Blog
Com descongelar els aliments correctament

Com descongelar els aliments correctament

Nomen      20/06/2016

En un dels nostres articles anteriors, parlem sobre com hauríem de congelar els aliments amb la finalitat d’allargar la seva vida útil. Doncs, avui, hem cregut interessant centrar-nos en com descongelar aliments de forma segura i sense riscos.

El primer punt, i el més important, és saber que els aliments han de mantenir-se en temperatures adequades durant tot el procés de descongelació, ja que qualsevol bacteri que pogués estar present abans de congelar pot començar a multiplicar-se. I el segon punt és saber les tres formes que tenim de fer-ho: en nevera, en aigua freda i en microones. Anem a veure-les!

1. DESCONGELAR A LA NEVERA

Pot ser que sigui el mètode més pràctic i el més segur, però hem de tenir en compte que requereix una planificació prèvia, ja que és un dels sistemes més lents. El temps dependrà de la grandària i grossor de la peça que vulguem descongelar, sent superior per als aliments de major grandària (unes 24 hores aproximadament). A més, serà important verificar que la temperatura de l’interior del frigorífic sigui de 4ºC, perquè si la xifra és menor, el producte trigarà més a descongelar-se. És recomanable fer ús d’un recipient amb una xarxa o reixeta per separar l’aliment del seu líquid residual i evitar així qualsevol problema de contaminació.

2. DESCONGELAR EN AIGUA FREDA

Aquest procés és més ràpid que l’anterior, però requereix la nostra implicació. Per descongelar apropiadament hem de ficar l’aliment dins d’una bossa impermeable, de manera que quedi tancada hermèticament per evitar que el teixit absorbeixi aigua i es redueixi la seva qualitat. Posteriorment la submergirem en aigua freda (8-10ºC), canviant l’aigua cada 30 minuts perquè es mantingui en la temperatura correcta. Els paquets inferiors a un quilo, poden trigar una hora a descongelar-se, mentre que els més grans, d’un o més quilos, necessitaran almenys dues hores. Recordeu que és molt important evitar que els aliments descongelats estiguin a temperatura ambienti, ja que el risc de contaminació és molt major (el creixement de bacteris es produeix sobretot entre 4ºC i 60ºC).

3. DESCONGELAR EN EL MICROONES

És un sistema ràpid i molt pràctic, sobretot quan arribem a casa tard i ens hem oblidat de descongelar alguna cosa per menjar o sopar, però hem de prendre precaucions per evitar que es cuini la part extrema dels aliments mentre que el centre es manté congelat. Per evitar que això ocorri, és necessari girar l’aliment diverses vegades durant el procés. A més, aquest sistema va millor per a peces de petita grandària.

En l’àmbit domèstic l’ideal és planificar els menjars i descongelar el producte en el frigorífic, així ens podem despreocupar del procés sense haver-nos d’implicar en ell, i tenir el microones com a última opció pels dies que improvisem un menjar, ja que, encara que és un procés segur, moltes vegades ens pot canviar la textura de l’aliment o fer que aquest es comenci a cuinar.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.