Blog
Arròs basmati amb verdures, ceba caramel·litzada i llenties

Arròs basmati amb verdures, ceba caramel·litzada i llenties

Llenties, arròs i ceba. Tres aliments bàsics del rebost amb els que es pot preparar un plat de pel·lícula. És la mujaddara, una recepta tradicional dels països de l’Orient Mitjà, com Líban, Síria i Egipte. En realitat, no deixa de ser una recepta 100% mediterrània, a base de cereals, llegums i vegetals. La combinació d’ingredients és aparentment senzilla, però el resultat és deliciós, l’has de tastar!

A més de ser una bona manera d’incloure els llegums en la nostra dieta diària, que són una gran font de fibra, en combinar-les amb arròs aconseguim multiplicar la beneficiosa aportació de proteïnes vegetals d’ambdós ingredients, perquè llegums+cereals formen un tàndem perfecte a nivell nutricional. En la nostra recepta Nomen, a més, hi afegim un parell de vegetals més, carbassó i pastanaga, que fan d’aquesta mujaddara personalitzada un plat completíssim.

Aquesta recepta es prepara amb arròs basmati, una de les varietats més aromàtiques d’arròs, de gra llarg i una textura lleugerament cruixent i deliciosa. L’arròs basmati de Nomen, cultivat a les valls de l’Himàlaia, té a més una blancor excepcional i un subtil aroma a nous. No t’estan agafant unes ganes irresistibles de tastar-lo en aquesta recepta? Doncs som-hi:

Recepta d’arròs basmati amb verdures, ceba caramel·litzada i llenties

Número de comensals: 4 persones

Temps d’elaboració: 1 hora i 30 minuts

Ingredients

  • 200 gr de llenties pardines
  • 200 gr d’arròs basmati Nomen
  • 4 cebes
  • 1 carbassó
  • 1-2 pastanagues (segons el seu tamany)
  • Oli d’oliva
  • 1 cullerada de mantega
  • 1 cdeta de comí en pols (opcional)
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Sal
  • 1 branqueta de julivert fresc o coriandre

Elaboració

  1. Caramel·litzada la ceba. Pela les cebes, renta-les i talla-les en juliana ben fina. Posa una cassola al foc, amb la mantega i 1 cullerada d’oli, i ves cuinant la ceba a foc mig, remenant de tant en tant. Quan comenci a estar transparent, salpebre-la i segueix caramel·litzant-la, fins que tingui un to torrat. Enretira de la cassola i reserva.
  2. Prepara el carbassó i la pastanaga. Pela la pastanaga (el carbassó no, només talla-li les puntes). Talla’ls a daus molt petits, de ½ cm de costat. Salta primer la pastanaga, en una paella amb una mica d’oli d’oliva, durant 5 minuts. Afegeix llavors el carbassó i salta tot junt 5 minuts més. Reserva.
  3. Cou les llenties. Posa-les a l’olla exprés amb aigua i 1 cullerada de sal i cou-les durant uns 20 minuts. Si fas servir una olla normal, necessitaràs entre 1 hora i 1 hora i ½ de cocció.
  4. Cou l’arròs. Primer, renta’l. I després posa’l en un cassó amb el doble d’aigua que d’arròs, amb sal i comí en pols, si decideixes utilitzar aquesta espècia. Cou-lo durant 10 minuts i després escórre’l.
  5. Barreja els ingredients. Barreja l’arròs, les llenties i el carbassó i la pastanaga en un bol gran i remena amb compte. Afegeix la meitat de la ceba caramel·litzada i remena una altra vegada.
  6. Serveix la mujaddara amb la resta de la ceba caramel·litzada pel damunt. Decora amb julivert o coriandre picats i rega amb un fil d’oli d’oliva.

Idees per a acompanyar i servir la mujaddara

  • Si vols completar encara més aquest plat, pots servir-lo en plats individuals i coronar-lo amb un ou ferrat al damunt. Ja saps, amb la clara torradeta i el rovell cru, per a què en trencar l’ou, el rovell líquid banyi amb la seva untuositat la resta d’ingredients. No sé a tu, però a nosaltres se’ns fa la boca aigua…
  • Com aquest és un plat molt complet a nivell nutricional, pots preparar una amanida de crudités amb diferents enciams, tomàquet i pebrot per a completar el menú.
  • I si no t’agrada el gust del comí, pots substituir-lo per una miqueta de canyella en pols. Veuràs com queda de bo i quin gust més especial. Segur que repeteixes!
  • Aquest plat es pot prendre calent o a temperatura ambient, així que també és ideal per a portar-lo en un tupper a la feina.

El mateix plat, en versió ràpida

Tens poc temps per cuinar, però t’ha agradat aquesta recepta? Pots preparar-la en només mitja hora (el temps de caramel·litzar la ceba). O en només uns minuts si has tingut la picardia de preparar la ceba el dia abans o si compres la ceba caramel·litzada ja feta. Utilitza llenties de pot, que ja venen cuites, i vasets d’arròs basmati que tindràs a punt en només un minut, al microones. Per a aquesta versió, no afegeixis carbassó i pastanaga, la recepta original no en porta.

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here