Blog
Arròs amb llet, la recepta de l’àvia

Arròs amb llet, la recepta de l’àvia

Nomen      24/03/2022

Si et preguntessin quines són les postres que més van marcar la teva infantesa, segurament en diries algunes de les que et preparava l’àvia: crema catalana, pa de pessic, galetes, bunyols, rosquilles, “torrijas”… i arròs amb llet!

I és que, dins l’univers de les postres i dolços casolans tradicionals, autèntics i insuperables, l’arròs amb llet és un dels bàsics i imprescindibles. Segurament, també un dels més nutritius, perquè tot i que és cert que porta sucre, la resta d’ingredients són molt saludables: arròs, llet i aromes (llimona i espècies). Res de fregits ni greixos extra, només vitamines, minerals, proteïnes i calci.

Ingredients de l’arròs amb llet de l’àvia

Per a 4 persones:

  • 1 l. de llet sencera fresca
  • 100 gr. d’arròs rodó Nomen
  • 70 gr. de sucre
  • La pell de ½ llimona
  • 1 branca de canyella
  • Canyella en pols

Elaboració de l’arròs amb llet de l’àvia

– Comença la cocció. Posa tots els ingredients dins d’una cassola, menys el sucre. Encén el foc, a baixa temperatura, i cou durant 40 o 45 minuts, remenant de tant en tant.

– Afegeix el sucre. Quan faltin 5 minuts per a finalitzar la cocció de l’arròs, afegeix el sucre a la cassola, remena i cou fins que s’hagi integrat i l’arròs estigui melós.

Enretira del foc. Passa l’arròs amb llet a una safata gran, per tal que perdi temperatura i s’aturi el procés de cocció (si el deixes a la cassola, seguirà coent amb la calor residual). Enretira la pell de llimona i la branca de canyella.

Reserva en fred. Quan l’arròs amb llet s’hagi atemperat, tapa’l amb film i reserva’l a la nevera fins el moment de servir-lo. El més pràctic és que el reparteixis abans en recipients individuals.

Posa-li canyella en pols. Treu l’arròs amb llet de la nevera uns minuts abans de servir-lo, per a què no estigui tan fred (sobretot si és hivern). Posa-li canyella en pols al teu gust i a la taula! 

Un arròs amb llet a la teva mida

L’arròs amb llet té una virtut que el fa únic: pots adaptar-lo al teu gust o a les teves necessitats variant-ne la proporció dels ingredients. El millor de tot és que, per trobar la teva recepta ideal d’arròs amb llet, n’hauràs de tastar moltes, de variants d’aquestes postres, això vol dir que pots degustar-lo tantes vegades com sigui necessari. I això és una benedicció.

  • T’agrada molt caldós? Hi pots afegir més llet fins a aconseguir la teva textura ideal

Tingues en compte que, quan es refredi, perdrà caldositat.

  • Ets molt llaminer? Posa-hi una mica més de sucre.
  • No pots acabar un àpat sense fruita? Serveix-lo amb uns daus de la teva fruita de temporada preferida (mango, poma, pera, pinya, raïm, mandarina…).
  • Ets dels qui no tasten unes postres si no porten xocolata? Doncs posa-hi cacau en pols o afegeix una mica de xocolata ratllada en els últims minuts de cocció.
  • Ets vegà o intollerant a la lactosa? Fes la mateixa recepta amb una llet vegetal, per exemple llet de civada, llet d’arròs, d’ametlles, de coco…
  • Fas dieta? Prepara la mateixa recepta amb arròs integral Nomen i llet desnatada. I substitueix el sucre per un edulcorant que puguis prendre.
  • No prens sucre blanc? Fes servir sucre morè o panela, l’arròs amb llet quedarà igual de bo.
  • Ets de gustos exòtics? Empra llet de coco (pots fer meitat llet de coco, meitat llet de vaca) per a coure l’arròs.
  • Vols que el teu arròs amb llet quedi més cremós? Afegeix-li una nou de mantega quan apaguis el foc i remena bé per a integrar-la.
  • Vols tastar altres gustos? Substitueix la pell de llimona per pell d’altres cítrics, com taronja, mandarina, llima… Sempre sense la part blanca, que és amargant.
  • No t’agrada la canyella? Prova a fer l’arròs amb llet amb altres espècies, com vainilla, cardamom, clau, anís estrellat…
Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *