Blog
Arroz al horno

Arròs al forn, recepta tradicional

L’arròs al forn és una recepta tradicional valenciana, que es cuina en una cassola de fang, amb ingredients tan bàsics com l’arròs (bomba, és clar, per assegurar-nos que absorbeix bé el gust dels altres ingredients), cigrons, patata, costella de porc, panxeta, butifarró de ceba, tomàquet, brou d’escudella i un cap d’alls.

El millor d’aquest arròs és que, com que no es fa sofregit, és molt més ràpid de preparar que per exemple una paella o un arròs caldós. Primer has de fregir les patates a rodanxes i saltar la carn, però una vegada tens això fet, es cuinarà sol al forn i en 20 minuts el tindràs a punt.

A més, és una recepta molt vistosa i que pots –que has– de portar a la taula en la mateixa cassola de fang. La manera de posar els ingredients també és molt característica, ja veuràs com sorprens tothom. Per a completar el menú, ja que l’arròs al forn és un plat contundent, n’hi haurà prou amb una amanida verda condimentada com més t’agradi.

Ingredients de l’arròs al forn tradicional

Per a 4 persones:

 • 200 grams d’arròs bomba Nomen
 • 500 mililitres de brou d’escudella
 • 100 grams de cigrons bullits
 • 4 costelles de porc a trossos
 • 2 butifarrons de ceba
 • 4 llenques de panxeta fresca
 • 1 patata
 • 1 tomàquet
 • 1 cap d’alls
 • Oli d’oliva
 • Sal
 • Pebre
 • Safrà

Elaboració de l’arròs al forn tradicional

– Comença per fregir la patata. Renta-la, pela-la i talla-la en rodanxes de 3-4 milímetres de gruix. Posa una paella amb oli d’oliva abundant i fregeix les rodanxes de patata. Escorre-les i reserva-les.

– Sofregeix la carn. Enretira una mica d’oli de fregir les patates (deixa’n només un fons) i salta les costelles de porc salpebrades, fins que estiguin daurades per tots els costats. Reserva-les. A la mateixa paella, salta la panxeta, que hauràs d’haver tallat a trossos abans) i després els butifarrons (punxa’ls abans per a què no s’obrin). Enretira i reserva’ls.

– Salta l’arròs i els cigrons. Posa l’arròs a la mateixa paella, afegeix els cigrons i el safrà. Remena uns minuts per què s’impregnin de l’oli on has cuinat la carn. Rectifica de sal.

– Posa l’arròs amb cigrons a la cassola de fang. Després, distribueix per damunt la costella, la panxeta i el butifarró tallat a trossos. Distribueix també les rodanxes de patata i el tomàquet, també tallat a rodanxes. En el centre, posa-hi la cabeça d’alls.

– Calenta el brou en un cassó, fins que arrenqui el bull. Afegeix-lo a la cassola, banyant tots els ingredients, i posa-la al forn a 220º. Deixa coure durant 20 minuts i enretira del forn. Deixa reposar 2 minuts, i a la taula!

Arroz al horno

Consells per a què l’arròs al forn et surti bé

– El safrà és una espècia cara, però només en necessites un mica. Pots fer-lo servir en fil o en pols.

– Si fas servir safrà en fil, torra’l una mica abans d’afegir-lo per a potenciar el seu gust. Embolica’l en paper d’alumini i torra’l per tots dos costats en una paella sense oli.

– En algunes receptes s’afegeix també una mica de tomàquet fregit a la cassola quan s’estan saltant l’arròs i els cigrons.

– És aconsellable tenir una mica de brou de més per si, passats els 20 minuts de cocció, l’arròs està massa al dente per al teu gust. Recorda afegir-lo sempre bullint.

– També pots fer servir brou de pollastre per a preparar aquesta recepta, enlloc del brou d’escudella. Quedarà més suau de gust.

– Una versió d’aquesta recepta és l’anomenat “arròs de dejuni”, que es prepara sense carn.

– Si no tens cassola de fang, pots preparar aquest arròs amb un altre recipient que pugui anar al forn.

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here