Blog

Què són les begudes vegetals?

En els últims anys, les begudes vegetals s’han popularitzat i actualment es consumeixen de forma més generalitzada. Això ha fet que puguem trobar una gran varietat comparant amb els dos o tres tipus que trobàvem en els seus inicis.

Encara que comunament les anomenen llets vegetals, per exemple, llet de soja, aquest terme és completament erroni, ja que la paraula llet es refereix al producte que s’obté de la munyida d’un mamífer, com ara de vaca, cabra o ovella. Pot ser que les begudes vegetals hagin adoptat el nom de llets a causa de la semblança pel que fa a color i textura, però sobretot per la similitud dels seus usos. No obstant això, són productes molt diferents, tant per la seva obtenció, com per les seves qualitats nutricionals. A continuació, resolem alguns dubtes freqüents sobre les begudes vegetals.

Com es defineixen les begudes vegetals?

Les begudes vegetals són un producte derivat d’aliments com cereals, fruits secs, llegums i llavors.

Les més comunes són les begudes de soja, arròs i ametlles, però últimament s’han posat de moda un altre tipus de begudes vegetals com les d’avellanes, civada o coco.

Característiques nutricionals

En general, i comparant-les amb la llet de vaca, tenen un contingut de nutrients una mica diferent del de la llet de vaca, i el seu valor calòric és menor. La informació nutricional variarà segons el tipus de beguda vegetal escollida. Per si soles, el contingut de sucres i greixos és molt reduït, però el contingut de proteïna és més variable segons el tipus de llet vegetal.

En el moment de decantar-te per una beguda o una altra, a part del gust que t’agradi més, t’has de fixar en els ingredients, si en aquests s’inclou sucre, fructosa, xarop de glucosa o de fructosa hauries de descartar-les, per reduir els sucres de la dieta. En el cas de la beguda d’arròs Nomen no conté sucres afegits, pel que resulta una opció saludable.

D’altra banda, i això sí que resulta més interessant des del punt de vista nutricional, actualment moltes de les begudes vegetals estan enriquides amb calci i vitamina D per ajudar a l’absorció del calci. I encara que aquest calci no s’absorbirà tan bé com el de la llet de vaca per l’absència de lactosa, aquests productes enriquits resulten una bona opció per substituir la llet en casos d’intolerància a la lactosa o al·lèrgia a la proteïna de la llet de vaca.

Com s’elaboren les begudes vegetals?

Les begudes vegetals es fan a força de triturar o picar l’aliment amb el qual es farà la beguda, per exemple fruits secs, juntament amb aigua per treure-hi tant el suc i el sabor com els nutrients. En algunes ocasions s’utilitza calor per ajudar a treure el màxim contingut. Finalment es filtra amb un tamís per separar l’aliment sòlid de la beguda liquida.

Com fer begudes vegetals a casa?

Fer begudes vegetals a casa és molt fàcil. Només necessites una batedora, una tela o drap que servirà com a filtre i un embut per a facilitar la filtració. En aquesta ocasió t’expliquem com fer beguda d’avellana, però pots fer-la d’altres fruits secs, cereals i llavors.

El primer que has de fer és deixar en remull una tassa d’avellanes entre vuit i dotze hores. Un cop hagi passat el temps de remull escorre les avellanes i renta-les bé. A continuació, afegeix les avellanes a la batedora juntament amb una tassa d’aigua i bat fins que quedi una pasta més o menys homogènia. Vés afegint aigua a poc a poc fins a arribar a un total de 4 tasses i bat durant almenys cinc minuts perquè les avellanes quedin el més triturades que sigui possible. Quan estiguin ben triturades, col·loca l’embut al coll de l’ampolla i filtra la barreja amb el drapet de porus molt fi. Finalment, quan deixi de degotar, rebrega bé el contingut del drap perquè acabi de deixar anar tota l’aigua i guarda la beguda a la nevera. Pots conservar les begudes vegetals casolanes a la nevera durant dos o tres dies. Les quantitats d’aigua són orientatives, pots augmentar-la o disminuir-la segons t’agradi la beguda més concentrada o més diluïda.

Alguna informació que et pot aclarir dubtes…

Si sóc intolerant, a la lactosa les puc prendre (BV)?

Sí, ja que no contenen llets de mamífers.

Si sóc celíac, puc prendre BV?

Depèn del tipus de BV, en alguns casos estan fetes a partir de cereals que poden contenir gluten, com la civada, que, encara que per si sola no té, pot estar contaminada, per això és important mirar bé l’etiquetatge.

Si sóc al·lèrgic a la proteïna de la llet de vaca, puc prendre BV?

Sí, ja que no contenen llets de mamífers.

Si sóc vegà, puc prendre BV?

Sí, ja que són begudes 100% vegetals.

 

Què et semblen? T’animes a provar-les i integrar-les en la teva alimentació? Pots trobar beguda d’arròs Nomen al supermercat, i per als més llaminers tenim la beguda d’arròs amb cacau Nomen.

 

 

 

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here