L’açaí és una petita baia sud-americana que cada vegada està més en auge, l’has provat ja? Si ja l’has provat, t’expliquem totes les seves característiques. I si encara no has tingut el plaer, segur que després de llegir aquest article et desperta la curiositat!
Té un aspecte similar al nabiu. La seva forma és arrodonida d’1 cm de diàmetre aproximadament i és de color violeta fosc. Creix en palmeres que poden arribar a mesurar uns 25 metres d’alçada. Aquest fruit surt en forma de raïms en les palmeres silvestres autòctones del nord del Brasil. Aquesta regió amazònica es caracteritza per tenir un ambient humit i calorós.
Antigament, l’açaí es consumia exclusivament a la selva tropical. De fet, era una part essencial de la dieta indígena de l’Amazones. Aquesta baia era considerada medicinal i la utilitzaven per a curar malalties de la pell i dolors digestius.
Respecte la baia, només el 10% constitueix la polpa, és a dir, la part carnosa, i el 90% restant consta de la llavor.
Aquestes no poden consumir-se directament de la palmera, és necessari realitzar un delicat procés d’elaboració per a maximitzar les seves propietats nutricionals. Aquest procés és molt important. Si no es realitza d’una manera adequada, el valor nutricional podria veure’s afectat, i per tant no se n’aprofitarien completament les seves propietats. Per aquesta raó, en el mercat és comú trobar baies d’açaí amb diferent informació nutricional entre si.
Respecte els seus valors nutricionals, aquests canvien molt en funció de si es consumeix la polpa deshidratada o el suc. En qualsevol dels dos casos, el macronutrient que predomina són els glúcids, principalment en forma de sucre. En el cas de la polpa deshidratada, on es conserva tota la fibra del fruit, les quantitats són molt significatives, superant el 405 del pes en sec. A més, en format pols té un alt contingut de calci i ferro.
Una de les propietats que més ressalta és la seva gran capacitat antioxidant. Conté quantitats importants de vitamines solubles antioxidants com la vitamina A i la C, que a més contribueixen al bon funcionament del sistema immunitari.
Però també conté grans quantitats d’altres substàncies antioxidants com fenols, flavonoides, xantones i antocianines, principalment les últimes. De fet, el contingut d’antocianines pot arribar a ser 30 vegades major que el del vi.
A Espanya l’açaí és cada vegada més fàcil de trobar en botigues d’alimentació. Habitualment es troba en forma de suc o en pols. Les dues versions són molt fàcils d’incloure en l’alimentació. El suc, de fet es podria prendre directament per a berenar o a mig matí amb un entrepà de formatge fresc o un grapat de fruits secs, per exemple. En el cas de la pols de la polpa sí que és necessari combinar-lo amb altres aliments, es podria afegir a batuts de fruites, afegir a bases làctiques com la llet, el iogurt o el formatge fresc batut, igual que a begudes vegetals, però també es pot utilitzar en rebosteria. Si amb aquestes petites idees encara no ho tens clar, et proposem un parell de receptes perquè te’n llepis els dits amb aquesta baia.
Ingredients:
Elaboració:
Ingredients:
Per la base:
Elaboració:
Una vegada tingui la consistència desitjada, afegeix-la al motlle sobre la base i deixa que es refredi almenys durant 30 minuts a la nevera.