Blog
açaí

Coneixes l’açaí?

L’açaí és una petita baia sud-americana que cada vegada està més en auge, l’has provat ja? Si ja l’has provat, t’expliquem totes les seves característiques. I si encara no has tingut el plaer, segur que després de llegir aquest article et desperta la curiositat!

¿Què és l’açaí?

Té un aspecte similar al nabiu. La seva forma és arrodonida d’1 cm de diàmetre aproximadament i és de color violeta fosc. Creix en palmeres que poden arribar a mesurar uns 25 metres d’alçada. Aquest fruit surt en forma de raïms en les palmeres silvestres autòctones del nord del Brasil. Aquesta regió amazònica es caracteritza per tenir un ambient humit i calorós.

Antigament, l’açaí es consumia exclusivament a la selva tropical. De fet, era una part essencial de la dieta indígena de l’Amazones. Aquesta baia era considerada medicinal i la utilitzaven per a curar malalties de la pell i dolors digestius.

¿Com es consumeix l’açaí?

Respecte la baia, només el 10% constitueix la polpa, és a dir, la part carnosa, i el 90% restant consta de la llavor.

Aquestes no poden consumir-se directament de la palmera, és necessari realitzar un delicat procés d’elaboració per a maximitzar les seves propietats nutricionals. Aquest procés és molt important. Si no es realitza d’una manera adequada, el valor nutricional podria veure’s afectat, i per tant no se n’aprofitarien completament les seves propietats. Per aquesta raó, en el mercat és comú trobar baies d’açaí amb diferent informació nutricional entre si.

¿Quines propietats nutricionals té l’açaí?

Respecte els seus valors nutricionals, aquests canvien molt en funció de si es consumeix la polpa deshidratada o el suc. En qualsevol dels dos casos, el macronutrient que predomina són els glúcids, principalment en forma de sucre. En el cas de la polpa deshidratada, on es conserva tota la fibra del fruit, les quantitats són molt significatives, superant el 405 del pes en sec. A més, en format pols té un alt contingut de calci i ferro.

Una de les propietats que més ressalta és la seva gran capacitat antioxidant. Conté quantitats importants de vitamines solubles antioxidants com la vitamina A i la C, que a més contribueixen al bon funcionament del sistema immunitari.

Però també conté grans quantitats d’altres substàncies antioxidants com fenols, flavonoides, xantones i antocianines, principalment les últimes. De fet, el contingut d’antocianines pot arribar a ser 30 vegades major que el del vi.

Idees per a incloure-ho en la teva alimentació

A Espanya l’açaí és cada vegada més fàcil de trobar en botigues d’alimentació. Habitualment es troba en forma de suc o en pols. Les dues versions són molt fàcils d’incloure en l’alimentació. El suc, de fet es podria prendre directament per a berenar o a mig matí amb un entrepà de formatge fresc o un grapat de fruits secs, per exemple. En el cas de la pols de la polpa sí que és necessari combinar-lo amb altres aliments, es podria afegir a batuts de fruites, afegir a bases làctiques com la llet, el iogurt o el formatge fresc batut, igual que a begudes vegetals, però també es pot utilitzar en rebosteria. Si amb aquestes petites idees encara no ho tens clar, et proposem un parell de receptes perquè te’n llepis els dits amb aquesta baia.

Pudding de xia amb beguda d’arròs i açaí amb toppings

Ingredients:

 • 150 ml de beguda d’arròs Nomen
 • 2 cullerades per a postres de xia
 • 2 cullerades de polpa d’açaí
 • Toppings: flocs de civada, trossos de fruita natural, quinoa inflada, blat tendre inflat, llavors, fruita seca, coco ratllat.

Elaboració:

 1. Amb l’ajuda d’un processador d’aliments, integra la polpa a la beguda d’arròs.
 2. A continuació, a una tassa o un got afegeix la barreja de beguda d’arròs amb la xia i deixa que reposi a la nevera mentre la xia s’hidrata.
 3. Una vegada la xia estigui hidratada i tingui una consistència més gelatinosa, afegeix-la a un bol i afegeix els teus toppings preferits.

Mousse lleugera d’açaí amb maduixes

Ingredients:

 • 250 g d’açaí en pols
 • 600 ml de llet evaporada
 • 4 làmines de gelatina (8 g aprox.)
 • 100 g de maduixes naturals

Per la base:

 • 200 g de galetes triturades
 • 100 g de mantega

Elaboració:

 1. En un plat fons col·loca les làmines de gelatina i cobreix-les amb aigua freda perquè s’hidratin.
 2. Mentre s’hidraten prepara la base.
 3. Fon la mantega en el microones, a intervals perquè no es cremi.
 4. Barreja la mantega amb les galetes triturades fins que quedi una pasta bastant sòlida i homogènia.
 5. Afegeix la barreja per a la base al motlle on elaboraràs el teu mousse i aplana amb l’ajuda d’una espàtula perquè cobreixi tota la base i quedi més o menys plana.
 6. Amb l’ajuda d’un processador d’aliments barreja la polpa en pols amb la llet evaporada fins que quedi més o menys homogènia.
 7. Quan les làmines estiguin hidratades afegeix-les a la barreja de llet evaporada i les baies d’açaí i bat fins a arribar a la consistència de mousse.

Una vegada tingui la consistència desitjada, afegeix-la al motlle sobre la base i deixa que es refredi almenys durant 30 minuts a la nevera.

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here