Si et preguntessin quines són les postres que més van marcar la teva infantesa, segurament en diries algunes de les que et preparava l’àvia: crema catalana, pa de pessic, galetes, bunyols, rosquilles, “torrijas”… i arròs amb llet!
I és que, dins l’univers de les postres i dolços casolans tradicionals, autèntics i insuperables, l’arròs amb llet és un dels bàsics i imprescindibles. Segurament, també un dels més nutritius, perquè tot i que és cert que porta sucre, la resta d’ingredients són molt saludables: arròs, llet i aromes (llimona i espècies). Res de fregits ni greixos extra, només vitamines, minerals, proteïnes i calci.
Per a 4 persones:
– Comença la cocció. Posa tots els ingredients dins d’una cassola, menys el sucre. Encén el foc, a baixa temperatura, i cou durant 40 o 45 minuts, remenant de tant en tant.
– Afegeix el sucre. Quan faltin 5 minuts per a finalitzar la cocció de l’arròs, afegeix el sucre a la cassola, remena i cou fins que s’hagi integrat i l’arròs estigui melós.
– Enretira del foc. Passa l’arròs amb llet a una safata gran, per tal que perdi temperatura i s’aturi el procés de cocció (si el deixes a la cassola, seguirà coent amb la calor residual). Enretira la pell de llimona i la branca de canyella.
– Reserva en fred. Quan l’arròs amb llet s’hagi atemperat, tapa’l amb film i reserva’l a la nevera fins el moment de servir-lo. El més pràctic és que el reparteixis abans en recipients individuals.
– Posa-li canyella en pols. Treu l’arròs amb llet de la nevera uns minuts abans de servir-lo, per a què no estigui tan fred (sobretot si és hivern). Posa-li canyella en pols al teu gust i a la taula!
L’arròs amb llet té una virtut que el fa únic: pots adaptar-lo al teu gust o a les teves necessitats variant-ne la proporció dels ingredients. El millor de tot és que, per trobar la teva recepta ideal d’arròs amb llet, n’hauràs de tastar moltes, de variants d’aquestes postres, això vol dir que pots degustar-lo tantes vegades com sigui necessari. I això és una benedicció.
Tingues en compte que, quan es refredi, perdrà caldositat.