Blog
Tot sobre el gluten

Tot sobre el gluten

Nomen      23/01/2017

El gluten és un nutrient que està guanyant força a les xarxes socials des de fa ja un temps. Actualment hi ha una nova tendència alimentària que consisteix a portar una dieta lliure de gluten sense causa mèdica aparent. Però, què és el gluten? Per què s’elimina de la dieta? Tot el que cal saber, en aquest post:

¿QUÈ ES EL GLUTEN?

El gluten és la combinació de dues proteïnes presents en alguns cereals com el blat, l’ordi, l’espelta, el kamut i possiblement la civada, així com en els productes derivats d’aquests.

Els cereals formen part de l’alimentació diària de la població dins d’un context de dieta variada i equilibrada, pel que és important no eliminar-los. Existeixen varietats com l’arròs, el blat de moro, el mill, la quinoa o l’amarant que no contenen aquest nutrient en la composició.

Aquest nutrient es retira de la dieta en aquelles persones que, a causa d’una patologia, no poden consumir-lo.

MALALTIES RELACIONADES AMB EL GLUTEN  

1. La malaltia celíaca o celiaquia és una malaltia autoimmune, és a dir, provocada per un error del nostre organisme en reconèixer com a substància nociva el gluten, quan en realitat no ho és. Presenta una base genètica i l’organisme de les persones que la pateixen, en consumir gluten, posa en marxa un seguit de mecanismes de defensa que poden arribar a danyar de gravetat la paret dels nostres intestins provocant mal-absorció de nutrients.

2. La sensibilitat al gluten no celíaca és una malaltia recent que, a diferència de la malaltia celíaca, no danya el nostre intestí. El seu diagnòstic es realitza per descart d’altres malalties com la celiaquia, al costat de la millora dels símptomes després de fer una dieta lliure de gluten.

3. L’al·lèrgia al blat és una reacció d’hipersensibilitat cap al blat. D’aquesta manera, com en qualsevol altre cas d’al·lèrgia alimentària, s’ha d’eliminar de la dieta l’aliment que la provoca: el blat. Això implica que la persona pot menjar la resta de cereals, independentment de si contenen gluten o no, ja que el problema no resideix en aquest nutrient.

SEGUIR UNA DIETA LLIURE DE GLUTEN

En persones que presenten celiaquia, o bé sensibilitat al gluten no celíaca, l’únic tractament per millorar els símptomes és seguir una dieta exempta d’aquest nutrient. La seva alimentació ha de seguir sent variada i equilibrada, però, a diferència de la resta de la població, aquestes persones han de buscar alternatives als aliments que contenen gluten.

Pel que fa a les persones que no tenen cap problema de salut en relació al gluten, no hi ha base científica que justifiqui l’eliminació, en l’alimentació diària, d’aliments que contenen aquest nutrient. A més, per una banda, els productes dissenyats per la indústria alimentària per a aquest tipus de dietes són més cars i, d’altra banda, la probabilitat de seguir una alimentació desequilibrada en què es produeixi manca de certs nutrients és més alta.

Finalment, la celiaquia és una malaltia infradiagnosticada, això vol dir que moltes persones pateixen la malaltia i no són conscients, ja que no sempre està subjecta a una simptomatologia específica. A més, si s’elimina el gluten de la dieta i no se sap que es té celiaquia, al tornar a introduir-lo, ja sigui per mitjà de cereals com el blat, el sègol o la civada, o per productes derivats d’aquests, es pot contribuir a danyar l’intestí sense adonar-se’n.

Si no tens cap problema amb aquest nutrient, deixa les tendències a un costat i segueix una alimentació variada i equilibrada que inclogui tot tipus d’aliments. Segueix uns bons hàbits de vida i si, pel contrari, creus que pots tenir algun problema amb aquest nutrient, visita al teu metge abans d’iniciar-te en una dieta lliure de gluten.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *