alcohol. Afegeix l’arròs, remena per a què s’impregni dels ingredients i ves afegint el brou calent, cassó a cassó, sense parar de remenar, durant 16 minuts. Enretira del foc, afegeix el parmesà, remena i reserva.
  • Prepara la salsa de safrà. Torra el safrà, embolicat amb paper de forn, en una paella ben calenta, uns 2 minuts. Pica la ceba tendra i sofregeix-la en una paella amb oli. Afegeix el safrà matxacat, la maicena diluïda en 1 got d’aigua i 1 got de vi blanc. Cou la salsa fins a què s’espesseixi.
  • Prepara el peix. Salpebre’l i cou-lo en una paella amb unes gotes d’oli d’oliva, primer per la part de la pell i després per l’altra. Amb 3 minuts per costat serà suficient.
  • Munta els plats. Posa una base de risotto en cada plat i posa al damunt 1 filet de llobarro. Rega amb la salsa de safrà i decora amb julivert picat.

 

Tortell de pasta de full farcit de trufa

Temps d’elaboració: 50 minuts
Número de comensals: 6 persones

Ingredients:

  • 2 làmines de pasta de full
  • 1 ou
  • 2 cullerades d’ametlla laminada
  • 3 cullerades de sucre glas
  • 1 l de nata per muntar
  • 150 gr de sucre
  • 300 gr de xocolata negra fondant

Elaboració:

  • Prepara el tortell de pasta de full. Extén les làmines de pasta de full i talla 2 aros iguals (fes servir la pasta de full que et sobri per preparar uns aperitius, pots enfornar-los a la vegada que el tortell). Pinta els aros amb ou batut i punxa un dels dos perquè no pugi tant durant l’enfornat (aquest serà la tapa del tortell). Posa-hi l’ametlla pel damunt. Enforna els aros a 180ºC, el temps que indiqui el paquet de la pasta de full, fins que estiguin daurats. Enretira del forn i espera a que es refredin.
  • Prepara el farcit. Fes bullir la nata i tira´la sobre la xocolata tallada a trossos, en un bol. Remena fins que la xocolata s’hagi fos i deixa-la refredar. Munta la nata en un bol fred, amb varilles elèctriques. Quan estigui semimuntada, afegeix el sucre i acaba de muntar-la. Barreja la nata amb la xocolata, amb moviments suaus, fins a aconseguir una trufa. Posa-la en una màniga pastissera de punta arrissada.
  • Munta el tortell. Cobreix l’aro inferior amb la trufa, tapa amb l’aro superior i escampa sucre glas, deixant-lo caure des d’un colador, en forma de pluja. Reserva a la nevera fins el moment de servir.

 

MENÚ 2

  • Entrant: Enrotllats de carbassó amb cous cous i salmó
  • Principal: Lassanya de cua de bou
  • Postre: Pastís de xocolata i taronja

Enrollats de carbassó amb cous cous i salmó

Temps d’elaboració: 30 minuts
Número de comensals: 4 persones

Ingredients:

  • 2 carbassons
  • 100 gr de cous cous Nomen
  • ½ l de brou vegetal
  • 200 gr de salmó fumat
  • 200 gr de iogurt grec
  • 1 culleradeta de suc de llimona
  • Unes fulles de menta fresca
  • Germinats per decorar
  • Oli d’oliva, sal

Elaboració:

  • Prepara els carbassons. Renta’ls i despunta’ls. Talla’ls a làmines amb una mandolina. Marca les làmines en una paella amb una mica d’oli, per tots dos costats (amb 1 minut per costat serà suficient).
  • Prepara el farcit. Hidrata el cous cous. Calenta el brou i tira’l sobre el cous cous, per hidratar-lo i donar-li gust. Reserva i espera a que es refredi. Pica el salmó i la menta, rentada. Barreja el cous cous, el salmó, la menta i el iogurt en un bol, remena bé. Condimenta amb suc de llimona, sal i 2 cullerades d’oli.
  • Fes els enrotllats. Exten les làmines de carbassó, salpebre-les al teu gust, reparteix el farcit pel damunt i enrotlla-les. Decora amb els germinats.

 

Lassanya de cua de bou

Temps d’elaboració: 2 hores
Número de comensals: 4 persones

Ingredients:

  • 1 cua de bou
  • 1 paquet de puré de patata amb llet Nomen
  • 2 cebes
  • 2 pastanagues
  • ½ pebrot verd
  • 2 cullerades de tomàquet fregit
  • 3 gots de vi negre
  • Farina
  • 3 llenques de formatge per fondre
  • Oli d’oliva, sal

Elaboració:

  • Prepara la carn. Enfarina la cua de bou i dora-la en una cassola amb oli. Pela les pastanagues i les cebes, neteja el pebrot i talla les verdures a trossos. Sofregeix-les dins la mateixa cassola, 10 minuts. Afegeix el vi negre, espera a que redueixi una mica i afegeix la cua de bou, el tomàquet fregit, 1 got d’aigua i sal i deixa coure a foc lent durant 1 hora i ½. Passat aquest temps, enretira la carn i esmicola-la amb una forquilla. Escorre les verdures i barreja-les amb la carn. Tritura el brou de cocció restant.
  • Munta la lassanya. Prepara el puré de patates seguint les instruccions del paquet. Forra amb film transparent un motlle de plumcake i fes capes amb el puré i la carn, començant per puré, fins a esgotar els ingredients. Cobreix amb film, posa un pes al damunt i deixa a la nevera com a mínim 6 hores.
  • Acaba el plat. Desmotlla la lassanya, cobreix-la amb les llenques de formatge i enforna-la 15 minuts a 200ºC. Serveix-la regada amb la salsa de la cocció.

 

Pastís de xocolata i taronja

Temps d’elaboració: 1 hora i ½
Número de comensals: 6 persones

Ingredients:

  • 270 gr de farina
  • 5 ous
  • 240 gr de sucre
  • 145 gr d’oli
  • 170 gr de nata per muntar
  • 16 gr de llevat químic
  • 200 gr de xocolata fondant
  • 2 taronges

Elaboració:

  • Prepara el pa de pessic. Barreja els ous amb el sucre i bat-los amb varilles elèctriques fins que blanquegin. Afegeix 130 gr d’oli i la nata i segueix batent fins a integrar-los. Afegeix 250 gr de farina tamisada amb el llevat i barreja. Afegeix la ratlladura d’1 taronja i el seu suc, colat.
  • Enforna el pa de pessic. Precalenta el forn a 170ºC. Posa la massa al motllo, prèviament engreixat i enfarinat amb l’oli i la farina restants. Cou el pa de pessic entre 40 i 50 minuts (comprova la cocció punxant-lo amb una broqueta, si surt neta, ja està cuit. Si surt bruta, allarga la cocció uns minuts més). Enretira el pa de pessic del forn i espera a què s’atemperi per a desmotllar-lo. Desmotlla’l al damunt d’una reixeta per a què es refredi del tot.
  • Decora el pastís. Fon la xocolata al bany maria. Pela la taronja restant al viu i talla-la a grillons. Cobreix el pa de pessic amb una capa de xocolata fosa i posa-hi al damunt els grillons de taronja, cobrint tota la superficie.

 

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *