Actualment, hi ha suficient evidència científica que indica que una alimentació saludable contribueix a mantenir un estat òptim de salut. Per aquest motiu, l’alimentació és clarament reconeguda com un determinant de salut, doncs, entre altres factors, reflecteix el nostre estil de vida. Per tant, l’alimentació no ha de ser aliena a l’àmbit laboral, més si es té en compte que el treball d’un empleat representa gran part del total d’hores que té el dia. Així que, ja saps: cuida la teva alimentació, també a la feina.
Estat nutricional òptim = major productivitat
L’alimentació laboral fa relativament pocs anys que va començar a cobrar més importància. Les empreses percebien que aquells treballadors que no tenien un estat nutricional òptim eren menys productius i, en conseqüència, això generava una despesa econòmica per a l’empresa. De fet, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) una empresa pot augmentar la seva productivitat en un 20%, si els seus empleats tenen un estat nutricional òptim. Això ho atribueixen al fet que molts treballadors solen fer esmorzars de poca quantitat calòrica i mala qualitat per afrontar la jornada laboral, així com, per contra, dinars molt calòrics amb refrescs ensucrats i aliments molt greixosos que poden generar digestions pesades amb un menor rendiment físic i mental.
Actualment, la gran majoria de treballadors es veuen obligats a menjar fora de casa, ja sigui en un restaurant, a la cafeteria del mateix centre de treball o de carmanyola. En aquest sentit, les seves eleccions per menjar dependran, entre altres factors, del coneixement que tinguin en referència a una alimentació saludable i al nivell d’accés a aliments sans.
Però, què significa mantenir una alimentació saludable a la feina?
Mantenir una alimentació saludable a la feina simplement implica tenir en compte tots els aliments que consumim al llarg del dia, prestant atenció a la varietat i l’equilibri entre els aliments i el lloc en el qual ens els anem a prendre, per la qual cosa és molt important una bona planificació per no repetir sempre els mateixos aliments i evitar la monotonia. En aquest sentit, cal tenir en compte, també, la quantitat d’energia que consumim diàriament, que haurà d’estar d’acord amb la nostra activitat, més o menys activa, sexe i edat.
A continuació, et presentem 7 consells que esperem que et serveixin per optimitzar el teu planificació i per seguir una alimentació més saludable durant la teva jornada laboral.
1. Fraccionament:
Realitza 5 àpats al dia. S’acostuma a restar importància a l’esmorzar i el berenar, ja que moltes persones sovint no realitzen aquests àpats, però és important escollir aliments saludables en aquestes preses també. Procura aportar aliments saludables en l’esmorzar i el berenar, per exemple, una peça de fruita, un iogurt natural amb fruits secs crus o un entrepà integral de gall dindi, formatge, tonyina, etc.
2. Esmorzar:
Recorda que un esmorzar insuficient pot afectar negativament al teu rendiment físic i mental. Realitza un esmorzar complet que inclogui, almenys, una peça de fruita, un làctic com la llet o el iogurt i algun aliment que sigui ric en hidrats de carboni i fibra, com poden ser els cereals sense sucres afegits o unes torrades integrals.
3. Porta el teu menjar:
Inverteix uns minuts a la preparació del menjar a casa, o fins i tot, cuina de més la nit anterior. Planifica’t i emporta’t una carmanyola i evita menjar en un restaurant o a la cafeteria del centre de treball. A més, la teva butxaca ho agrairà!
4. Varietat:
Elabora o escull preparacions diferents en el teu menjar, així evitaràs la monotonia. Una manera senzilla i efectiva per aconseguir que el teu menjar sigui equilibrat i variat és seguint el mètode del plat. Imagina’t un plat, ja que la meitat d’aquest, ha d’estar ple de vegetals (amanides variades, purés, guarnicions, etc.), una quarta part ha de contenir aliments rics en hidrats de carboni complexos (pa, pasta, arròs, patata, llegums, etc.), i, finalment, en la quarta part restant has d’incloure aliments rics en proteïna animal (carns magres, peix o ou) o proteïna vegetal (llegums, tofu, seitan, etc.).
5. Postres:
De postres aposta per la fruita o el iogurt natural.
6. Hidratació:
Una escassa hidratació també pot arribar a repercutir al teu rendiment físic i mental. No oblidis hidratar-te a força d’aigua, infusions, liquats, brous, begudes vegetals, sucs sense sucre, etc., evitant les begudes ensucrades, gasoses i / o estimulants.
7. Socialitza mentre menges:
Menjar és un acte social. Pren-te 30 minuts, almenys, per relaxar-te mentre menges amb els companys de treball.
Recorda que mantenir una alimentació equilibrada, en la quantitat i la freqüència adequada, no només millora la salut, sinó també la qualitat de vida, les relacions socials i familiars, el clima laboral i la capacitat de gestionar millor l’estrès.
Una òptima alimentació és sinònim de salut, vitalitat i productivitat. Cuida la teva alimentació!
Descubre toda nuestra gama de productos