Blog
Arròs basmati amb verdures, ceba caramel·litzada i llenties

Arròs basmati amb verdures, ceba caramel·litzada i llenties

Nomen      14/07/2021

Llenties, arròs i ceba. Tres aliments bàsics del rebost amb els que es pot preparar un plat de pel·lícula. És la mujaddara, una recepta tradicional dels països de l’Orient Mitjà, com Líban, Síria i Egipte. En realitat, no deixa de ser una recepta 100% mediterrània, a base de cereals, llegums i vegetals. La combinació d’ingredients és aparentment senzilla, però el resultat és deliciós, l’has de tastar!

A més de ser una bona manera d’incloure els llegums en la nostra dieta diària, que són una gran font de fibra, en combinar-les amb arròs aconseguim multiplicar la beneficiosa aportació de proteïnes vegetals d’ambdós ingredients, perquè llegums+cereals formen un tàndem perfecte a nivell nutricional. En la nostra recepta Nomen, a més, hi afegim un parell de vegetals més, carbassó i pastanaga, que fan d’aquesta mujaddara personalitzada un plat completíssim.

Aquesta recepta es prepara amb arròs basmati, una de les varietats més aromàtiques d’arròs, de gra llarg i una textura lleugerament cruixent i deliciosa. L’arròs basmati de Nomen, cultivat a les valls de l’Himàlaia, té a més una blancor excepcional i un subtil aroma a nous. No t’estan agafant unes ganes irresistibles de tastar-lo en aquesta recepta? Doncs som-hi:

Recepta d’arròs basmati amb verdures, ceba caramel·litzada i llenties

Número de comensals: 4 persones

Temps d’elaboració: 1 hora i 30 minuts

Ingredients

  • 200 gr de llenties pardines
  • 200 gr d’arròs basmati Nomen
  • 4 cebes
  • 1 carbassó
  • 1-2 pastanagues (segons el seu tamany)
  • Oli d’oliva
  • 1 cullerada de mantega
  • 1 cdeta de comí en pols (opcional)
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Sal
  • 1 branqueta de julivert fresc o coriandre

Elaboració

  1. Caramel·litzada la ceba. Pela les cebes, renta-les i talla-les en juliana ben fina. Posa una cassola al foc, amb la mantega i 1 cullerada d’oli, i ves cuinant la ceba a foc mig, remenant de tant en tant. Quan comenci a estar transparent, salpebre-la i segueix caramel·litzant-la, fins que tingui un to torrat. Enretira de la cassola i reserva.
  2. Prepara el carbassó i la pastanaga. Pela la pastanaga (el carbassó no, només talla-li les puntes). Talla’ls a daus molt petits, de ½ cm de costat. Salta primer la pastanaga, en una paella amb una mica d’oli d’oliva, durant 5 minuts. Afegeix llavors el carbassó i salta tot junt 5 minuts més. Reserva.
  3. Cou les llenties. Posa-les a l’olla exprés amb aigua i 1 cullerada de sal i cou-les durant uns 20 minuts. Si fas servir una olla normal, necessitaràs entre 1 hora i 1 hora i ½ de cocció.
  4. Cou l’arròs. Primer, renta’l. I després posa’l en un cassó amb el doble d’aigua que d’arròs, amb sal i comí en pols, si decideixes utilitzar aquesta espècia. Cou-lo durant 10 minuts i després escórre’l.
  5. Barreja els ingredients. Barreja l’arròs, les llenties i el carbassó i la pastanaga en un bol gran i remena amb compte. Afegeix la meitat de la ceba caramel·litzada i remena una altra vegada.
  6. Serveix la mujaddara amb la resta de la ceba caramel·litzada pel damunt. Decora amb julivert o coriandre picats i rega amb un fil d’oli d’oliva.

Idees per a acompanyar i servir la mujaddara

  • Si vols completar encara més aquest plat, pots servir-lo en plats individuals i coronar-lo amb un ou ferrat al damunt. Ja saps, amb la clara torradeta i el rovell cru, per a què en trencar l’ou, el rovell líquid banyi amb la seva untuositat la resta d’ingredients. No sé a tu, però a nosaltres se’ns fa la boca aigua…
  • Com aquest és un plat molt complet a nivell nutricional, pots preparar una amanida de crudités amb diferents enciams, tomàquet i pebrot per a completar el menú.
  • I si no t’agrada el gust del comí, pots substituir-lo per una miqueta de canyella en pols. Veuràs com queda de bo i quin gust més especial. Segur que repeteixes!
  • Aquest plat es pot prendre calent o a temperatura ambient, així que també és ideal per a portar-lo en un tupper a la feina.

El mateix plat, en versió ràpida

Tens poc temps per cuinar, però t’ha agradat aquesta recepta? Pots preparar-la en només mitja hora (el temps de caramel·litzar la ceba). O en només uns minuts si has tingut la picardia de preparar la ceba el dia abans o si compres la ceba caramel·litzada ja feta. Utilitza llenties de pot, que ja venen cuites, i vasets d’arròs basmati que tindràs a punt en només un minut, al microones. Per a aquesta versió, no afegeixis carbassó i pastanaga, la recepta original no en porta.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *