Blog
Set maneres d’inculcar hàbits saludables als nostres fills

Set maneres d’inculcar hàbits saludables als nostres fills

Nomen      14/03/2016

Moltes vegades pretenem que els nostres fills mengin de forma sana, equilibrada i variada sense parar-nos a pensar si nosaltres complim amb aquests tres pilars de l’alimentació. Els nens, tinguin l’edat que tinguin, estan sempre observant el nostre comportament i l’imiten, el que influirà en el seu creixement i desenvolupament. Per això, no podem pretendre que ells mengin un puré de verdures amb peix a la planxa, si nosaltres estem menjant un plat de patates fregides amb una hamburguesa. Si volem inculcar hàbits saludables als nostres fills, no hi ha millor manera de començar per nosaltres mateixos.

Actualment se sap que entre el 35% i el 42% dels nens espanyols té problemes de sobrepès. Una xifra molt elevada i, si no posem solució, això tindrà conseqüències negatives per a la salut a llarg termini, com un major risc a desenvolupar malalties cardiovasculars, diabetis…

La família és el nucli on els fills, seguint amb el nostre exemple, aprenen hàbits i costums que condicionaran el seu comportament alimentari en el futur. En aquest sentit, és important que facin com a mínims tres àpats principals i dos més lleugeres a mig matí i a mitja tarda, així ens assegurarem que tinguin una aportació d’energia i nutrients i evitarem que se sentin cansats o decaiguts.

Tot i que el model actual familiar, amb horaris de treball intensos per part dels dos progenitors, fa que cada vegada més nens es quedin a dinar a l’escola, és treball nostre saber complementar l’alimentació de l’escola amb la de casa. Per això, a continuació us donarem consells perquè tota la família pugui portar una alimentació sana i equilibrada:

1. Prediqueu amb l’exemple i ensenyeu-los els hàbits saludables que s’han de seguir a la taula com: rentar-se les mans abans i després de dinar, explicant-los que, si ho fem correctament, evitarem la propagació de moltes malalties, ja que encara que no els veiem, les nostres mans estan plenes de gèrmens. Utilitzar els coberts, menjar amb la boca tancada, no aixecar-se de la taula…

2. Intenteu fer els àpats en família mantenint una certa regularitat d’horaris, en un ambient tranquil, sense distraccions, és a dir: sense televisió, ràdio, mòbils o joguines. D’aquesta manera, gaudireu d’un temps de comunicació familiar.

3. Feu que participin en la compra i en l’elaboració dels aliments, així els podeu explicar la importància de menjar cada grup alimentari i facilitareu que obrin el seu ventall d’aliments.

4. Procureu que en el seu esmorzar sempre hi hagi una fruita, un cereal i un lacti. Intentant evitar els sucs envasats i els productes de pastisseria industrial, ja que són rics en sucre i greixos saturats que poden contribuir a l’obesitat infantil. És convenient que mai surtin de casa sense haver menjat res, així afrontaran el dia amb més energia. Diversos estudis científics demostren que els nens que esmorzen a casa tenen un millor rendiment acadèmic.

5. Recordeu la importància que en cada àpat i sopar hi hagi sempre una aportació de verdura, sigui en forma crua o cuita; cereals, com l’arròs potenciant l’integral, i proteïnes tant d’origen animal (carn, peix o ous) com d’origen vegetal (llegums i fruita seca).

6. Eviteu oferir aliments superflus com les llaminadures, refrescos o aliments precuinats, ja que són alts en calories i baixos en nutrients saludables.

7. Afavoriu un estil de vida saludable: alimentació sana, activitat física (mínim tres vegades a la setmana) i un ús moderat de les pantalles (televisió, ordinador, tauletes…) per evitar problemes de sobrepès i obesitat infantil.

És probable que, com a pares i mares, us trobeu en el dia a dia amb una infinitat de dificultats a l’hora d’educar als vostres fills, però us asseguro que, si sou fidels als vostres principis i prediqueu amb l’exemple, sereu el millor mirall on es puguin mirar per seguir avançant cada dia en el seu creixement i desenvolupament. Ànims!

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *