Blog
Beneficis de la lactància materna i alimentació de la mare lactant

Beneficis de la lactància materna i alimentació de la mare lactant

Nomen      05/08/2019

La llet materna és un aliment infantil que conté tots els nutrients necessaris per al correcte desenvolupament del nadó. Té múltiples beneficis per al seu sistema immunològic i per a la seva salut a llarg termini.

Per què la llet materna és bona per al nadó?

Beneficis nutricionals

La lactància materna és una font d’aliment natural que aporta les quantitats adequades de carbohidrats, proteïnes i greixos. A més a més, proporciona les proteïnes digestives, minerals, vitamines i hormones que els nadons necessiten durant el primer any de vida.

Necessitats del nadó

La composició de la llet materna està en constant canvi i s’adapta a les necessitats pròpies del recent nascut. Inclús en la mateixa presa pot canviar la temperatura de l’aliment, així com també la seva composició. Al principi, la llet materna conté més aigua per saciar la set del nadó i va augmentant, de mica en mica, el contingut de greixos i energia.

Menor risc de malaltia

Alletar el nadó li aporta anticossos que ajuden a combatre virus, bactèries i infeccions. Per tant, l’infant tindrà menor risc de desenvolupar al·lèrgies, gasos i diarrees, malalties de la pell o afeccions respiratòries, com pneumònia o bronquitis.

La llet materna és un aliment lleuger que s’assimila amb facilitat, això prevé problemes al sistema digestiu que poden derivar a diarrees, estrenyiment o còlics. A més a més, a llarg termini disminueix el risc de patir diabetis, obesitat o problemes de pes i càries a les dents.

Desenvolupament bucal i de la parla

L’acte de succió contribueix al desenvolupament de la mandíbula del nadó, que assoleix una posició apropiada als 8 mesos aproximadament. Amb el biberó, la succió que realitza és més passiva i els músculs de la mandíbula no treballen com ho haurien de fer. La correcta deglució és important per a desenvolupar correctament les estructures orofacials i prevenir problemes en la parla.

Enforteix el vincle mare-fill

Durant la lactància la mare cobreix les necessitats del nadó no només a nivell alimentari, també li proporciona calor, proximitat i seguretat. Es crea un vincle únic entre ambdós que permetrà una relació més estreta i enfortirà l’autoestima de l’infant.

Alimentació de la mare durant la lactància

És important saber que no cal fer grans canvis en l’alimentació habitual pel fet de donar el pit al nadó.

Simplement és necessari mantenir una dieta sana i equilibrada sense obsessionar-se. Ni els excessos ni les restriccions seran bones per la mare ni per al petit.

Recomanacions

  • Pren aliments farinacis d’absorció lenta a cada àpat, com ara pa, patata, cereals i llegums.
  • Inclou aliments proteics de bona qualitat en els teus àpats, com ara carn blanca, carn vermella magra, peix blanc i blau, ou, llegums combinats amb cereals, fruits secs, etc.
  • Escull fruites i verdures variades per obtenir tots els micronutrients necessaris.
  • Entre 20 i 30 minuts abans de donar el pit, pren-te un got d’aigua o una altra beguda nutritiva com la llet, begudes vegetals o sucs o liquats de fruites.

Aliments prohibits?

L’alcohol és l’únic aliment prohibit per la mare lactant, ja que pot interferir en el bon desenvolupament del nadó. D’altra banda, hi ha altres aliments que no es recomanen segons el moment del dia.

  • Cafeïna: La cafeïna és una substància estimulant present al cafè i en altres begudes com ara refrescos de cola. La cafeïna passa a la llet produïda per la mare lactant quan ella se la pren. Per això també li arriba al nadó i pot provocar-li irritabilitat i insomni. Per aquest motiu es recomana reduir el consum d’aquest tipus de begudes o consumir-les descafeïnades.
  • Xocolata: La xocolata té una substància de la família de la cafeïna anomenada teobromina. Aquesta també té un efecte estimulant, encara que en menor mesura. Per això és millor evitar-la per la tarda i per la nit, perquè el nadó descansi millor per la nit.

Es pot fer dieta durant la lactància?

No és necessari seguir una dieta especial durant la lactància sempre que l’alimentació sigui variada, equilibrada i completa.

Pel que fa a realitzar restriccions calòriques per a perdre pes, és millor esperar a finalitzar el període de lactància materna i que el nadó ja estigui amb alimentació complementària. La raó principal és que el cos, durant l’embaràs, ha emmagatzemat reserves energètiques per a la producció de la llet, que poc a poc es van esgotant.

Per això, l’alimentació de la mare lactant ha de ser suficient per cobrir les necessitats energètiques per a la producció de la llet, que acostuma a ser entre 250 i 500 kilocalories extres al dia.

Cal prendre més vitamines i minerals?

No és necessari prendre vitamines extres durant la lactància sempre que l’alimentació sigui equilibrada. En el cas de mares i nadons sans i sense cap patologia que afecti les necessitats de vitamines i minerals, els requeriments estan coberts amb una alimentació variada. En el cas contrari, és necessari consultar-ho amb el metge de capçalera, pediatra i/o dietista nutricionista.

Així que ja saps, no dubtis en donar el pit al teu nadó i consulta al professional adequat en cas de dubtes.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *