Aquests dies sembla impossible parlar d’un altre tema que no sigui el Covid19, la infecció per SARS-CoV-2 o coronavirus. El nostre cap no para de donar voltes a la situació extrema que vivim i això provoca una gran preocupació i malestar emocional, per això volem ensenyar-te a controlar les emocions, especialment per la incertesa que generen en nosaltres els canvis constants a causa de la rapidesa de la propagació de l’ virus.
Les nostres vides han canviat sobtadament i això ens obliga a modificar les nostres rutines, el nostre espai, les nostres relacions, la nostra feina … i ens trobem fora de la nostra àrea de confort.
Emocions incòmodes
Enfrontar-se a emocions intenses, encaixar notícies doloroses de persones properes o veure com desafien diàriament a la malaltia els treballadors sanitaris … ens sobrepassa.
És normal sentir por, tristesa, enuig i sentiments de vulnerabilitat i falta de control davant aquestes crisis. Però hem de mantenir-nos ferms i omplir-nos d’emocions positives.
Tot passarà segur. Mentrestant i fins que tot sigui un record, cal afrontar el problema i mitigar l’impacte emocional que ens envesteix diàriament perquè les conseqüències siguin mínimes o nul·les. Vols saber com aconseguir-ho? A continuació, et donem uns consells per controlar les emocions durant el coronavirus.
Afrontar l’impacte emocional
Cal reconèixer les emocions que sentim, això ens ajudarà a posar-los nom o cara. Quan sabem què sentim, és més fàcil de contrarestar i afrontar.
Aquest no és un procés ràpid ni lineal, sinó que passaràs per diferents fases fins a aconseguir un equilibri i una mentalitat positiva.
Fases per controlar les emocions
Tot comença amb una notícia llunyana. Estem habituats a escoltar successos i males notícies des dels mitjans de comunicació. Sembla que ja ens hem immunitzat fins i tot. Però no imaginem, sota cap supòsit, que això pugui succeir a aquí.
Negació
Hi ha una primera fase de negació que apareix en gairebé tots els canvis que no desitgem: una mort, una separació, una pèrdua … Posem excuses i neguem la realitat. El coronavirus ha arribat als nostres carrers, però no ho volem veure.
Ira
La ràbia o la ira són les emocions que donen pas o acompanyen la negació. En aquest cas ens adonem que sí ens pot afectar. Cal deixar que l’enuig segueixi el seu curs per avançar a la següent fase.
Por
Aquesta emoció és molt desagradable i a el mateix temps necessària. La por ens pot paralitzar, és contagiosa i ens pot portar a la histèria col·lectiva, com les compres compulsives, la irritació, voler escapar …
Però tenir por és saludable, ens fa més prudents i ens ajuda a protegir-nos. És una emoció adaptativa que aguditza la capacitat de reaccionar o de buscar solucions o alternatives que ens ajudin a estar millor.
Acceptació
Després apareix la tristesa. Estem cansats i sembla que mai acabarà aquest malson. Però aquesta fase és la que ens permet arribar a un estat d’acceptació. Admetre el que està passant i ser conscients de la realitat és el primer pas per avançar.
Aprenentatge i Creixement
A partir de l’acceptació podem començar a aprendre. Hem entès que hi ha molts factors en joc que no podem dominar, així que és el moment de deixar anar el control.
És el moment de viure el present i ser agraït. Ens adonem que entre tots estem tractant de donar el millor de nosaltres mateixos. Apareix la solidaritat. Pensem en com podem ajudar els altres. La nova realitat ens fa viure la vida amb un propòsit i recordar l’après en un futur, per saber apreciar el que realment és important.
També és el moment d’adquirir nous hàbits. Hem de quedar-nos a casa i això ens permet descobrir a poc a poc aspectes positius d’aquesta situació. Podem viure-ho com una oportunitat. Quan més ens esforcem en esbrinar què podem aprendre d’aquesta crisi, abans aconseguirem l’equilibri i una mentalitat positiva.
Estratègies clau per controlar les emocions
Ja hem vist les diferents fases que se succeeixen davant d’un impacte emocional, ara t’expliquem quines estratègies seguir de forma pràctica per avançar i superar el confinament.
- Genera una rutina: elabora un horari i tracta de mantenir-lo
- Centra’t en to el que sigui positiu: presta atenció al que SÍ pots fer
- Cerca moments d’oci i creativitat
- Cuida’t: és un bon moment per cuidar els teus hàbits d’higiene, activitat física, son i seguir una dieta saludable. Pots consultar l’article No deixis que l’estrès afecti la teva alimentació, per evitar caure en un descontrol i mantenir les emocions en equilibri.
- Desconnecta: evita la sobreexposició a la informació i parla d’altres temes
- Mantingues el contacte social i tingues cura d’altres que ho necessitin
Això acabarà i serem més forts
Aprendre de la crisi que estem vivint i fer front a la situació no és gens fàcil, però la nostra forma de respondre, a nivell individual i com a societat, serà determinant per superar aquesta pandèmia de la millor manera possible.
Si ens quedem ancorats en alguna de les fases anteriors, no haurem après res, ni haurem crescut a nivell personal i col·lectiu. Com prefereixes afrontar aquesta crisi?
Descubre toda nuestra gama de productos