Blog
Batch cooking, estalvia temps cuinant!

Batch cooking, estalvia temps cuinant!

Nomen      02/12/2019

Saps què és el batch cooking? En aquest article t’expliquem detingudament què és el batch cooking i et donem alguns consells per fer-ho. Amb una bona planificació s’aconsegueix menjar sa i molt més fàcil del que sembla!

Quants de nosaltres voldríem en algun moment de la setmana que el dia tingués més de 24 hores? Amb l’estil de vida que tenim duem a terme diverses tasques quotidianes que ens ocupen molt de temps. Això fa que algunes tasques s’hagin complicat una mica, com preparar el menjar o anar a fer la compra. Fins i tot podríem dir que és tot un repte. I si no ens planifiquem una mica, en alguns casos acabem menjant el primer que trobem per la nevera. O pitjor. Demanar menjar a domicili. Això fa que menjar sa pugui semblar complicat. Per això, el mètode batch cooking està sent tan popular.

Què és batch cooking?

El batch cooking té com a objectiu planificar el menú de la setmana, aprofitant aliments naturals i de temporada. És a dir, practicar batch cooking consisteix en: planificar el menú setmanal i cuinar-lo en un sol dia.

D’aquesta manera tenim organitzats els dinars i sopars de tota la setmana i sempre tindrem alguna cosa bona i saludable a la nevera. Amb aquest mètode evitarem el malbaratament de menjar, ja que només comprarem el que necessitem. I suposarà un estalvi de temps al no haver de cuinar cada dia. A més, si comprem aliments de temporada, la llista de la compra s’abarateix i ens assegurarem que els aliments estiguin en el seu estat òptim de maduració.

Com organitzar un menú batch cooking

Perquè el nostre menú batch cooking sigui sa i equilibrat s’hauran d’incloure: verdures i / o hortalisses en tots els àpats, greixos saludables (oli d’oliva verge extra, alvocat, fruits secs …), una font de proteïnes (peix, carn blanques, llegums i derivats), així com farinacis (tubercles, arròs, quinoa, pasta integral, mill).

Tenim dues opcions per preparar el batch cooking: cuinar i preparar menús complets o preparar ingredients solts i anar preparant els plats dia a dia. Aquesta última opció és més flexible, però implica una petita elaboració diària. El millor és trobar quina opció ens encaixa millor amb el nostre estil de vida.

Aconsellem l’elaboració de receptes senzilles que puguin ser reutilitzades en diferents preparacions. Per exemple, una samfaina de verdures ens pot servir de base per fer un arròs integral o un cuscús de verdures. O es pot escalfar un ou i acompanyar-amb un peix a la planxa.

Consells per conservar els aliments

Conservar els aliments a la nevera

Tenint en compte que cuinarem pocs dies a la setmana, hem de tenir molta cura amb el temps de conservació dels aliments. No tots els aliments aguanten de la mateixa manera a la nevera.

Cal tenir present que les cremes o purés poden aguantar a la nevera uns 5-6 dies, mentre que les verdures només ho fan uns 3-4 dies. Els llegums poden aguantar a la nevera 3-4 dies. Els peixos no poden estar més d’un dia a la nevera. Pel que és millor cuinar-los i menjar-los al moment. No obstant això, les carns cuinades les podem tenir diversos dies a la nevera.

Conservar els aliments al congelador

Un altre mètode per conservar els aliments correctament és el congelat. En aquest cas sempre recomanem que s’etiqueti amb la data en què s’ha cuinat. No tots els aliments es poden congelar amb la mateixa facilitat, ja que poden patir modificacions organolèptiques. Alguns aliments que es desaconsella congelar són: ous durs, aliments molt grassos, vegetals crus per a amanida, arrossos, pastes o tubercles.

En el cas de les cremes de verdures amb patata, recomanem que es congelin sense patata, atès que la textura i el sabor es poden veure afectats. Sempre es pot afegir la patata cuita un cop descongelada la crema.

Com descongelar els aliments adequadament

La descongelació és tan important com la congelació; s’haurà de dur a terme de forma gradual a la nevera, mai a temperatura ambient.

També haurem de tenir en compte el material dels recipients on anem a dur a terme la conservació. Els millors envasos per conservar els nostres aliments són els contenidors de vidre hermètics, pots de vidre o bosses de silicona amb tancament. Sempre cal assegurar que el contenidor està ben tancat. El contacte amb l’aire accelera el procés d’envelliment de l’aliment, provocant un augment de la degradació enzimàtica (genera l’oxidació de greixos i vitamines), el enfosquiment dels hidrats de carboni i l’afavoriment de la proliferació de microorganismes.

Resulten molt útils les màquines d’envasat a el buit, ja que d’aquesta manera l’aliment es pot conservar molt més temps. Els mètodes de conservació a el buit mantenen molt millor les propietats organolèptiques i nutricionals dels aliments.

 

Esperem que a partir d’ara menjar sa durant la setmana et sigui més amè, ja que a través del batch cooking el temps ja no és una excusa per no cuidar-te. Si no se t’ocorren receptes fàcils i senzilles fes una ullada a les receptes saludables que et proposa Nomen.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *