Vols fer pollastre arrebossat i t’adones que no tens farina de galeta, o vols preparar un arròs com a acompanyament i quasi no et queda arròs… T’ha passat mai? Si la resposta és sí, és possible que el teu rebost necessiti una posada a punt. Tenir-lo ben organitzat i amb tot allò necessari sempre a mà és qüestió de seguir aquests senzills 10 passos.
1. Tria un dia i dedica-li 1 hora (com a mínim)
Les presses no són bones companyes de l’ordre. Això sí, quan tinguis el teu rebost a punt t’estalviaràs molt de temps buscant el producte que necessites. Tria un dia tranquil i tingues en compte que necessitaràs com a mínim 1 hora per a fer la posada a punt del teu rebost. Deixa lliure l’espai sobre un taulell que tinguis a prop i posa música, ja veuràs que ordenar també pot ser molt gratificant.
2. Buida’l del tot i neteja’l bé
El primer pas és treure tot (sí, tot) el que guardes al rebost. Ves deixant-ho sobre el taulell que has alliberat, però aprofita per a revisar les dates de caducitat i llençar tots els productes que ja hagin caducat. Un cop buit, neteja’l bé amb un producte adequat al material del qual estigui fet (un netejador per a fusta si és de fusta, aigua amb sabó si té cistelles metàl.liques…). Asseca’l bé amb un drap i deixa’l obert durant uns minuts per tal que s’airegi.
3. Fes una llista del que necessites
Un bon rebost ha de tenir tots els productes i aliments que acostumes a consumir. Mira què hi tens i fes una llista de la compra amb el que et falta. L’indispensable és tenir com a mínim 1 paquet de cada de:
- Cereals: arròs, pasta, quinoa… tant en la seva versió seca com en gotets precuinats, que et poden treure d’una dificultat.
- Farines: de blat, de blat de moro, d’arròs, de llegums, farina de galeta…
- Llegums: cigrons, llenties, mongetes… ja siguin secs o en conserva.
- Conserves: de peix, com tonyina o musclus; i també de verdures, com pebrots, tomàquet fregit o sencer…
- Begudes: llets, begudes per l’esmorzar o el berenar, sucs, refrescs…
- Amaniments: olis, vinagres i salses que facis servir sovint.
- Infusions i cafès: en el format que facis servir, també sucres i edulcorants.
- Dolços per l’esmorzar: galetes, cereals, xocolata, torrades, melmelades…
- Espècies y assaonadors: sal, pebre, herbes aromàtiques seques, tot tipus d’espècies, cubs de brou…
- Aperitius: patates fregides i similars, olives, fruits secs, crispetes…
- Platos prepats: sopes en pols, arrossos preparats per a cuinar en pocs minuts, pastes en pols preparades…
4. Compra el que et falta
Abans de tornar a col.locar els productes al rebost, ves a comprar els que et falten. Només quan els tinguis tots podràs veure si hi caben o no (potser necessitaràs destinar un altre armari com a rebost).
5. Decideix com guardar els paquets començats
En els seus envasos originals o en pots? Ens referim a paquets de pasta, farina, arròs, etc… que no gastes tots d’un sol cop i que has de tornar a guardar al rebost. Si tries la primera opció, compra pinces per a tancar-los hermèticament. Però posar el seu contingut en pots transparents, hermètics, ajuda a què es conservin millor i t’ajuden a tenir el rebost endreçat. Si, a més, tots els pots són iguals i es poden apilar, aprofitaràs millor l’espai. I l’ideal és que els posis una etiqueta amb la data de caducitat del que hi guardes dins.
6. Divideix l’espai i ubica els productes
El més pràctic és posar al davant els productes que fas servir més sovint, perquè així els tindràs més a mà. Mira l’espai del què disposes i dedica un racó a cada tipus d’aliment. Hi ha infinitat d’accessoris que et poden ajudar a treure més partit del teu rebost, des de cistelles penjants fins a suports per a duplicar l’alçada d’un armari. Un bon truc és col.locar al darrera els productes més alts, per a què els productes no es tapin els uns als altres, així et serà més fàcil trobar-ho tot d’un cop d’ull.
7. Posa sempre el més nou al darrera
Sigues constant i posa sempre al darrera els productes que acabes de comprar, que tenen una data de caducitat més llunyana, així t’assegures d’agafar primer els que caduquen abans. No acumulis més del necessari, estalviaràs espai.
8. Tingues una llista de la compra a prop
Tan bon punt acabis un producte, apunta’l per tal que no se t’oblidi comprar-ne un de nou. És la millor manera de tenir un rebost ben equipat amb tot allò necessari.
9. Evita els “persi”
No acumulis productes “caprici” que després no consumeixes i s’acaben caducant o fent-se malvé. Aquest tipus de productes, que consumeixes de forma esporàdica, els has de comprar i consumir en el moment, mai enmaguetzemar-los.
10. Marca’t un timing de neteja
L’ideal seria buidar el rebost i netejar-lo un cop al mes o cada dos mesos. Tu decideixes, però és important que et marquis un timing o els mesos se’t tiraran al damunt.
Descubre toda nuestra gama de productos