L’arròs al forn és una recepta tradicional valenciana, que es cuina en una cassola de fang, amb ingredients tan bàsics com l’arròs (bomba, és clar, per assegurar-nos que absorbeix bé el gust dels altres ingredients), cigrons, patata, costella de porc, panxeta, butifarró de ceba, tomàquet, brou d’escudella i un cap d’alls.
El millor d’aquest arròs és que, com que no es fa sofregit, és molt més ràpid de preparar que per exemple una paella o un arròs caldós. Primer has de fregir les patates a rodanxes i saltar la carn, però una vegada tens això fet, es cuinarà sol al forn i en 20 minuts el tindràs a punt.
A més, és una recepta molt vistosa i que pots –que has– de portar a la taula en la mateixa cassola de fang. La manera de posar els ingredients també és molt característica, ja veuràs com sorprens tothom. Per a completar el menú, ja que l’arròs al forn és un plat contundent, n’hi haurà prou amb una amanida verda condimentada com més t’agradi.
Ingredients de l’arròs al forn tradicional
Per a 4 persones:
- 200 grams d’arròs bomba Nomen
- 500 mililitres de brou d’escudella
- 100 grams de cigrons bullits
- 4 costelles de porc a trossos
- 2 butifarrons de ceba
- 4 llenques de panxeta fresca
- 1 patata
- 1 tomàquet
- 1 cap d’alls
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre
- Safrà
Elaboració de l’arròs al forn tradicional
– Comença per fregir la patata. Renta-la, pela-la i talla-la en rodanxes de 3-4 milímetres de gruix. Posa una paella amb oli d’oliva abundant i fregeix les rodanxes de patata. Escorre-les i reserva-les.
– Sofregeix la carn. Enretira una mica d’oli de fregir les patates (deixa’n només un fons) i salta les costelles de porc salpebrades, fins que estiguin daurades per tots els costats. Reserva-les. A la mateixa paella, salta la panxeta, que hauràs d’haver tallat a trossos abans) i després els butifarrons (punxa’ls abans per a què no s’obrin). Enretira i reserva’ls.
– Salta l’arròs i els cigrons. Posa l’arròs a la mateixa paella, afegeix els cigrons i el safrà. Remena uns minuts per què s’impregnin de l’oli on has cuinat la carn. Rectifica de sal.
– Posa l’arròs amb cigrons a la cassola de fang. Després, distribueix per damunt la costella, la panxeta i el butifarró tallat a trossos. Distribueix també les rodanxes de patata i el tomàquet, també tallat a rodanxes. En el centre, posa-hi la cabeça d’alls.
– Calenta el brou en un cassó, fins que arrenqui el bull. Afegeix-lo a la cassola, banyant tots els ingredients, i posa-la al forn a 220º. Deixa coure durant 20 minuts i enretira del forn. Deixa reposar 2 minuts, i a la taula!
Consells per a què l’arròs al forn et surti bé
– El safrà és una espècia cara, però només en necessites un mica. Pots fer-lo servir en fil o en pols.
– Si fas servir safrà en fil, torra’l una mica abans d’afegir-lo per a potenciar el seu gust. Embolica’l en paper d’alumini i torra’l per tots dos costats en una paella sense oli.
– En algunes receptes s’afegeix també una mica de tomàquet fregit a la cassola quan s’estan saltant l’arròs i els cigrons.
– És aconsellable tenir una mica de brou de més per si, passats els 20 minuts de cocció, l’arròs està massa al dente per al teu gust. Recorda afegir-lo sempre bullint.
– També pots fer servir brou de pollastre per a preparar aquesta recepta, enlloc del brou d’escudella. Quedarà més suau de gust.
– Una versió d’aquesta recepta és l’anomenat “arròs de dejuni”, que es prepara sense carn.
– Si no tens cassola de fang, pots preparar aquest arròs amb un altre recipient que pugui anar al forn.
Descubre toda nuestra gama de productos
en algunes comarques valencianes diguem arròs passejat ( preparat en casa calia dur al forn a coure)