Blog
Cal eliminar els hidrats de carboni de la dieta?

Cal eliminar els hidrats de carboni de la dieta?

Nomen      07/12/2015

Els hidrats de carboni, també anomenats glúcids o carbohidrats, són considerats un nutrient energètic la missió principal dels quals és la d’aportar energia a l’organisme perquè pugui desenvolupar de forma adequada totes les seves funcions.

Encara que perquè la nostra dieta sigui equilibrada els hidrats de carboni han d’aportar entre el 50 i el 60% del total de les calories de l’energia ingerida diàriament, el seu consum ha baixat molt en els últims anys perquè moltes dietes miraculoses els consideren aliments que “engreixen”. És cert? Hem de prescindir-ne si volem mantenir la línia?

S’entén per dieta d’aprimament aquella dieta personalitzada (elaborada per un dietista-nutricionista) l’objectiu de la qual és que la persona, que se sotmet a ella de manera voluntària, perdi pes i, d’aquesta manera, millori el seu estat de salut. Aquest tipus de dietes han de finalitzar un cop s’aconsegueixi el pes desitjat. La seva principal finalitat serà que el pacient aprengui a alimentar-se de manera equilibrada perquè, un cop s’hagi assolit l’objectiu buscat, pugui mantenir-se a llarg termini.

Aquest període d’aprimament serà més o menys llarg en funció dels quilos que s’hagin de perdre i el dietista-nutricionista utilitzarà l’estratègia nutricional que millor s’adapti a les necessitats del seu pacient, sempre prenent com a base una dieta equilibrada. No obstant això, cal tenir en compte que, per definició, una dieta d’aprimament no serà totalment equilibrada, ja que se sol pautar una ingesta calòrica menor a la necessària perquè el cos utilitzi les seves reserves grasses com a energia i, d’aquesta manera, es perdi pes. És per aquest motiu que aquest tipus de dieta només es podrà seguir durant un temps limitat.

Per evitar l’efecte rebot, l’ideal és, un cop acabada la dieta d’aprimament, començar la dieta de manteniment. Aquest és un període de temps determinat en què, a poc a poc, s’aniran introduint els aliments que falten fins a aconseguir una dieta equilibrada, variada i suficient, com és, per exemple, la dieta Mediterrània.

Per tant, tornant a la pregunta de l’inici on ens preguntàvem si era bo eliminar els hidrats de carboni per mantenir el pes i no engreixar, la resposta és rotundament no. De fet, la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (2001) estableix com a objectius finals que la ingesta d’hidrats de carboni per a la població espanyola adulta aporti entre el 50% i el 55% de l’energia diària. A més, estudis d’intervenció elaborats en l’any 2010 per l’Associació Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, segons les sigles en anglès) evidencien que les dietes baixes en hidrats de carboni (menys del 50% de l’energia) i altes en greix (més el 35% de l’energia) estan associades amb efectes adversos a curt i llarg termini sobre el pes corporal i la salut cardiovascular.

En definitiva, si el teu objectiu és perdre pes de manera saludable i segura, no hi ha millor manera a fer-ho que posant-te en mans d’un professional. Però, si el que vols és aprendre a menjar hidrats de carboni d’una forma equilibrada i variada, atent al nostre blog! Aviat t’oferirem un article perquè aprenguis a menjar hidrats de carboni dins d’una alimentació equilibrada, variada i suficient.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *