Blog
Coneix els aliments ecològics

Coneix els aliments ecològics

Nomen      02/07/2018

Segur que has sentit parlar dels aliments ecològics. Tot i que fa temps que podem trobar aquest tipus d’aliments en botigues especialitzades, avui en dia també els podem trobar en la majoria de supermercats, però saps què vol dir que un aliment sigui ecològic? Aquí van algunes idees bàsiques!

 

Què són els aliments ecològics?

Un aliment ecològic es refereix a un producte que s’ha produït i desenvolupat en condicions que respecten la natura i que intenten tenir el mínim impacte en el medi ambient. A més, els productes ecològics intenten mantenir un equilibri entre el medi ambient, l’econòmic i el social.

A través de la producció ecològica, es poden obtenir diversos tipus d’aliments, com fruites i verdures, llet i derivats lactis, ous, fruits secs i llavors, cereals, carn, peix, cafè, etc.

 

Què és la producció ecològica?

La producció biològica, orgànica o ecològica és una forma d’elaborar aliments mitjançant sistemes que respecten normes mediambientals i de benestar animal molt estrictes, disminuint així els efectes de l’ésser humà sobre el medi ambient. Tot això contribueix a mantenir la confiança del consumidor i la qualitat del menjar.

 

L’agricultura ecològica és una forma d’agricultura que respecta els cicles de vida naturals dels camps, utilitzant un mètode de cultiu rotatori, és a dir, cultivant en un sector de la terra i deixant un altre espai reposar. A més, es caracteritza per no utilitzar pesticides, fertilitzants químics ni organismes genèticament modificats, en el seu lloc, s’opta per adobs naturals.

 

De la mateixa manera, en la ramaderia ecològica es respecta el benestar animal deixant que es crien en un ambient a l’aire lliure, que s’alimentin de farratge ecològic i, en la qual, es rebutja l’ús de productes químics. A més, per a cada espècie, se segueixen uns mètodes específics per adaptar-se el màxim possible a ells.

 

Com podem diferenciar un producte ecològic d’un que no ho és?

¡Diferenciar és fàcil! Únicament has de fixar-te en l’envàs del producte, ja que en el cas de ser un aliment ecològic hauria d’incloure-hi l’etiqueta de certificació ecològica. Aquest logotip assegura que el producte ha estat produït en base a les normes de producció ecològica, que es van verificant almenys un cop cada any. Aquestes normes de producció són molt estrictes, de manera que no es pot fer servir el segell de producció ecològica si aquestes no es compleixen. L’objectiu d’aquest segell és facilitar la identificació dels productes ecològics per al consumidor.

 

Per què escollir un producte ecològic?

Si estàs conscienciat amb el medi ambient, un producte ecològic, com s’ha explicat anteriorment, garanteix que la seva producció ha estat respectuosa amb ell. A més, els productes ecològics solen ser de proximitat, el que significa que el trajecte des del lloc de producció a la botiga és menor, i gràcies a això, les fruites i verdures solen tenir una maduració més llarga a l’arbre, el que li pot atorgues un sabor, color i olor més intensa.

 

Quines altres accions podem fer per ser més ressò?

Per seguir un estil de vida més eco, a més d’usar productes ecològics, també pots intentar fer altres petites accions i, contribuir així, a reduir la petjada humana, per exemple:

  • Reduir les restes alimentàries, no llençar el menjar sobrant, aprofitar-la per fer acompanyaments o plats combinats amb petites quantitats dels menjars de la setmana.
  • Utilitza bosses de tela o paper per anar a comprar en comptes de les bosses de plàstic.
  • Classificar degudament les escombraries perquè es pugui reciclar, i en ocasions, donar una segona vida, ja sigui paper o vidre reciclat, o compostatge en el cas de la matèria orgànica.

 

Així que no ho dubtis, posar-se de part del medi ambient només requereix petits detalls que ocupen poc temps i esforç. Des Nomen, volem posar el nostre granet d’arròs amb el nostre Arròs de cultiu ecològic Nomen i l’Arròs integral de cultiu ecològic Nomen. A què esperes per provar-ho?

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.