Blog
Saps què són els aliments funcionals?

Saps què són els aliments funcionals?

Nomen      26/03/2018

Els aliments funcionals estan presents en el nostre dia a dia, durant els àpats o per exemple a l’hora de fer la compra. Però possiblement no te n’adonis de quins d’aquests aliments són funcionals. Per això, avui us expliquem què són aquests aliments i quins beneficis ens aporten.

Què són els aliments funcionals?

Els aliments funcionals són aquells que han demostrat, científicament, que actuen de manera beneficiosa a la nostra salut i benestar. A més, exerceixen un paper preventiu ja que també ajuden a reduir el risc de certes patologies. Veient això, qui no voldria tenir aquests aliments al rebost?

Un exemple molt clar d’aliments funcionals seria aquells que estan enriquits amb certs nutrients. Per exemple, les llets enriquides amb calci i omega 3. Cal recalcar que aquests aliments no substitueixen una alimentació sana i variada. Per això cal incloure’ls dins les nostres dietes.

Quins nutrients tenen?

Aquests aliments es caracteritzen per tenir certs nivells d’uns nutrients en qüestió, els quals t’expliquem a continuació:

Àcids grassos

Els àcids grassos omega-3 ajuden en una infinitat de funcions metabòliques. Poden ajudar a reduir inflamacions alhora que protegeix el sistema cardiovascular. Exemples d’aliments amb àcids grassos omega 3 són els peixos blaus, llavors de lli i alguns fruits secs com les nous.

Vitamines

Essencials per disminuir el risc de certes patologies, especialment les vitamines antioxidants. Vitamines com la C o l’àcid fòlic són presents en un gran nom d’aliments. És essencial fer una dieta variada per poder incloure totes les vitamines.

Minerals

Alguns minerals com el calci i el zinc ajuden a reduir el risc d’osteoporosi i enforteixen el sistema immune. Aquests minerals els podem trobar en els lactis, les verdures i la fruita seca.

Fibra

Té múltiples beneficis, com ara ajudar a regular els nivells de sucre, disminuir el colesterol, preveure el sobrepès i l’obesitat, té efecte prebiòtic ja que redueix el risc de patir certes patologies. Els aliments amb bones dosis de fibra són les verdures, fruites, fruits secs i els aliments integrals com ara l’arròs integral Nomen.

Probiòtics

Ajuden a que hi hagi un major creixement dels bacteris intestinals beneficiosos per al nostre organisme. Com els iogurts que ja contenen lactobacils i bifidobacteris.

Prebiòtics

Milloren la funció intestinal ja que estimulen el desenvolupament i el creixement dels bacteris de la flora intestinal. Alguns dels prebiòtics són fibres com la inulina o els fructooligosacàrids (FOS).

Fitoesterols

Són esterols vegetals que ajuden a bloquejar l’absorció del colesterol i d’aquesta manera reduir els seus nivells en sang. Alguns aliments amb fitosterols serien el germen de blat, el segó d’arròs o la soja entre d’altres.

Són necessaris en les diferents etapes de la nostra vida

Com bé és sabut, els nens no paren de créixer. Per assegurar un creixement sa cal que els requeriments nutricionals estiguin ben coberts, especialment el calci, per això els aliments funcionals en calci i vitamina D són una gran opció.

El cos de les dones és únic, té canvis durant tota la vida i aquests canvis requereixen necessitats nutricionals específiques. Durant gran part de la vida de les dones, és important combatre les anèmies, per això cal assegurar vitamines i minerals com el ferro. Durant l’embaràs, l’àcid fòlic és súper important per al bon creixement de la matriu i el nen, per això és essencial fixar-se en aquells aliments que continguin alts nivells d’aquesta vitamina. I a partir de la menopausa, el calci i la vitamina D ajuden a disminuir l’osteoporosi.

Durant la vellesa, es necessiten d’aliments fortificats en proteïna d’alt valor biològic, com el calci, per mantenir la massa muscular i la massa òssia. A més de seguir amb un estil de vida saludable i fer exercici diari.

Un altre punt positiu dels aliments funcionals està en l’esport. Tots aquells que estimem l’exercici, sabem que una bona alimentació millora la nostra activitat física. Per això, els aliments funcionals poden millorar encara més l’estat físic i permetre rendir millor durant l’activitat física.

Ara que ja saps una mica més sobre els aliments funcionals, ja pots incorporar-los en la teva alimentació i d’aquesta manera millorar la teva salut. Menja sa, sigues feliç!

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *